temperatura w PS

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
mateos11
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 23:01
Załączniki
temperatura w PS

Postautor: mateos11 » niedziela, 16 kwie 2017, 19:45

Witam
Posiadam PS z dwoma termometrami jeden w kotle, drugi na szczycie deflegmatora
Wskazania wyglądają następująco :
Temperatura w kotle +/-90`C Temperatura na szczycie +/- 86`C
Wysokość deflegmatora 80cm zbudowany z CU fi28
Którymi wskazaniami mam się sugerować ?? Temperatura pomaga mi określić moc destylatu, nie posiadam papugi
Wyczytałem że temperatura w kotle jest najważniejsza, bo to ona określa % oparów


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
800
Posty: 827
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: ramzol » wtorek, 18 kwie 2017, 09:30

Temp. W kotle mówi o % wsadu. Podpowiada ile zostalo do wygotowania i kiedy można się spodziewać pogonu. Temp w deflegmatorze mówi o aktualnym % przelatującym przez rurę. Poszukaj tzw. rybki destylacyjnej na forum i zacznij czytać ze zrozumieniem.
Czy jest cos jeszcze co by cie interesowało?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Zbynek80
750
Posty: 760
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: Zbynek80 » wtorek, 18 kwie 2017, 14:46

Nie wiem, nie znam się. Jak pędziłem na potstilu to nie miałem żadnego termometru. Nie potrzebnie tylko zawracasz sobie tym głowę.


mirek109
300
Posty: 302
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: mirek109 » wtorek, 18 kwie 2017, 17:43

Zbynek80 pisze: Nie potrzebnie tylko zawracasz sobie tym głowę.


Tu się nie zgodzę.
Odpuść sobie termometr w kotle ale ten na szczycie deflegmatora jest dla mnie ważny.
Dzięki niemu wiem że mogę/powinienem regulatorem mocy ingerować by zmniejszyć moc=obnizyc temperaturę by zyskać na % i czystości.
Przy 88stC zmniejszam moc do około 84 i powoli odbieram dobre :)

Można bez termometra ale pomiar ułatwi życie i dzięki wspomnianej tabelce pozwala określić przybliżoną moc kropli ;)
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)

Awatar użytkownika

Doody
450
Posty: 483
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: Doody » wtorek, 18 kwie 2017, 18:11

Moim zdaniem dla wygodnego prowadzenia procesu, musimy mieć, jak napisał ramzol, 2 termometry (góra PS-a i kocioł). Jeżeli nie wiesz czy temperatura w kotle ma 94 czy 99 stopni to raczej ciężko prowadzić sensowny proces z odcięciem frakcji "ogonowych".
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
mateos11
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 23:01
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: mateos11 » środa, 19 kwie 2017, 17:31

Ja posiadam termometry cyfrowe( szpilkowy do mięs ), bardzo szybko aktualizuje odczyt temperatury, Są bardzo pomocne bo wiem co się dzieje w kotle/na szczycie ( czy nie grzeję za mocno cieczy ) mogę wtedy zmniejszyć płomień tak aby temperatura wzrastała bardzo wolno (ciężko wyczuć palnik gazowy na kuchence).
Mam rybkę destylacyjną, tylko nie wiem czy sugerować się temperaturą oparów czy cieczy, mam problem kiedy leci przedgon, kiedy najlepszy gon (2 destylacja)
Robię to tak: Odbieram 50-100ml przedgonów do osobnego naczynia, następnie resztę psoty aż do 50%alk. , reszta pogony aż do 30%alk.
Tylko ciągle mierzę psotę alkomierzem, a muszę się nauczyć patrzeć na temperaturę i wiedzieć co kiedy leci.
Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem refluxu do mojego PS


mirek109
300
Posty: 302
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: mirek109 » środa, 19 kwie 2017, 18:45

mateos11 pisze: muszę się nauczyć patrzeć na temperaturę i wiedzieć co kiedy leci.


Tylko smakowanie/ degustacja (minimalna) pozwoli Ci ocenić co i kiedy leci
To najlepiej zrobić odbierając po 0,25 i ocenaić po czasie destylacji - bez pospiechu ;)

Niech moc i sak pozostanie z Tobą :)

..
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)


redhot
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: redhot » środa, 19 kwie 2017, 21:25

No jak to czym? Jak patrzysz na tempraturę w kotle to cieczy, a jak na szczycie to pary. Co w tym trudnego? Wartości procentów nijak sie mają do smaku i zapachu próbek, więc dzial jak najbardziej a potem wąchaj i smakuj.

Awatar użytkownika

ramzol
800
Posty: 827
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: ramzol » czwartek, 20 kwie 2017, 07:23

Ja na dzień dobry wychodzę z założenia że kolega (jak i większość początkujących) gotuje na "psie" cukier. Dlatego twierdze ze termometr sie przyda i pomoże. Po kilku procesach rzut oka na temp. i wszystko wiadomo bez próbowania :womit:
To że ten aparat służy do poszukiwania smaku i przy zacierach/owocach z powtarzalnością juz nie tak kolorowo jak przy cukrze to inna para kaloszy. Dobry termometr i trochę doświadczenia = papuga i jęzor wytrawnego smakosza :mrgreen:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
mateos11
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 23:01
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: mateos11 » czwartek, 20 kwie 2017, 08:23

Próbowałem przepuszczać stare nieudane wino, ale dopiero po 3 destylacji przestało śmierdzieć (estrowy zapach, coś jak octan etylu)
Więc narazie zostały mi cukrówki , jesienią owocówki ;) efekt całkiem przyzwoity początek ok 90%
PS zbudowany na projekcie kolegi "ramzol" lecz bez płaszcza wodnego, myślę nad owinięciem górnej części deflegmatora rurką miedzianą fi4 lub fi6 będzie pracować jako zew. chłodnica.

Awatar użytkownika

ramzol
800
Posty: 827
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: ramzol » sobota, 22 kwie 2017, 05:20

Nie myśl tylko owijaj;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
mateos11
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 23:01
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: mateos11 » sobota, 22 kwie 2017, 19:48

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie refluxu w Pot-stillu.
Jakby do PS dołączyć zimne palce? Tak jak w kolumnach? W projekcie kolegi ramzol jest płaszcz wodny, myślałem żeby zamiast płaszcza wstawić zimne palce(4 sztuki) lub owinąć górną część deflegmatora(10cm-15cm) miedzianą rurką fi6mm
Który reflux byłby według was lepszym zastosowaniem do PS?

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: radius » niedziela, 23 kwie 2017, 05:45

Płaszcz ma większą powierzchnię wymiany ciepła i co za tym idzie łatwiej regulować refluksem. Oczywiście jeśli jest dobrze dobrany, bo przewymiarowany też będzie trudny do opanowania ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

kmarian
300
Posty: 326
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: kmarian » niedziela, 23 kwie 2017, 07:53

Korzystam z takiego urządzenia - http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 05#p158105
A tak wygląda w rzeczywistości - http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 91#p158091.
Jedyny termometr to ten w zbiorniku. Wybieraj Kolego mateos11, co Ci najbardziej odpowiada. :twisted:

Awatar użytkownika

ramzol
800
Posty: 827
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: ramzol » niedziela, 23 kwie 2017, 10:19

cm-lm-vm-trzy-gracje-a-kazda-piekna-t2945.html podstawowy temat dla przyszłego domowego konstruktora :)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
mateos11
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 23:01
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: mateos11 » poniedziałek, 29 maja 2017, 16:46

Witam owinąłem górną część deflgmatora rurką fi6mm na odcinku ok 13cm ( wyszło 15zwojów )
Tylko wydaje mi się niemożliwe utrzymanie na szczycie deflegmatora temperatury 78`, temperatura w zależności od przepływu wody i grzania jest strasznie niestabilna.

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: radius » poniedziałek, 29 maja 2017, 17:45

A gdzie to wyczytałeś, że na szczycie deflegmatora ma być temperatura 78oC.
Te zwoje, które nawinąłeś dadzą ci trochę większy refluks, a tym samym wyższy procentowo destylat na samym początku, ale w dalszym ciągu będzie to pot still, więc temperatura będzie rosła w miarę ubywania alkoholu w zbiorniku.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
mateos11
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 23:01
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: mateos11 » wtorek, 30 maja 2017, 06:10

Rozumiem, widocznie źle zrozumiałem sens refluxu w potstillu.
A czy jakościowo np. cukrówki będą lepszej jakości?

Awatar użytkownika

Kamal
1250
Posty: 1288
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: Kamal » wtorek, 30 maja 2017, 06:16

Tak.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

ramzol
800
Posty: 827
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: temperatura w PS

Postautor: ramzol » wtorek, 30 maja 2017, 06:53

Reflux ma za zadanie cofnąć/skroplić część par na wypełnienie co spowoduje lepsze oczyszczenie destylatu. Stała temperatura to w kolumnach, CM działa na tej samej zasadzie tylko nie masz jeziorka i zaworu do ustawienia prędkości odbioru. Ogarnij fotki zmniejsz do 100kb i wstaw w temacie to podpowiem jak tym ustrojstwem sterować ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości