Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 09:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Parnik 100 l by Kujus
PostPostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 22:01 
Tematy: 2
Witam chciałem pokazać swój sprzęt produkcyjny , nie ukrywam że Bimbrofor Kucyka był ogromną inspiracją i rozwiązania konstrukcyjne są w większości z niego zapożyczone. Jest to konstrukcja na bazie 100 l parnika węglowego z czarnej 2 mm blachy ( ocynk i tak by zlazł ) W kotle zamontowałem zawór spustowy 1'' przydatny przy spuszczaniu gorącego wywaru bez przechylania kotła , zawór serwisowy 3/4' , kurek probierczy ( wmontowany żeby wskazywał 80 l w baniaku , przydatna sprawa do obliczeń ) Oraz termometr
Obrazek
Obrazek
Podłączenie chłodnicy jest poprzez wąż i szybkozłączkę 1'
Obrazek
Chłodzenie postanowiłem zrobić typu para-powietrze do tego celu posłużyła mi miedziana chłodnica samochodowa od Uaza ( wytrawiona i oczyszczona ) odpowiednio zmodyfikowana , z zamontowanym wentylatorem od Ascony do chłodnicy jest podłączony manometr cieczowy w zakresie do +/-0,07 atm Tak wygląda całość wraz z prostownikiem zasilającym chłodzenie
Obrazek
Co do wydajności to jest bardzo fajna :D nawet bardzo bardzo fajna , rozgrzanie trwa około 1,5h i destylacja około 2-3 h ( zależy od sposobu palenia i wkładu ) . Jak wam się podoba takie urządzenie ?

Tytuł: Re: Parnik 100 l by Kujus
PostPostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 22:39 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
No cóż... Chłodnica samochodowa- ciąłeś kiedyś taką? Mi się zdarzyło ciąć taką, która była myta najpierw ropką, potem cilitem, kagerem, mocną zasadą i na końcu kwasem. Płukane myjka ciśnieniową. Po kilki godzinach wymyliśmy ja tak, że woda za każdym razem wypływała czysta- a na końcu i tak musieliśmy ja przeciąć, żeby ja skrócić. I wiesz co? W środku dalej był syf! Ja bym z tego wódki się nie napił, zwłaszcza, że pary do chłodnicy masz Kolego poprowadzone wężem z PCV...
Zawór na wyjściu z chłodnicy pomijam, bo tu o BHP i tak mowy być nie może. Na zdrowie...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 23:02 
Tematy: 2
Na złom porąbałem nie jedną chłodnicę , ta była z wiadomego auta które nie widziało glikolu i innych nie zamarzających syfów jeździła tylko na wodzie i czyszczenie jej oparło się tylko na odtłuszczeniu jej nitrem 5 krotnie potem wrzątek z NaOH ludwik i 2x woda i para i leci z niej jak kryształ , wąż plastik jest tymczasowy bo silikon rozlazł się ze starości , co do zaworu na końcu to nieoceniona pomoc przy pobieraniu próbek czy zmienianiu naczynia normalnie jest zawsze otwarty 8-) Nawet jak jakiś syf sie przedstanie przez cały zestaw to i tak odpadnie na 2 i 3 destylacji na aparaturze z KO

PostPostNapisane: środa, 11 maja 2011, 07:42 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Oglądając te zdjęcia aż mi żołądkiem drgawki wstrząsnęły :o
HUJ*, ewentualnie CIP** miałby tu dużo roboty :D

*HUJ - Higieniczny Urząd Jakościowy
**CIP - Centralny Instytut Pędnictwa
:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1