Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

manowar
500
Posty: 542
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Postautor: manowar » poniedziałek, 22 paź 2012, 20:51

Zupełnie możliwe dałeś dużo drożdży i jak poszły do ciepła i zaczęły pracować to zjadły.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

szczepi
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 15:37
Załączniki
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Postautor: szczepi » poniedziałek, 6 lis 2017, 15:48

Witam.
Jeśli pokręciłem temat sorka jestem nowy na forum.
Ostatnio zabrałem się za produkcję wina z winogron. Około 10 kg winogron 4,5 litra wody i 2.7 kg cukru. Winogrona zgniecione i zalane syropem . Po 2 dniach do balona dodałem drożdże aktywne . Wino ładnie pracowało 2 tygodnie . Wczoraj pozbyłem się z baniaka owoców ( oczywiście umyłem go ) i wlałem winko .
Zastanawia mnie tylko smak wina było bardzo słodkie z minimalnie wyczuwalnym smakiem alkoholu czy tak ma być ??
Proszę o pomoc w rozwianiu obaw i o radę od bardziej doświadczonych w temacie.
Pozdr


Autor tematu
tomhas
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Postautor: tomhas » poniedziałek, 6 lis 2017, 22:55

Zmierz BLG, to podstawa. Poza tym niech stoi teraz w spokoju min miesiąc.


Wróć do „Wina Gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości