Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Witam,
jestem początkującym psotnikiem, posiadam przezroczysty pojemnik fermentacyjny, w którym doskonale widać co się dzieje z nastawem. Czy już się sklarował, jak operować rurką podczas ściągania produktu bez martwych drożdży zalegających na dnie.
Jak sobie radzicie z tymi kwestiami przy pojemnikach z nieprzezroczystymi ściankami ?
Pozdrawiam.
jestem początkującym psotnikiem, posiadam przezroczysty pojemnik fermentacyjny, w którym doskonale widać co się dzieje z nastawem. Czy już się sklarował, jak operować rurką podczas ściągania produktu bez martwych drożdży zalegających na dnie.
Jak sobie radzicie z tymi kwestiami przy pojemnikach z nieprzezroczystymi ściankami ?
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Nastaw, wino, nalewka, nie ma znaczenia, wszystkie tak samo.
Poczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/obciag ... 11787.html
Poczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/obciag ... 11787.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 351
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Ktoś nastawiał w beczkach tego typu?: https://www.olx.pl/oferta/beczki-beczka ... frKAh.html
BECZKI PLASTIKOWE 200L
Nadaj się na wszystko (woda, ropa, benzyna, oleje nawozy opryski i inne ciecze)
Beczki są po jednokrotnym użyciu, posiadają dwa korki z uszczelkami
Posiadam również:
- kanistry 20L
- kanistry 30L
- kanistry 60L
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Radzę zapytać sprzedawcę co było w tych beczkach. Mam podobne i moje były po detergentach. Trzymam w nich tylko wodę do ogródka. Radziłbym kupić beczki po spożywce, albo dedykowane do "spożywki " , praktyczniejsze też są z dużym odkręcanym wiekiem, można łatwiej umyć i ewentualnie nastawić owoce. Taką beczułkę to bym wziął jedynie do zewnętrznego obiegu wody chłodzącej.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
- Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe Polski
- Podziękował: 3 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Witam Panowie.
Otóż posiadam taki dwa (a może i znajdzie się trzeci) balony 5L jak na tej stronie http://www.eurowin.pl/pl/p/Balon-5-L-ty ... kosza/1056 . Balonów tych nie kupowałem tylko kiedyś w nich było wino i zostały takie puste. Pytanie czy nadadzą się do nastawienia na drożdżach Alcotec 48 Turbo Pure tzn. mam bańkę do mleka 15L z kwasówki w której byłoby to gotowane i chciałbym w tych 2 lub 3 szklanych balonach nastawić te drożdże w każdym po 4 litry wody i 1,6 kg cukru, i stąd pytania:
1. Czy przy takich proporcjach jak wyżej podczas pracy drożdży nie wyleje się to poza ten balon ?
2. Czy drożdże jak te zaproponowane wyżej można dzielić ? To znaczy jak w paczce jest 135 g, to do każdego mojego 5L balona mogę dać 30g drożdży ?
3. Czy z 3 takich 5L balonów uda się zrobić 10L gotowego nastawu, nie chcę aby gotowy nastaw przekroczył 2/3 pojemności mojej bańki.
4. Pytanie może nie związane z tematem, ale czy zamiast wody z kranu, mogę kupić butelkowaną 5L ? Ponieważ moja jakoś dziwnie pachnie rdzą
Z czasem zainwestuje w jakiś większy fermentator
Pozdrawiam i dziękuje za odp
Otóż posiadam taki dwa (a może i znajdzie się trzeci) balony 5L jak na tej stronie http://www.eurowin.pl/pl/p/Balon-5-L-ty ... kosza/1056 . Balonów tych nie kupowałem tylko kiedyś w nich było wino i zostały takie puste. Pytanie czy nadadzą się do nastawienia na drożdżach Alcotec 48 Turbo Pure tzn. mam bańkę do mleka 15L z kwasówki w której byłoby to gotowane i chciałbym w tych 2 lub 3 szklanych balonach nastawić te drożdże w każdym po 4 litry wody i 1,6 kg cukru, i stąd pytania:
1. Czy przy takich proporcjach jak wyżej podczas pracy drożdży nie wyleje się to poza ten balon ?
2. Czy drożdże jak te zaproponowane wyżej można dzielić ? To znaczy jak w paczce jest 135 g, to do każdego mojego 5L balona mogę dać 30g drożdży ?
