Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » wtorek, 10 sty 2017, 17:01

Postanowiłem wreszcie się zmobilizować i ogarnąć literaturę nt winiarstwa i miodów pitnych.

Na początek - "Pszczelnictwo ogrodowe czyli domowe" - J. Strumiłły (1837)
Zamieszczony fragment jest przedostatnim rozdziałem powyższej pracy i dotyczy miodów pitnych.
Celowo rozpoczynam wątek właśnie od niego, aby ukazać genezę manewrów jakie były w tym okresie z miodem przeprowadzane.
Starano się bowiem miód przerobić na... cukier.
Pierwsza cukrownia na byłych ziemiach Polskich to dopiero 1820 rok i miała wydajność manufaktury,
radzono więc sobie w tym czasie na wszelkie możliwe sposoby.
W tym czasie pana T. Ciesielskiego jeszcze nie wynaleziono - można więc rzec, że cofnęliśmy się do starych metod produkcji miodów pitnych.

"Pszczelnictwo ogrodowe czyli domowe" - link do pobrania

Na szczególną uwagę zasługuje przepis na miód pitny - lipiec.
Do brzeczki z miodu lipowego dodawano wywar z chmieli aromatycznego w ilości 20g/1 litr brzeczki (!)
Zastanawiające jest to 24 godzinne gotowanie wywaru chmielowego.
Nie udzielam porad via PW.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » poniedziałek, 16 sty 2017, 07:37

"Pszczolnictwo Polskie czyli zbiór pism najpraktyczniejszych pszczolarzy polskich
i amatorów pszczolnictwa" - A. Mieczyński (1859)


Podobnie jak pozycja poprzednia - informacje dotyczące miodosytnictwa zajmują odrębny rozdział.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » poniedziałek, 23 sty 2017, 08:13

Podobno wino można zrobić ze wszystkiego, wypić - niekoniecznie.
W roku 1861 ukazuje się pozycja "O syropie kartoflanym..." gdzie opisywane jest jego wykorzystanie w produkcji wina.
Dzisiaj wiemy, że ten pomysł się nie przyjął, ale gdyby ktoś chciał spróbować...

O syropie kartoflanym i o winie z syropu kartoflanego - T. Torosiewicz 1861

W tym samym roku pełną parą rozpoczęła działalność miodosytnia Wiktora Szaniawskiego z Przegalin - zakończyła w 1868 roku.
Dziesięć lat po tym wydarzeniu w 1879 ukazuje się pierwsze wydanie Miodosytnictwa - dr Teofila Ciesielskiego.
Książka, która doczekała się wielu wydań i reprintów.
Wywarła ona tak silny wpływ na rozwój miodosytnictwa, że jeśli rozmówca użyje argumentu i powoła się na tę pozycję to jest to działo tak dużego kalibru z którym nie wypada dyskutować.
Podam przykład.
Powszechnie uważa się, że miody powinny dojrzewać w niskiej temperaturze, a piwnica o stałej temperaturze 10-12 stopni jest najbardziej odpowiednia.
Teofil Ciesielski uważa, że miody pitne a zwłaszcza "te tłuste" mają stać w ciepłych pomieszczeniach "póki odpowiedniego zapachu i smaku nie nabiorą".
Poniżej zamieszczam link do tej pozycji będącej podwalinami współczesnego miodosytnictwa.
Miodosytnictwo czyli sztuka przerabiania miodu i owoców na napoje - T. Ciesielski

edit: Podmiana linków
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 sty 2017, 15:50 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie udzielam porad via PW.

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3352
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 sty 2017, 08:25

Jakbyś wyjaśnił w jaki sposób to ściągnąć to byłbym happy. Bo albo u mnie coś nie działa albo jest coś nie halo. I to już któryś raz z rzędu. Także przy poprzednich Twoich linkach.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » poniedziałek, 23 sty 2017, 08:33

PPM (prawy przycisk myszy) na przycisku "Download" > Zapisz element docelowy jako...

save.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie udzielam porad via PW.

