Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Cena taka jest dla całej Polski. Mnie przysłali 200kg z taką ceną. Jeśli będziecie robili wspólną akcję to trzeba doliczyć koszt dodatkowej rozsyłki. Wydajność jest niższa ok. 15%. i to są wszystkie minusy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Kiedy kupowałeś te 200kg?
Bo przed chwilą na pytanie o minimalną ilość napisali, że 400kg.
Z kim rozmawiasz? Ja z Radkiem K. Może inni pracownicy są przyjaźniej nastawieni do odbiorców
Wspólna akcja ma sens tylko przy odbiorach osobistych przy redystrybucji. Czyli o bardzo lokalnym zasięgu.
Bo przed chwilą na pytanie o minimalną ilość napisali, że 400kg.
Z kim rozmawiasz? Ja z Radkiem K. Może inni pracownicy są przyjaźniej nastawieni do odbiorców
Wspólna akcja ma sens tylko przy odbiorach osobistych przy redystrybucji. Czyli o bardzo lokalnym zasięgu.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 29 gru 2016, 10:31
- Ulubiony Alkohol: Każdy byle smaczny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Odkopuję wątek w związku ze swoimi pierwszymi doświadczeniami z nastawem.
Większość z kolegów pisze że przy fermentacji raczej nie ma zapachu, a jeśli jest, to delikatny. U mnie jednak było inaczej - zapach był i to dość intensywny, wręcz uciążliwy. Apogeum zapachowe było po około 12-16 h od rozpoczęcia fermentacji i czuć było bardzo intensywnie drożdżami.
Drożdze Alcotec 48, cukier "Polski Cukier", temperatura otoczenia 22-23*C, nastaw około 27-28*
Da się jakoś ograniczyć intensywność zapachu? Dodam że w pomieszczeniu było rozszczelnione okno ale niewiele to zmieniło.
Teraz się zastanawiam czy ryzykować na innych drożdżach czy jednak lepiej zmienić pomieszczenie? ;d
Większość z kolegów pisze że przy fermentacji raczej nie ma zapachu, a jeśli jest, to delikatny. U mnie jednak było inaczej - zapach był i to dość intensywny, wręcz uciążliwy. Apogeum zapachowe było po około 12-16 h od rozpoczęcia fermentacji i czuć było bardzo intensywnie drożdżami.
Drożdze Alcotec 48, cukier "Polski Cukier", temperatura otoczenia 22-23*C, nastaw około 27-28*
Da się jakoś ograniczyć intensywność zapachu? Dodam że w pomieszczeniu było rozszczelnione okno ale niewiele to zmieniło.
Teraz się zastanawiam czy ryzykować na innych drożdżach czy jednak lepiej zmienić pomieszczenie? ;d
“It’s a great advantage not to drink among hard drinking people.”
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
A duży ten nastaw miałeś ? Nastawiaj na wodzie 20-22*C Najmniej pachnące drożdże to chyba obecnie Black Label do tego w 3 doby przerabiają do 25blg więc krótko cokolwiek czuć. Możesz zamknąć pojemnik w którym fermentujesz i wężykiem odprowadzić co2 do wentylacji ale podniesiesz temp nastawu.
-
- Posty: 60
- Rejestracja: niedziela, 21 wrz 2014, 12:06
- Lokalizacja: San Escobar
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
K..., Dżizas, ja p..., czy Wy coś czytacie na tym Forum, czy tylko czekacie na odpowiedź podaną na talerzu? Pytanie retoryczne, bo widzę, że najprościej zadać po raz setny to samo pytanie, i to jako pierwszy post użytkownika... Kilka linijek wyżej masz odpowiedź - cukier inwertowany, glukoza.bartus pisze:Da się jakoś ograniczyć intensywność zapachu?
Szanuj lasy! I Ty kiedyś możesz zostać partyzantem...
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Ja się wypowiem trochę z innej strony. Otóż nastawiłem w bloku 2 fermentory 33l, 25 blg. Okna szczelnie pozamykane drzwi też, i tak sobie siedziałem w tym pokoju przez jakiś czas, a tu nagle zawroty głowy i prawie przytomność straciłem, bo nie było czym oddychać. Dobrze, że szybko dotarłem do okna i się jakoś uratowałem. Masakra....:/
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 29 gru 2016, 10:31
- Ulubiony Alkohol: Każdy byle smaczny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Zadałem to pytanie bo chciałem poznać czy ma ktoś inne sposoby (poza tymi które zostały wymienione) - mój błąd bo mogłem dodać magiczne słowo "Czy da się jakoś JESZCZE (w domyśle innymi sposobami) ograniczyć intensywność".
Poza tym dobrze wiesz, że pierwsze kilkadziesiąt postów musi przejść akceptację moderatora - jeśli post przeszedł to oznacza że moderator uznał że jednak to pytanie nie jest takie bezpodstawne i coś wnosi do dyskusji.
Ale nie atakuję - akurat to forum jest ostatnim miejscem gdzie chciałbym się kłócić ;d
Nie mniej jednak dzięki za opinie, następnym razem będę precyzował swoje wypowiedzi - dobrze że ktoś nad tym czuwa bo inaczej by się burdel zrobił
Pozdrawiam
Jeśli zadałem to pytanie w tym wątku to raczej logicznym jest że przeczytałem cały wątek.Pułkownik Dowgird pisze:K..., Dżizas, ja p..., czy Wy coś czytacie na tym Forum, czy tylko czekacie na odpowiedź podaną na talerzu? Pytanie retoryczne, bo widzę, że najprościej zadać po raz setny to samo pytanie, i to jako pierwszy post użytkownika... Kilka linijek wyżej masz odpowiedź - cukier inwertowany, glukoza.bartus pisze:Da się jakoś ograniczyć intensywność zapachu?
Zadałem to pytanie bo chciałem poznać czy ma ktoś inne sposoby (poza tymi które zostały wymienione) - mój błąd bo mogłem dodać magiczne słowo "Czy da się jakoś JESZCZE (w domyśle innymi sposobami) ograniczyć intensywność".
Poza tym dobrze wiesz, że pierwsze kilkadziesiąt postów musi przejść akceptację moderatora - jeśli post przeszedł to oznacza że moderator uznał że jednak to pytanie nie jest takie bezpodstawne i coś wnosi do dyskusji.
Ale nie atakuję - akurat to forum jest ostatnim miejscem gdzie chciałbym się kłócić ;d
Nie mniej jednak dzięki za opinie, następnym razem będę precyzował swoje wypowiedzi - dobrze że ktoś nad tym czuwa bo inaczej by się burdel zrobił
Pozdrawiam
“It’s a great advantage not to drink among hard drinking people.”
-
- Posty: 46
- Rejestracja: poniedziałek, 11 kwie 2016, 16:31
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Spróbuj z drożdżami typu vodka. Trochę wolniej fermentują (ok.tygodnia), ale za to produkują mniej fuzli. Moje typy to:
-Drożdże Szlacheckie Typu Vodka
-AD Aktywne Drożdże Vodka Crystal
-Alcotec Vodka Star Hyper Pure
Poza tym nie przekraczaj temperatury startowej ponad 25 stopni.
Jakieś zapachy i tak będą - nie ma bata. Chyba, że zamiast rurki fermentacyjnej wciśniesz wężyk PCV i wyprowadzisz nim zapach za zewnątrz.
Pozdrawiam
-Drożdże Szlacheckie Typu Vodka
-AD Aktywne Drożdże Vodka Crystal
-Alcotec Vodka Star Hyper Pure
Poza tym nie przekraczaj temperatury startowej ponad 25 stopni.
Jakieś zapachy i tak będą - nie ma bata. Chyba, że zamiast rurki fermentacyjnej wciśniesz wężyk PCV i wyprowadzisz nim zapach za zewnątrz.
Pozdrawiam
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Już kiedyś wspominałem o tym, ale ten patent http://www.browamator.pl/rurka-fermenta ... y,3,3,3375 dobrze się sprawdza. Rurka jest tak stworzona, że praktycznie nic nie czuć. Do tego inwertuj cukier i możesz spać w pokoju z beczką .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 25
- Rejestracja: środa, 12 kwie 2017, 14:52
- Ulubiony Alkohol: Złoty nektar
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Witam.
Ja czytam, czytam, i czytam, i trochę się gubię.
Wyczytane na tym forum odnośnie nastawy (nastawu) cukrowego:
-po zaprawieniu drożdżami tlen to nasz wróg,
-po zaprawieniu drożdżami wystarczy fermentator nakryć szmatką i będzie ok
Dla nowicjusza to trochę sprzeczne informacje.
Pytanie: Ile wlewacie nastawy do kega 50 litrowego?
Nastaw, nie nastawa.
Mod.
Ja czytam, czytam, i czytam, i trochę się gubię.
Wyczytane na tym forum odnośnie nastawy (nastawu) cukrowego:
-po zaprawieniu drożdżami tlen to nasz wróg,
-po zaprawieniu drożdżami wystarczy fermentator nakryć szmatką i będzie ok
Dla nowicjusza to trochę sprzeczne informacje.
Pytanie: Ile wlewacie nastawy do kega 50 litrowego?
Nastaw, nie nastawa.
Mod.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 kwie 2017, 00:37 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Artur
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Dlaczego sprzeczne informacje? Jeżeli robimy wino to zatykamy rurką fermentacyjną, żeby nic powietrza nie dostawalo się do środka w czasie i po ustaniu fermentacji, gdyż może nastąpić wtórna fermentacja octowa i będziemy mieli kwas, a do tego nasze drożdże mogą nie przerobić cukru że względu na zbyt dużą ilość tlenu.
Natomiast kiedy robimy nastaw cukrowy na drożdżach turbo to fermentacja jest bardzo burzliwa, ponieważ to są mocne szczepy drożdży wzbogacone dużą ilością odżywek i zatkanie rurką może spowodować spienienie się nastawu i jego "wykipienie" ze względu na dużą produkcję dwutlenku węgla. Dlatego wystarczy przykryć otwór watą, żeby żadne muszki tam nie wlecialy.
Każdy wlewa tyle ile uważa według swojego doświadczenia, ale Tobie jako początkującemu zalecilbym 45 l. Jest to bezbiepczna ilość. Ja uważam, że maksymalnie można wlać 47 l, więcej lepiej nie ryzykować.
Natomiast kiedy robimy nastaw cukrowy na drożdżach turbo to fermentacja jest bardzo burzliwa, ponieważ to są mocne szczepy drożdży wzbogacone dużą ilością odżywek i zatkanie rurką może spowodować spienienie się nastawu i jego "wykipienie" ze względu na dużą produkcję dwutlenku węgla. Dlatego wystarczy przykryć otwór watą, żeby żadne muszki tam nie wlecialy.
Każdy wlewa tyle ile uważa według swojego doświadczenia, ale Tobie jako początkującemu zalecilbym 45 l. Jest to bezbiepczna ilość. Ja uważam, że maksymalnie można wlać 47 l, więcej lepiej nie ryzykować.
-
- Posty: 25
- Rejestracja: środa, 12 kwie 2017, 14:52
- Ulubiony Alkohol: Złoty nektar
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Witam. Ja również robię pierwszy raz ale spróbowałem minimalną dawkę, czyli 1 kg cukru,4 litry wody i 10 dg drożdży (turbo).
Mam jedno pytanko ile czasu możne stać zacier np. w pojemniku już zrobiony przed destylacją, bo jak wyjdzie mi wszystko ok to będę chciał zrobić więcej zacieru żeby sobie czekał do destylacji bo nie wiem czy zdążę wszystko na raz przedestylować.
Mam jedno pytanko ile czasu możne stać zacier np. w pojemniku już zrobiony przed destylacją, bo jak wyjdzie mi wszystko ok to będę chciał zrobić więcej zacieru żeby sobie czekał do destylacji bo nie wiem czy zdążę wszystko na raz przedestylować.
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
@bodek74
Jak zachowujesz "względną" sterylność, to długo może stać, przynajmniej ładnie się sklaruje;) Mocniejsze nastawy 12 i więcej % są odporniejsze na infekcje. Jak nie moczysz w nim paluchów i nie dostarczasz śliny (np. przy zaciąganiu wężykiem;) ), to nic się nie powinno stać. Nie mieszaj, nie napowietrzaj. Do utrwalania win stosuje się pirosiarczyn potasu.
Jak zachowujesz "względną" sterylność, to długo może stać, przynajmniej ładnie się sklaruje;) Mocniejsze nastawy 12 i więcej % są odporniejsze na infekcje. Jak nie moczysz w nim paluchów i nie dostarczasz śliny (np. przy zaciąganiu wężykiem;) ), to nic się nie powinno stać. Nie mieszaj, nie napowietrzaj. Do utrwalania win stosuje się pirosiarczyn potasu.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Bodek, ile Ty żeś dał drożdży turbo do 4l wody i kg cukru??? 10dag(dawniej dkg)=100g??? Tyle spokojnie wystarczy na 100l nastawu.
Co do Twojego pytania, to jeśli po ustaniu fermentacji, zlejesz nastaw znad osadu, to może on sobie spokojnie stać choćby i kilka miesięcy.
Ważne jest by nie trzymać go zbyt długo na "drożdżowym cmentarzysku".
Co do Twojego pytania, to jeśli po ustaniu fermentacji, zlejesz nastaw znad osadu, to może on sobie spokojnie stać choćby i kilka miesięcy.
Ważne jest by nie trzymać go zbyt długo na "drożdżowym cmentarzysku".
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......