3. Czy z 3 takich 5L balonów uda się zrobić 10L gotowego nastawu, nie chcę aby gotowy nastaw przekroczył 2/3 pojemności mojej bańki.
4. Pytanie może nie związane z tematem, ale czy zamiast wody z kranu, mogę kupić butelkowaną 5L ? Ponieważ moja jakoś dziwnie pachnie rdzą
Z czasem zainwestuje w jakiś większy fermentator
Pozdrawiam i dziękuje za odp
-
- Posty: 22
- Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 11:15
- Krótko o sobie: Cham i prostak.
- Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
1.Ja bym nalał 3/4.Gdy ruszy dolać wody ile się da
2.Najlepiej rozpuścić paczkę w wodzie i podzielić na 3
3.Myślę że tak
4.Ponoć butelkowana jest niewiele lepsza od kranówki.Polecam dzbanek z filtrem.
Ja bym nastawił w tej bańce do mleka.
2.Najlepiej rozpuścić paczkę w wodzie i podzielić na 3
3.Myślę że tak
4.Ponoć butelkowana jest niewiele lepsza od kranówki.Polecam dzbanek z filtrem.
Ja bym nastawił w tej bańce do mleka.
syf,kiła i mogiła.
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
- Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe Polski
- Podziękował: 3 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Jednak załatwiłem za darmo beczkę po kiszeniu kapusty taka niebieska przeznaczona do żywności z czarnym wiekiem chyba 30 L jak nie więcej, więc dzisiaj zagotowałem 8 kilo cukru z 5 L wody kranowej przefiltrowanej przez filtr Dafi i wyszło mi 10 L roztworu wody z cukrem który rozlałem do tych dwóch balonów szklanych. Jutro przeleje to do w/w beczki i doleje 15L tej wody żeby wyszło 25L nastawu, odpowiednio napowietrzę pompką akwariową i wsypie całą paczkę drożdży Alcotec Turbo 48 którą dzisiaj dostarczył kurier razem z cukromierzem i alkoholomierzem. I może głupie pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi czy nastaw ma być tylko przykryty np. pieluchą tetrową do czasu kiedy BLG dojdzie do tych -4 ? Czy wcześniej mam to zakręcić W przypadku wina włożyłbym rurkę fermentacyjną na początku no ale to nie wino.
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Nastaw to nie wino. Tu nie dajemy rurki fermentacyjnej. Można zakryć deklem, ale musi luźno leżeć. Na każdej paczce drożdży jest info, by nie zakrywać szczelnie. Kolejna uwaga to taka, że niepotrzebnie robisz nastaw przez 2 dni. Po rozpuszczeniu cukru w małej ilości wody dodajesz zimnejwody i jak temperatura spadnie poniżej 30 stopni sypiesz drożdże i napowietrzasz kilka minut.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 gru 2016, 22:52 przez zzibii, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
- Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe Polski
- Podziękował: 3 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Dzięki Panowie za rady, pierwszy nastaw na cukrówkę właśnie się robi
@zzibii wiem że nie potrzebnie robię nastaw w dwa dni ale większy fermentator odbierałem dopiero w sobotę, a już coś chciałem zacząć działać w piątek żeby cieszyło oko, stąd rozpuściłem cukier
@zzibii wiem że nie potrzebnie robię nastaw w dwa dni ale większy fermentator odbierałem dopiero w sobotę, a już coś chciałem zacząć działać w piątek żeby cieszyło oko, stąd rozpuściłem cukier
-
- Posty: 27
- Rejestracja: piątek, 30 gru 2016, 10:45
- Krótko o sobie: I am who I am
- Ulubiony Alkohol: taki co głowa nie boli po nim
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Panowie chciałem zapytać która z poniższych beczek będzie dobra do przygotowania nastawu ?
https://www.olx.pl/oferta/beczka-baniak ... 682f0a3195
https://www.olx.pl/oferta/beczka-mauser ... e9fe0acb2e
https://www.olx.pl/oferta/beczka-baniak ... 682f0a3195
https://www.olx.pl/oferta/beczka-mauser ... e9fe0acb2e
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 7 lis 2016, 21:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Tennessee Whiskey, domowej produkcji cytrynówki, dereniówki i wiele innych
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 7 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Cześć Panowie,
potrzebuję pomocy w kwestii beczek do fermentacji nastawu cukrowego. Trzy dni temu zrobiłem mój pierwszy w życiu nastaw w beczce 58L zakupionej w MalinowymNosie. Mam natomiast dojście do beczek 60, 100 i 200L dopuszczonych do kontaktu z żywnością (HDPE).
