Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: tomhas »

Witam
19.09 (czyli 4 dni temu) nastawiłem wino z ciemnych winogron. BLG moszczu 16 (wg cukromierza). Po dodaniu cukru BLG wynosiło 26 (wg cukromierza). Do tej pory ten poziom się utrzymuje. temp. otoczenie waha się od 13-18 st.C. Już 2 razy dodawałem drożdże aktywne (2 różne rodzaje, gdyż nie dostałem dwóch takich samych).
Czy wysokie BLG może być przyczyną tej sytuacji?
Co radzicie zrobić żeby to ruszyło?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: Wald »

Albo opisz wszystko dokładnie, co i jak robiłeś, albo przyznaj się czym różni się to co robiłeś, od opisu w tym poście: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html . W informacjach które podałeś, nie ma niczego, co mogło powstrzymać drożdże aktywne. W 4 dni startują w dużo słodszych nastawach np. miodach.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: manowar »

Po 1 - a uwadniasz drożdże przed dodaniem? Jeśli nie to wpierw uwodnij
Po 2 - dałeś piro do miazgi? Jeśli tak to może trochę za dużo - weź mieszadło do betonu dobrze natleń miazgę i wtedy delikatnie na powierzchnie wlej drożdże
Po 3 - przestaw miazgę w cieplejsze miejsce bez wahań temperatury

Ostatnio też miałem problemy z miazgą z powodu piro. Posłuchałem Walda i wybrałem opcję 2 - zadziałało - tyle że u mnie miazga był bez cukru i stała w cieple.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: tomhas »

Piro nie dawałem. Drożdże uwodnione,
W związku z tym, że temp otoczenia była niska (ok15stC) dodałem do nastawu syrop cukrowy o temp ok 50st.C Więc pomyślałem ze wysoka temp zabiła drożdże. Ale przy drugim dodawaniu drożdży tego błędu już nie popełniłem, a blg nadal stoi w miejscu.
Nastaw regularnie 2 razy dziennie dokładnie mieszam, gdyż na powierzchni tworzy się kożuch.
Poczekam jeszcze dzień, jak nie ruszy to wezmę nastaw do domu, do stałej temp.

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: DarekRz »

Jak na powierzchni tworzy się kożuch, to znaczy, że fermentuje. A spodziewasz się czego? Bulkania w rurce przy fermentacji w pojemniku fermentacyjnym? Te pojemniki są z natury mało szczelne, ale to nie jest wada. Do fermentacji miazgi to wystarczy.

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: tomhas »

DarekRz pisze:A spodziewasz się czego?
Dzięki za odpowiedz, ale spodziewam się że poziom cukru będzie spadać.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: JanOkowita »

Blg 26 to troszkę za dużo, drożdże mają ciężko. Nic nie piszesz o pożywce ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: tomhas »

JanOkowita o tym nie pomyślałem, dzięki za radę.
Myślałem że do drożdży aktywnych pożywka jest nie potrzebna.
Jutro rozrobię z wodą i dodam.

dyder
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 3 lip 2012, 20:04
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: dyder »

Mam podobny problem. Moje winko nie chce ruszyć od tygodnia :/

na poczatku troche owoców przpuściłem przez sokowirówke potem reszte zmiżdżyłem i wrzuciłem do balona ( sokowirówka to pomyłka) wlałem pirosiarczan, rozpuściłem w nastawie 1,5 kg cukru i zatkałem watą po 2 dniach dodałem drożdże, po tygodniu przecedziłem przez druszlak i wlałem już praktycznie sam moszcz i dalej nic. Dodałem wczoraj 1,5 kg cukru i dalej nic :/ ( przed dodaniem 2 dawki cukru miałem 18 blg) nastawiłem wczoraj nową MD chce ją dodać za 2 dni jak to już nie ruszy to ja nie wiem co mam robić ( nastaw około 20 litrów moszczu)
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: Emiel Regis »

I znów by się przydała kryształowa kula albo różdżka...
-Ile było tego nastawu (jakie proporcje, z czego)?
-jakie blg początkowe?
-ile pirosiarczynu?
-jakie drożdże i jak przygotowane?
-jaka temp. w pomieszczeniu?

