Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
veholor
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 26 lis 2015, 13:26

Post autor: veholor »

Witam
Zakupiłem kolumnę i miałbym wielką ochotę ją przetestować w związku z tym mam małe pytanko odnośnie cukrówki.
Zakupiłem cztery paczki drożdży Double Snake Turbo C Star Vodka
http://www.winodomowe.pl/product-pol-96 ... Vodka.html

Posiadam dwa fermentatory 52 l z wyjściem na rurkę fermentacyjną.

Problem jest następujący:
Chwilowo (około roku) mieszkam w kamienicy, nastaw chciałbym wstawić w łazience (temperatura około 24-25 C) boję się iż zapachy rozchodzące się z fermantatorów mogą powodować niepokój u sąsiadów, drugiej połówki. W związku z tym wymyśliłem aby pojemniki zamknąć szczelnie i rurki fermentacyjne połączyć trójnikiem oraz wężem gumowym i odpowietrzenie wepchnąć do kratki wentylacyjnej jaką posiadam w łazience.
W zaleceniach od drożdży jest aby nie zamykać szczelnie pojemników... w związku z tym mam obawy.
Jeśli to odpada to czy zapachy wydobywające się z dwóch takich fermentatorów będą mocno uciążliwe.

Jeszcze pytanko odnośnie planowanego nastawu na jednen fermentator 52 L proporcję następujące
40L wody 13kg cukru , dwie paczki powyższych drożdży, temperatura w łazience 24-25 C.

Moja rura domaga się już cugu w związku z tym wielkie dzieki za pomoc !!!! :piwo:
koncentraty wina

clockens
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2012, 22:42
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: clockens »

Zrób max 40 l w beczkach, w miarę grube rurki i lajtowo da rade, ja bekę 200l miałem i dawało rade. Tylko zrób mniej trochę w razie, jakby się zaczęło pienić.

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: genas.1970 »

Hej, ja trzymam nastaw w domu i zapach jest bardzo delikatny, także nie powinno być problemu. Łazienka ma wentylację sama w sobie to proponuje ci nastawić jeden fermentator, nie zakręca szczelnie i nie zakłada rurki fermentacyjnej, a poza tym jak ci się mocno nie spieszy to daj jedną paczkę drożdży,ja tak robie na turbo, tych nie stosowałem, ewentualnie trochę pożywki można dodać do nastawu. Stosunek wody i cukru na oko ok., ale jest urządzenie za parę zł do mierzenia stężenia cukru w wodzie czyli blg, prawidłowe nie więcej niż 22blg, bardziej doświadczeni koledzy potrafią to wyliczyć.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Kamal »

Pomyśl o tym --> http://alkohole-domowe.com/forum/cukier ... 11705.html ograniczysz aromaty.
Na spokojnie powinny, aromaty przez wężyk iść do wentylacji.
K.
Obrazek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: silvio2007 »

Ja co prawda używam innych drożdży ale jedyny zapach jaki czuć podczas fermentacji u mnie w mieszkaniu to coś na pograniczu świeżego powietrza (prosto z dworu) wymieszanego z landrynkami. Jeszcze nikt z odwiedzających nie zauważył ani nie zwrócił mi uwagi, że jakieś niedobre zapachy czuć.

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Imbir »

Nic nie kombinuj, zrób nastaw zgodnie z rozpiską na opakowaniu, beczki fermentacyjne przykryj grubym ręcznikiem i nic nie będzie czuć gwarantuję Ci to. Zrobić sam nastaw w bloku to pikuś, zobaczysz jak zaczniesz pędzić, to dopiero będzie surwiwal niczym "jak przetrwać z Berl Gyrlsem w dżungli" ;-)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Zbynek80 »

Nastawiaj i się nie stresuj możesz sobie podłączyć te rurki, ja w łazience nie podłączam co innego jak mam w pokoju ze 200L to wtedy ciągnę rurkę przez mieszkanie do kratki w łazience

Autor tematu
veholor
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 26 lis 2015, 13:26
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: veholor »

No i poszło
Po korektach ze wskazania areometru 42.5 l wody i 12.5 kg cukru. Temp startu jedna bańka 25 C, druga 26 C. Stoją w pokoju w razie "aromatów" transport do łazienki, w razie mocnych aromatów łazienka + przewód do wentylacji jak to nic nie da to kupie drugiej połówce spinacz do nosa plus kadzidełka :)
Dzięki za pomoc zobaczę co z tego będzie, no i w końcu pierwsza rektyfikacja. !!

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Zbynek80 »

Było nastawić mniejszą temp 20-22*C samo podbije a jakby stało w łazience to miałbyś ponad 30*C i byłoby trochę za ciepło.
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 mar 2016, 15:00 przez Zbynek80, łącznie zmieniany 1 raz.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: jpiwek »

Jak chcesz uniknać zapchów w wogóle, to rób nastawy glukozowe. Niewiele droższa niz cukier, kurier pod drzwi przywozi i smak produktu niebo a ziemia w porównaniu z białą śmiercią.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Zbynek80 »

@jpiwek a możesz podać źródło ?

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: jpiwek »

Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: jurek1978 »

No i po ile niby tam jest ta glukoza z dostawą pod drzwi ?
Powiedzmy 50 kg lub 100 kg ? No i czy to się nie tyczy tylko stolicy ?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Zbynek80 »

Właśnie po czemu ta Glukoza i jak z jej wydajnością bo się nigdy nie interesowałem tzn kupuję po 1kg do refermentacji piwa.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: wawaldek11 »

Wysłałem zapytanie do Agrotrade o minimalną ilość przy cenie 2,80(+8% VAT) z przesyłką.
Tyle na pewno było przy 400 kg.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: lesgo58 »

Cena taka jest dla całej Polski. Mnie przysłali 200kg z taką ceną. Jeśli będziecie robili wspólną akcję to trzeba doliczyć koszt dodatkowej rozsyłki. Wydajność jest niższa ok. 15%. i to są wszystkie minusy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: wawaldek11 »

Kiedy kupowałeś te 200kg?
Bo przed chwilą na pytanie o minimalną ilość napisali, że 400kg.
Z kim rozmawiasz? Ja z Radkiem K. Może inni pracownicy są przyjaźniej nastawieni do odbiorców ;)
Wspólna akcja ma sens tylko przy odbiorach osobistych przy redystrybucji. Czyli o bardzo lokalnym zasięgu.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

bartus
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 29 gru 2016, 10:31
Ulubiony Alkohol: Każdy byle smaczny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bartus »

Odkopuję wątek w związku ze swoimi pierwszymi doświadczeniami z nastawem.
Większość z kolegów pisze że przy fermentacji raczej nie ma zapachu, a jeśli jest, to delikatny. U mnie jednak było inaczej - zapach był i to dość intensywny, wręcz uciążliwy. Apogeum zapachowe było po około 12-16 h od rozpoczęcia fermentacji i czuć było bardzo intensywnie drożdżami.
Drożdze Alcotec 48, cukier "Polski Cukier", temperatura otoczenia 22-23*C, nastaw około 27-28*

Da się jakoś ograniczyć intensywność zapachu? Dodam że w pomieszczeniu było rozszczelnione okno ale niewiele to zmieniło.
Teraz się zastanawiam czy ryzykować na innych drożdżach czy jednak lepiej zmienić pomieszczenie? ;d
“It’s a great advantage not to drink among hard drinking people.”

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Zbynek80 »

A duży ten nastaw miałeś ? Nastawiaj na wodzie 20-22*C Najmniej pachnące drożdże to chyba obecnie Black Label do tego w 3 doby przerabiają do 25blg więc krótko cokolwiek czuć. Możesz zamknąć pojemnik w którym fermentujesz i wężykiem odprowadzić co2 do wentylacji ale podniesiesz temp nastawu.
Awatar użytkownika

Pułkownik Dowgird
50
Posty: 60
Rejestracja: niedziela, 21 wrz 2014, 12:06
Lokalizacja: San Escobar
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Pułkownik Dowgird »

bartus pisze:Da się jakoś ograniczyć intensywność zapachu?
K..., Dżizas, ja p..., czy Wy coś czytacie na tym Forum, czy tylko czekacie na odpowiedź podaną na talerzu? Pytanie retoryczne, bo widzę, że najprościej zadać po raz setny to samo pytanie, i to jako pierwszy post użytkownika... Kilka linijek wyżej masz odpowiedź - cukier inwertowany, glukoza.
Szanuj lasy! I Ty kiedyś możesz zostać partyzantem...
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: jozzek666 »

Ja się wypowiem trochę z innej strony. Otóż nastawiłem w bloku 2 fermentory 33l, 25 blg. Okna szczelnie pozamykane drzwi też, i tak sobie siedziałem w tym pokoju przez jakiś czas, a tu nagle zawroty głowy i prawie przytomność straciłem, bo nie było czym oddychać. Dobrze, że szybko dotarłem do okna i się jakoś uratowałem. Masakra....:/
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

bartus
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 29 gru 2016, 10:31
Ulubiony Alkohol: Każdy byle smaczny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bartus »

Pułkownik Dowgird pisze:
bartus pisze:Da się jakoś ograniczyć intensywność zapachu?
K..., Dżizas, ja p..., czy Wy coś czytacie na tym Forum, czy tylko czekacie na odpowiedź podaną na talerzu? Pytanie retoryczne, bo widzę, że najprościej zadać po raz setny to samo pytanie, i to jako pierwszy post użytkownika... Kilka linijek wyżej masz odpowiedź - cukier inwertowany, glukoza.
Jeśli zadałem to pytanie w tym wątku to raczej logicznym jest że przeczytałem cały wątek.
Zadałem to pytanie bo chciałem poznać czy ma ktoś inne sposoby (poza tymi które zostały wymienione) - mój błąd bo mogłem dodać magiczne słowo "Czy da się jakoś JESZCZE (w domyśle innymi sposobami) ograniczyć intensywność".
Poza tym dobrze wiesz, że pierwsze kilkadziesiąt postów musi przejść akceptację moderatora - jeśli post przeszedł to oznacza że moderator uznał że jednak to pytanie nie jest takie bezpodstawne i coś wnosi do dyskusji.

Ale nie atakuję - akurat to forum jest ostatnim miejscem gdzie chciałbym się kłócić ;d
Nie mniej jednak dzięki za opinie, następnym razem będę precyzował swoje wypowiedzi - dobrze że ktoś nad tym czuwa bo inaczej by się burdel zrobił :)

Pozdrawiam
“It’s a great advantage not to drink among hard drinking people.”
Awatar użytkownika

daniel86
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwie 2016, 16:31
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: daniel86 »

Spróbuj z drożdżami typu vodka. Trochę wolniej fermentują (ok.tygodnia), ale za to produkują mniej fuzli. Moje typy to:
-Drożdże Szlacheckie Typu Vodka
-AD Aktywne Drożdże Vodka Crystal
-Alcotec Vodka Star Hyper Pure
Poza tym nie przekraczaj temperatury startowej ponad 25 stopni.
Jakieś zapachy i tak będą - nie ma bata. Chyba, że zamiast rurki fermentacyjnej wciśniesz wężyk PCV i wyprowadzisz nim zapach za zewnątrz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: seneka »

Już kiedyś wspominałem o tym, ale ten patent http://www.browamator.pl/rurka-fermenta ... y,3,3,3375 dobrze się sprawdza. Rurka jest tak stworzona, że praktycznie nic nie czuć. Do tego inwertuj cukier i możesz spać w pokoju z beczką :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

CalypsoArtur
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 12 kwie 2017, 14:52
Ulubiony Alkohol: Złoty nektar
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: CalypsoArtur »

Witam.
Ja czytam, czytam, i czytam, i trochę się gubię.
Wyczytane na tym forum odnośnie nastawy (nastawu) cukrowego:
-po zaprawieniu drożdżami tlen to nasz wróg,
-po zaprawieniu drożdżami wystarczy fermentator nakryć szmatką i będzie ok
Dla nowicjusza to trochę sprzeczne informacje.

Pytanie: Ile wlewacie nastawy do kega 50 litrowego?

Nastaw, nie nastawa.
Mod.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 kwie 2017, 00:37 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: mariusz19029 »

Dlaczego sprzeczne informacje? Jeżeli robimy wino to zatykamy rurką fermentacyjną, żeby nic powietrza nie dostawalo się do środka w czasie i po ustaniu fermentacji, gdyż może nastąpić wtórna fermentacja octowa i będziemy mieli kwas, a do tego nasze drożdże mogą nie przerobić cukru że względu na zbyt dużą ilość tlenu.

Natomiast kiedy robimy nastaw cukrowy na drożdżach turbo to fermentacja jest bardzo burzliwa, ponieważ to są mocne szczepy drożdży wzbogacone dużą ilością odżywek i zatkanie rurką może spowodować spienienie się nastawu i jego "wykipienie" ze względu na dużą produkcję dwutlenku węgla. Dlatego wystarczy przykryć otwór watą, żeby żadne muszki tam nie wlecialy.

Każdy wlewa tyle ile uważa według swojego doświadczenia, ale Tobie jako początkującemu zalecilbym 45 l. Jest to bezbiepczna ilość. Ja uważam, że maksymalnie można wlać 47 l, więcej lepiej nie ryzykować.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: radius »

Nie sprzeczne ;)
Drożdże potrzebują tlenu do namnożenia się a gdy już zaczną pracę wytwarzają dwutlenek węgla, który jest cięższy od powietrza i "robi" poduszkę nie pozwalającą na dostęp tlenu do nastawu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

CalypsoArtur
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 12 kwie 2017, 14:52
Ulubiony Alkohol: Złoty nektar
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: CalypsoArtur »

Czyli nastaw cukrowy mogę przykryć denkiem od beczki i będzie gitara?
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: mariusz19029 »

A w czym będzie ten nastaw? Zrób przede wszystkim tak, żeby dwutlenek węgla mógł bez przeszkód wydostawać się z fermentatora, to jest najważniejsze.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Pretender »

CalypsoArtur pisze:Czyli nastaw cukrowy mogę przykryć denkiem od beczki i będzie gitara?
Tak, wystarczy przykryć wiekiem od beczki.

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bodek74 »

Witam. Ja również robię pierwszy raz ale spróbowałem minimalną dawkę, czyli 1 kg cukru,4 litry wody i 10 dg drożdży (turbo).
Mam jedno pytanko ile czasu możne stać zacier np. w pojemniku już zrobiony przed destylacją, bo jak wyjdzie mi wszystko ok to będę chciał zrobić więcej zacieru żeby sobie czekał do destylacji bo nie wiem czy zdążę wszystko na raz przedestylować.
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Maciej_K »

@bodek74
Jak zachowujesz "względną" sterylność, to długo może stać, przynajmniej ładnie się sklaruje;) Mocniejsze nastawy 12 i więcej % są odporniejsze na infekcje. Jak nie moczysz w nim paluchów i nie dostarczasz śliny (np. przy zaciąganiu wężykiem;) ), to nic się nie powinno stać. Nie mieszaj, nie napowietrzaj. Do utrwalania win stosuje się pirosiarczyn potasu.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Doody »

Macieju do nastawu nie dodaje się pirosiarczynu jak do wina, gdyż nie pozbędziesz się zapachu tego środka nawet po rektyfikacji.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: masterpaw2 »

Bodek, ile Ty żeś dał drożdży turbo do 4l wody i kg cukru??? 10dag(dawniej dkg)=100g??? Tyle spokojnie wystarczy na 100l nastawu.
Co do Twojego pytania, to jeśli po ustaniu fermentacji, zlejesz nastaw znad osadu, to może on sobie spokojnie stać choćby i kilka miesięcy.
Ważne jest by nie trzymać go zbyt długo na "drożdżowym cmentarzysku".
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bodek74 »

[ ile Ty żeś dał drożdży turbo do 4l wody i kg cukru??? 10dag(dawniej dkg)=100g??? - wdarł się chochlik 10 g
Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: janus »

Patent z rurką z beczki do wentylacji jest najlepszy, nic nie czuć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”