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3352
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 sty 2017, 09:17

U mnie otwiera się takie co:
Przechwytywanie.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


rastro
250
Posty: 256
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: rastro » poniedziałek, 23 sty 2017, 10:15

Ja zrobiłem tak: Klikam na Download i otwiera się reklama kasyna, zamykam i po ponownym kliknięciu Download plik się pobrał.

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3352
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 23 sty 2017, 14:06

Niby proste. I jest mi znany ten sposób, ale nie korzystam z plików, do których muszę się dostać ryzykując niespodzianki. Mam niezbyt miłe doświadczenia z tego typu stronami.

Kiedyś wchodząc na tę stronę klikało się bezpośrednio w tytuł interesującego mnie pliku i następował download, bez zbędnego lawirowania. A szkoda - bo książki udostępnione przez kol. inblue wydają się nad wyraz ciekawe.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


rastro
250
Posty: 256
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: rastro » poniedziałek, 23 sty 2017, 14:56

Takie życie... z czegoś muszą finansować serwery, a że udostępnianie plików jest uważane za szemrany proceder to takie serwisy albo zaczynają mieć problemy prawne albo sponsorzy się wycofują... takie życie...

kopia na google drive:

https://drive.google.com/open?id=0B3R21Y3Z2P2cYjNXcUJGemduWU0 - Syrop kartflany
https://drive.google.com/open?id=0B3R21Y3Z2P2cYkJ6NHctdGNiQjA - miodki

Bez reklam i wchodzenia na niepewne strony.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » poniedziałek, 23 sty 2017, 15:52

W poprzednim poście wspominałem o miodosytni Wiktora Szaniawskiego.
Ów pan znalazł zapiski pochodzące z XVII w. dotyczące sycenia miodu pitnego,
które dostosował do współczesnych mu realiów i tak miody pitne stały się jego cichym hobby.

Pozwolę sobie w tym miejscu na stronniczość i napiszę o wyższości Szaniawskiego nad Teofilem Ciesielskim,
nie umniejszając panu Ciesielskiemu należnych mu zasług.

Panowie Ci byli bez wątpienia doskonałymi praktykami i w praktyce należy też szukać na powyższe argumentów, a te niezaprzeczalne - są.

W czasie działań wojennych została zniszczona znajdująca się w Przegalinach gorzelnia,
a sam majątek podupadł na wskutek miernego zaangażowania w zarządzanie majątkiem przez jego syna Władysława.

Po śmierci Władysława (1931) nadzór nad majątkiem przejmuje Jan - wnuk Wiktora, który sprzedaje laboratorium astronomiczne ojca,
ale to nie ratuje majątku przed finansowymi tarapatami.
Ratunkiem okazują się miody pitne, które znalazły nabywców przez tak renomowane przedwojenne restauracje jak "Simon i Stecki".
Uchroniło to majątek przed licytacją.

Możecie się nie zgadzać z moim stanowiskiem.
Ja takie mam i go nie zmienię :)

Sycenie miodów na sposób staropolski - W. Szaniawski 1884

PS - Przy pobieraniu proszę zmienić opcję pobierania z "Szybkie" na "wolne"
Moderatora proszę o oczyszczenie wątku z OT.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » niedziela, 29 sty 2017, 21:23

Czytając Najdokładniejszy sposób... ks. Józefa Ambrożewicza można zauważyć,
że treść jego jest bardzo zbieżna z wydaną 7 lat wcześniej broszurką Wiktora Szaniawskiego.
Autor oprócz opisu warzenia i fermentacji miodu pitnego krytykuje w zdecydowany sposób m.in. działania Karola Lewickiego.
O tym ostatnim jeszcze parę zdań napiszę, ale trochę później.
Pozycja ukazała się tylko w jednym tomie. Tom drugi prawdopodobnie nigdy nie został wydany.
Istnieje jedynie krótka wzmianka w wydanym rok później Pszczolarzu litewskim o przedpłacie na tom II.

Najdokładniejszy sposób sycenia różnych gatunków miodów - J. Ambrożewicz - 1891
Nie udzielam porad via PW.


adasko300
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 27 mar 2016, 10:02
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: adasko300 » piątek, 3 lut 2017, 11:33

Mi ostatnio w ręce wpadła ciekawa książka, mianowicie "Wielki atlas świata Whisky". Książka która według opisu, pobranego z jednej z księgarni internetowych.