A TAK W OGÓLE TO POLECAMY ZANIM ZACZNIESZ PLANOWAĆ I NASTAWIAĆ:
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
6 postów wyżej już ten link jest ale chyba za mało widoczny sądząc z kolejnych ogólnikowych pytań
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

dyder
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 3 lip 2012, 20:04
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: dyder »

-25 litrów nastawu
- blg na poczatku 17
- 10g piro ( i to chyba jest winne )
-drożdże burgund
- temp 17*
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: manowar »

Masz racje - powinno być 2,5-3g. Nie ma co płakać drożdże nie ruszyły - nic nie ruszy :D Bierz wiertarkę, mieszadło do betonu i solidnie wymieszaj - może nawet kilka razy. To napowietrzy nastaw i pozwoli uwolnić się części piro. Nastaw już od razu matkę drożdżową a jak się bardzo dobrze rozbuja delikatnie wlej na sam wierzch - nie mieszaj już wtedy. Może ruszy.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: tomhas »

Dzięki chłopaki za rady, wino wreszcie ruszyło, już jest zlane do butli i ładnie (ale powoli) pracuje.
Pozdrawiam

dyder
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 3 lip 2012, 20:04
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: dyder »

Moje dalej nie chodzi. :( Jeszcze jakieś pomysły ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 paź 2012, 08:53 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: JanOkowita »

@dyder

drożdże Burgund nie ruszą w temp.17 st.C. Wymieszaj porządnie i dodaj drożdże Bayanus G995 + pożywkę - dostępne w naszym sklepiku AD.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

dyder
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 3 lip 2012, 20:04
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: dyder »

Wino ruszyło, ale po około 2 tygodniach, blg jest prawie 0 i strasznie nie dobre. Wino jest kwaśne okrutnie. Teraz pytanie: czy jest to wina za dużej ilości drożdży (dodałem chyba z 4 albo 5 matek drożdżowych), czy wina dużej ilości piro na początku? Moszczu miałem około 20l, dodałem 3kg cukru i może 1l wody (rozpuszczałem w niej cukier).
Teraz dodać jeszcze cukru? Czy wino jest do wyrzucenia?
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2012, 17:26 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: Emiel Regis »

Coś Ty taki w gorącej wodzie kąpany?
Nie ma cukru to jest kwaśne.
Zlej 1l wina, rozpuść w tym 1,5kg cukru, wystudź i dodaj do reszty.
Obserwuj, na to żeby wylać nigdy nie będzie za późno.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: manowar »

Nie dawaj cukru bo drożdże zjedzą, chyba że zasiarkujesz wcześniej. Zlewaj spokojnie i klaruj wino. O smaku zaczniemy myśleć za kilka miesięcy.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: Emiel Regis »

Dobra, jeszcze raz bo dostałeś dwie sprzeczne rady-
Jak chcesz mieć więcej mocy to daj cukier, jak chcesz zachować dotychczasową moc a chodzi tylko o smak to patrz post kol. manowar
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

dyder
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 3 lip 2012, 20:04
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: dyder »

Dodam jeszcze trochę cukru.
Mam jeszcze pytanie, czy to normalne, że w przeciągu 2 tygodni przerobiło cały cukier? Przed burzliwą fermentacja miałem ponad 23 Blg.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2012, 19:23 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: manowar »

Zupełnie możliwe dałeś dużo drożdży i jak poszły do ciepła i zaczęły pracować to zjadły.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

szczepi
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 15:37
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: szczepi »

Witam.
Jeśli pokręciłem temat sorka jestem nowy na forum.
Ostatnio zabrałem się za produkcję wina z winogron. Około 10 kg winogron 4,5 litra wody i 2.7 kg cukru. Winogrona zgniecione i zalane syropem . Po 2 dniach do balona dodałem drożdże aktywne . Wino ładnie pracowało 2 tygodnie . Wczoraj pozbyłem się z baniaka owoców ( oczywiście umyłem go ) i wlałem winko .
Zastanawia mnie tylko smak wina było bardzo słodkie z minimalnie wyczuwalnym smakiem alkoholu czy tak ma być ??
Proszę o pomoc w rozwianiu obaw i o radę od bardziej doświadczonych w temacie.
Pozdr

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Fermentacja w miazdze nie rusza. Za duże BLG?

Post autor: tomhas »

Zmierz BLG, to podstawa. Poza tym niech stoi teraz w spokoju min miesiąc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”