Przetrzymywano w nich d-panthenol i jak większość osób w tym temacie zastanawiam się czy te związki nie będą miały wpływu na nastaw.
potrzebuję pomocy w kwestii beczek do fermentacji nastawu cukrowego. Trzy dni temu zrobiłem mój pierwszy w życiu nastaw w beczce 58L zakupionej w MalinowymNosie. Mam natomiast dojście do beczek 60, 100 i 200L dopuszczonych do kontaktu z żywnością (HDPE).
Przetrzymywano w nich d-panthenol i jak większość osób w tym temacie zastanawiam się czy te związki nie będą miały wpływu na nastaw.
We are the Spirit of our Love
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 7 lis 2016, 21:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Tennessee Whiskey, domowej produkcji cytrynówki, dereniówki i wiele innych
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 7 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Dzięki za pomoc, na pewno zaoszczędzę dzięki temu ładnych parę groszy, które będę mógł dobrze spożytkować np. na cukierkmarian pisze:Spokojnie możesz nabyć te beczki i korzystać do nastawów. Odrobinę witamin nie zaszkodzi, a po dokładnym umyciu nie pozostanie po nich śladu.
We are the Spirit of our Love
-
- Posty: 26
- Rejestracja: czwartek, 27 kwie 2017, 23:24
- Ulubiony Alkohol: Swojski
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Witam. Kupiłem 3 beczki na Olx , sprzedający deklarował że są z PTFE i dlatego wybrałem właśnie tego sprzedawcę . Beczki są już u mnie , ale ... Są z HDPE dwie pokryte są biała powłoką to może być teflon. jedna jest bez powłoki i żadna nie ma znaczka kieliszka i widelca a niby były po spozywce. W jednej znalazłem kartkę która prześlę w załączniku . To jakiś lek na płuca ... A miała być spożywane w nich ... Te z niby teflonem waliły strasznie umyłem je wodą i płynem do naczyń następnie nieudanym winem (ocet jakis) i zostawiłem bez płukania lepiej niech walą octem niż chemią . Pytanie brzmi zaryzykować i nastawić w nich cukrowke ?
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Hmm.,przygotowanie beczki przed fermentacją zaczynasz zalewając jakimś zaoctowanym winem
Czy nie lepiej kilkakrotnie zalać wrzątkiem ?,przepłukać i zostawić odkręcone do przewietrzenia?
Beczki nawet po spożywce jeśli są cały czas zakręcone mogą niezbyt przyjemnie wonieć.
Czy nie lepiej kilkakrotnie zalać wrzątkiem ?,przepłukać i zostawić odkręcone do przewietrzenia?
Beczki nawet po spożywce jeśli są cały czas zakręcone mogą niezbyt przyjemnie wonieć.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Zrób tak jak radził robert, zalej wodą na dzień, dwa, potem na kolejne dwa dni na świeże powietrze (dnem do góry) co by dobrze wywietrzało i nie naleciało jakiegoś syfu i do dzieła. Ja mam między innymi po czosnku, która na początku waliła niesamowicie a teraz jest gitara
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Moje pojemniki lepiej się wietrzą gdy leżą poziomo. Nawet gdy są małe otwory, to i tak jest lepsza cyrkulacja powietrza. W podobny sposób suszę butelki, damy, słoiki, beczki - obciek i na leżącomasterpaw2 pisze:... na świeże powietrze (dnem do góry) co by dobrze wywietrzało i nie naleciało jakiegoś syfu
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Ja osobiście polecam beczkę z nierdzewki z klamrą na rancie i uszczelką w pokrywie. Wystarczy wspawać gwint i masz gotowy fermentator. Łatwy w utrzymaniu i można trzymać różne rzeczy bez obawy że przedostaną się zapachy lub posmaki z pozostałego nastawu lub zacieru. Jedyny minus to cena ale warto wydać parę złoty więcej.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
No co za uparte stworzenie , niech se leżą i niech mu ślimaki do środka powłażą , w sumie to i może lepiej, jeszcze raz będzie musiał myćwawaldek11 pisze:A ja dalej uważam, że jak położysz, to jest lepsza wymiana
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Możesz. Jeżeli wlejesz tam 40l nastawu, to przy założeniu odfermentowania do 14% otrzymasz ok. 5,5l spirytusu 96%+ odpad.
Przygotowywanie nastawu w beczce z szerokim deklem jest po prostu wygodniejsze, stąd ich popularność.
Przygotowywanie nastawu w beczce z szerokim deklem jest po prostu wygodniejsze, stąd ich popularność.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Balon szklany super, ma jednak dwie wady, jest kruchy i drogi. Balon 50 litrów to już nie w kij dmuchał, osobiście podczas czyszczenia w łazience wytłukłem sporo takich butli. Już jakiś czas używam tylko i wyłącznie plastik.
Inna sprawa kiedy nastawiam wino - wtedy dymion.
Inna sprawa kiedy nastawiam wino - wtedy dymion.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Lejek, rurka i przelewam, hm?
W pojemniku plastikowym chyba z grubsza podobnie to działa, tylko bez lejka? I sporo łatwiej umyć (i ciężej stłuc). Jeszcze jakieś przewagi? Hmm, w plastiku mógłbym w sumie od razu gorącą wodę wlać i tam mieszać, w szkle muszę się bawić w półśrodki typu słoiki...
Taki pojemnik da radę do prowadzenia fermentacji?
https://www.olx.pl/oferta/beczki-plasti ... 8;promoted
W pojemniku plastikowym chyba z grubsza podobnie to działa, tylko bez lejka? I sporo łatwiej umyć (i ciężej stłuc). Jeszcze jakieś przewagi? Hmm, w plastiku mógłbym w sumie od razu gorącą wodę wlać i tam mieszać, w szkle muszę się bawić w półśrodki typu słoiki...
Taki pojemnik da radę do prowadzenia fermentacji?
https://www.olx.pl/oferta/beczki-plasti ... 8;promoted
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Chcąc psocić w kegu 50L, powinienem mieć ~40L nastawu, tak?
Mając tego samego kega, nie ma przeciwwskazań, żeby psocić z np 25l nastawu? Nie psociłem jeszcze nic a nic (sprzęt do mnie właśnie jedzie, jupi!), ale chciałbym czasem spróbować np jakąś owocówkę zrobić w mniejszych ilościach... da radę? Czy np rozcieńczać to do większego litrażu i dopiero psocić?
Mam beczkę plastikową 50L i balon na wino ~30L (szerokootworowe), więc tak sobie wymyśliłem, że będzie (balon) w sam raz na owocówki nie muszę dokupować kolejnego plastiku. Dobrze to sobie wymyśliłem?
Mając tego samego kega, nie ma przeciwwskazań, żeby psocić z np 25l nastawu? Nie psociłem jeszcze nic a nic (sprzęt do mnie właśnie jedzie, jupi!), ale chciałbym czasem spróbować np jakąś owocówkę zrobić w mniejszych ilościach... da radę? Czy np rozcieńczać to do większego litrażu i dopiero psocić?
Mam beczkę plastikową 50L i balon na wino ~30L (szerokootworowe), więc tak sobie wymyśliłem, że będzie (balon) w sam raz na owocówki nie muszę dokupować kolejnego plastiku. Dobrze to sobie wymyśliłem?
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Co sądzicie o tym zbiorniku do ferm.? - zapytaj zanim kupisz
Cukrówki do kega wlejesz i 49l i bez problemu oddestylujesz. Jeżeli chodzi o nastawy owocowe i zbożowe, lepiej nie przekraczać tych 44-45l bo zdarza się, że nastaw się pieni i wchodzi do kolumny. Można do smakówek dodać kilka kropel enzymu "antypiana" co zdecydowanie ogranicza pienienie się wsadu. Oczywiście każda ilość wsadu przykrywająca grzałki + to co wyciągniemy z kotła, nadaje się do destylacji.
Pozdrawiam
Darek
Darek