"Książka nie jest zwykłym zbiorem informacji o whisky- jest niezwykła skarbnicą wiedzy o tym napoju, którą czyta się z prawdziwą przyjemnością, bez względu na doświadczenie w tej materii, jest prawdziwym atlasem świata whisky. Taki przewodnik przyda się każdemu pasjonatowi whisky, ale i tym, którzy dopiero zaczynają odkrywać świat whisky. Gdyby szukać odpowiedniego czasu na książkę o whisky, która całościowo podchodziłaby do tematy, to nadszedł on właśnie teraz."

Opis ten w 100% potwierdza wiedzę zawartą w niej, znajdziemy tam po kolei opisy historii tegoż trunku, jak produkowany on jest z uwzględnieniem podziału na kraje oraz ich regiony. Atlas ten przedstawia gorzelnie, ich sposób pędzenia, oraz produkty.
Fajna lektura do poczytania na długie zimowe wieczory polecam każdemu.

Ps. Dołączam wpis w tym temacie ponieważ wydawał mi się akurat pod polecenie tej książki niż zakładanie nowego tematu i zaśmiecaniu forum :)
Pozdrawiam Adam


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » sobota, 4 lut 2017, 18:08

Opuszczamy na chwilę miodosytnictwo, by zagłębić się w tematy winiarstwa.
Co to jest wino, jak się je produkuje, oraz jak jest fałszowane - na te i inne pytania odpowiada Rufin Morozowicz.
Wszak "wino, jest to napój otrzymany przez naturalną fermentację soku winogronowego".
Spójrz na pozycję wydaną ponad 120 lat temu i zastanów się czy wiesz o winie więcej, niż wtedy wiedziano...

Co to jest wino - Rufin Morozowicz 1892
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » piątek, 10 lut 2017, 10:15

Co to jest zieleniak? Które butelki powinny być przechowywane w pozycji leżącej, a które stojącej?
Na te i inne pytania próbuje odpowiedzieć Konrad Niklewicz w Winach owocowych i miodach wydanych w 1893 roku.
Książka napisana przystępnym językiem i przyjemnie się ją czyta, lecz skierowana do osób posiadających już pewne doświadczenie.
Niektórych przepisów nie można traktować dosłownie, lecz trzeba czytać między wierszami inaczej drożdże będą mieć kontakt z wrzątkiem:
"25 funtów miodu rozpuścić w 75-ciu funtach wody wrzącej, dodać 1/4 funta chmielu (essencyi) i 3 funty drożdży miodowych lub winnych."

I chociaż nie jest to największe dzieło p. Niklewicza (będą jeszcze inne), to w każdej szanującej się biblioteczce powinno być.
Nabycie reprintu tego wydania w wersji papierowej nie stwarza większego problemu i dobrze się komponuje z zestawem "do poduszki".

Wina owocowe i miody - K. Niklewicz 1893

PS - Przed pobraniem proszę wybrać opcję "Wolne ściąganie".
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » czwartek, 16 lut 2017, 09:39

Przemysł owocowy. Najkorzystniejsze i wszechstronne zużytkowanie...
To kolejna pozycja Konrada Niklewicza jaka ukazała się pod koniec XIX w.
To co zostało opisane w "Winach owocowych i miodach" zostało poszerzone o wyrób konfitur, marmolad, octu i owocówek.
Werszyn tu point ziroł jak mawiają współcześni.
I chociaż część informacji się powtarza, to czyta się ją prawie tak samo jak jej poprzedniczkę.
Odstraszający jest natomiast wstęp, w którym autor próbuje przeforsować swoje poglądy niekiedy w sposób wręcz złośliwy.
Trudno nie odnieść wrażenia, że autor przesadza obwiniając np. kmiecia o brak sprytu i przedsiębiorczości,
bo nie umie robić wina z krajowych owoców, a zachwyca się francuskimi winami.
Taka była moda i wszyscy jej wtedy ulegali.
Dziś jest podobnie - portale o tematyce winiarskiej, blogi, profile fb...
I wmawiają, że musisz to lub tamto.
Problem o którym pisał autor nie stracił więc nic na swej aktualności.

