Moja pierwsza śliwowica

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 260 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy

Post autor: boxer1981228 »

Zalej te śliwki spirytusem a później przepuść na PS-e ;)
alembiki
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Moja pierwsza śliwowica

Post autor: bohema.zaba »

boxer1981228 pisze:Zalej te śliwki spirytusem a później przepuść na PS-e ;)
Śliwki wędzone, zalewać i destylować :womit:
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Moja pierwsza śliwowica

Post autor: jurek1978 »

Chciałem już gotowy wyrób tym potraktować.
Tylko nie wiem ile dawać na 1 litr alko takich śliwek ?
50-100 gram ?
Cukier dodawać żeby szybciej soki puściły ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Moja pierwsza śliwowica

Post autor: Kamal »

Zalej te śliwki spirytusem a później przepuść na PS-e

Same śliwki to może kiepski pomysł. Ale jako dodatek do zacieru, albo do maceracji whisky po pierwszym pędzeniu i do destylacji. To powinny być ok. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Moja pierwsza śliwowica

Post autor: Bubo-bubo »

Miałem dziwną sytuację przy śliwowicy, może ktoś będzie wiedział o co chodzi.
Mój sprzęt to: http://allegro.pl/destylator-bimber-pot ... 63642.html
Kolumna ocieplona otuliną razem z odstojnikami, wypełniona w tym przypadku zmywakami KO i na końcu może z 8cm zmywaka miedź dla sprawdzenia czy się zasyfi.
Nastaw wspomagany był zwykłym cukrem, pierwsza destylacja bez zbytniego cięcia frakcji, surówka przeleżała z 3mc w balonie szklanym.
No i nadszedł czas na nią więc rozrobiłem wsad do 40% (30l). Odlewam kropelkowo przedgon z naddatkiem (0,5l), podstawiam damę 5l leci fajnym ciurkiem coś ponad 1,5l/h, ale temperatura w miarę stała na kolumnie 80*C nie rośnie przez 5l zapach, smak po prostu ambrozja. Podstawiam drugą damę, naleciało z 3l, wącham a nagle bumm siarka! Nie dowierzam próbuje bleee coś nie tak.
Zmieniłem wypełnienie na miedź cała kolumna prawie, wlałem te 3l z powrotem, rozgrzewam i leci, wącham i nadal coś niezbyt, ale lepiej niż poprzednio, za chwilę wkładam nos z powrotem do kieliszka i poprawiło się, smrodek lekko wyparował. Akurat dalej leci, zobaczę może za jakiś 1l będzie lepiej.
Dziwi mnie jednak bo jakiś czas temu destylowałem cząstkę tej surówki i to z wypełnieniem w większości KO i produkt wyszedł bardzo dobry.
Nie wiem jak to możliwe, ciekawi mnie skąd nagle ten ''aromat'' się wziął.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”