Tym razem nie będzie linka do easy... Będzie za to wycieczka na wschód.
Do pobrania pod poniższym linkiem:

Przemysł owocowy. Najkorzystniejsze i wszechstronne zużytkowanie owoców... - K. Niklewicz 1894
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » czwartek, 23 lut 2017, 13:40

Michał Mutniański - chemik, jeden z pionierów stosowania nawozów sztucznych, hodowca warzyw,
właściciel najsłynniejszej warszawskiej apteki, oraz autor dwóch wydanych pozycji związanych z miodami pitnymi.
Dziś pierwsza z nich. Książka rzeczowa, zwięzła, z błędami.
Przykładem niech będzie strona szósta, gdzie autor podaje gęstości brzeczki: półtoraka - 74,6 Blg,
dwójniaka - 56 Blg, oraz trójniaka - 37 Blg.
Chemik, aptekarz i błędy? Nie! Drzewiej inaczej do tych spraw podchodzono.
Wyjaśniam:
Patoka ma średnio 20% wody i 80% cukru a jeden litr waży 1400g co daje 1120 g cukru
Półtorak liczono następująco: (1120/1,5)/10 = 74,6
Dwójniak (1120/2)/10 = 56
Trójniak (1120/3)/10 = 37,3
czyli masa cukru dzielona /1,5 lub /2 lub /3 więc liczymy po aptekarsku :)

Tabelki na stronie siódmej nie przeliczałem, ale pojawia się ona w innym opracowaniu - Endyklopedii Rolniczej z 1896.

Do pobrania pod poniższym linkiem:
Jak robić miody zwyczajne i owocowe - M. Mutniański 1895
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » sobota, 4 mar 2017, 18:40

Jest rok 1895. Spod prasy wychodzi Gospodarstwo Piwniczne część I-III. Kiperstwo.
Rok później pozostałe części. To ostatnie spotkanie z Konradem Niklewiczem.
Niklewicz stara się wprowadzić czytelnika we wszystkie zagadnienia, którymi się zajmował.
Nie jest to łatwe, ponieważ niemożliwością jest opisanie całej praktyki za pomocą teorii, co autor sam niejednokrotnie podkreśla.
Nie ujmuje to tym samym wartości, a wręcz przeciwnie. Czytelnik jest nijako podświadomie zachęcany do zgłębienia tego zagadnienia.

Gospodarstwo Piwniczne - K. Niklewicz 1895

PS - Przed pobraniem proszę wybrać opcję wolnego ściągania.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » czwartek, 9 mar 2017, 08:26

Nie wszystkie informacje związane z miodami pitnymi ukazywały się w książeczkach.
Przykładem odstępstwa od tej reguły jest Encyklopedya Rolnicza, której tom VI ukazał się w 1896 roku.
Pod hasłem miód i miodosytnictwo znajdują się dość obszerne informacje w interesujących Nas tematach.

Encyklopedya rolnicza t. 6 - J. Aleksandrowicz 1896

Kolejną pozycją, która ukazała się w 1900 roku są "Wskazówki dla początkujących pszczelarzy" A. Kwiatkowskiego.
Ponieważ ilość informacji tycząca się wiadomych tematów wydała mi się nader skromna zamieszczam ją w jednym poście
wraz z encyklopedią.

Wskazówki dla początkujących pszczelarzy - A. Kwiatkowski 1900

PS - Zarówno "Encyklopedya..." jak i "Wskazówki..." zawierają jedynie wyodrębnione przeze mnie informacje,
nawiązujące bezpośrednio do miodosytnictwa.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » piątek, 17 mar 2017, 15:58

Czasami hobby pojawia się znienacka.
Tak było w przypadku Z. Jałbrzykowskiego - zaczęło się od cennika,
a skończyło na książce o wyrobie win z jagód i owoców.

Wyrób win z jagód i owoców - Z. Jałbrzykowski 1901

W tym samym roku, ukazał się również drugi tom Bartnictwa Teofila Ciesielskiego.

Bartnictwo - cz. 2 T. Ciesielski 1901
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
inblue
100
Posty: 131
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura

Postautor: inblue » sobota, 25 mar 2017, 19:39

Nie udzielam porad via PW.


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości