Mój pierwszy nastaw owocowy


Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez pokrec » Niedziela, 1 Lip 2012, 13:13

Ilości alkoholu w nastawie nie zmierzysz bezpośrednio, chyba, że go oddestylujesz. Zobacz, ile dałeś w sumie cukru, ile go było w surowcu, dodaj cuzamen do kupy, wynik podaj w kg, potem podziel go przez 2 i masz liczbę spodziewanych litrów psoty 96%. A jak nie rektyfikujesz, tylko celujesz w brandy, to będziesz miał mniej więcej tyle litrów, ile miałeś kilo cukru w nastawie (razem z obecnym w surowcu owocowym). Nastaw powinien po przerobieniu "skręcać ryja" i nie musi być mocny "na smak".
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika
pokrec

 
Posty: 1898


Koncentrat do zrobienia wysokiej jakości wina gronowego czerwonego Chianti Red.
Koncentrat wina Chianti Red La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 144,99 zł
Obszerny poradnik o wytwarzaniu destylatów alkoholowych.
Destylaty alkoholowe - wytwarzanie, teoria, praktyka
Cena: 79,00 zł  
Promocja: 71,99 zł
Zbiornik 60L + grzanie elektryczne. Jest to w pełni wyposażona, kompletna, działająca kolumna rektyfikacyjna ponownym napływem (reflux-em).
Kompletna kolumna - DE 50 Manual (zbiornik 60l)
Cena: 4400,00 zł  
Promocja: 4199,00 zł
Drożdże do domowej whisky. Profesjonalne drożdże do zacierów zbożowych, ryżowych, kukurydzianych, etc.
Drożdże Alcotec Whisky Single Strain
Cena: 12,99 zł  
Promocja: 11,99 zł
Sączki jakościowe średnie, idealne do filtrowania nalewek, likierów i wódek jakościowych.
Sączki filtracyjne 24 cm - 10 szt
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 8,99 zł
Idealna, solidna butelka ozdobna do nalewek. Optymalna pojemność !
Butelka Nocturne 350 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,95 zł
Pięknie wydana, bogato ilustrowana książka dla miłośników win, armagnaca i w szczególności calvadosa.
Wino, Armagnac, Calvados - Julian Hombek
Cena: 34,90 zł  
Promocja: 24,99 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Aktywny węgiel w płynie usuwa niepożądane produkty fermentacji już w jej trakcie. Produkt rekomendowany przez sklep AD !
Węgiel Aktywny Płynny - Jan Okowita
Cena: 8,99 zł  
Promocja: 7,99 zł
Aktywny węgiel płynny poprawia właściwości smakowe.
AD Węgiel Aktywny Płynny
Cena: 8,99 zł  
Promocja: 7,99 zł
20g na 5 do 10l alkoholu. Płatki mocno opiekane podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor.
100 g - Płatki dębowe średnio opiekane
Cena: 11,49 zł  
Promocja: 9,99 zł
Silny dwuskładnikowy środek do klarowania nastawów owocowych, cukrowych, zbożowych oraz domowych win białych i czerwonych.
Duoklar Wujka Władka 65 g
Cena: 4,99 zł  
Promocja: 4,49 zł
Drożdże turbo przeznaczone do produkcji łagodnych destylatów.
Drożdże Wujka Władka 66 g
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 6,99 zł
Bardzo silne drożdże turbo dla wymagających destylerów. Dedykowane  do produkcji nastawów cukrowych.
Drożdże Turbo Wujka Władka 135 g
Cena: 10,90 zł  
Promocja: 8,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Durik » Poniedziałek, 2 Lip 2012, 23:05

Cukromierz pokazuje już jakieś - 1blg. Czyli teoretycznie jutro można dawać na rurki.
Powiedzcie mi co teraz?? Przecedzić?? Klarować?? Doradźcie co Wam doświadczenie mówi.
Durik

 
Posty: 359

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez mtx » Wtorek, 3 Lip 2012, 17:24

Osobiście bym przecedził i puścił sam płyn, zawsze spokojniej i bezpieczniej, owocówek
nigdy nie klaruję, ale poczekał bym aż blg jeszcze spadnie bo -1 to nie -4 więc nie wszystko
zostało przerobione...
Awatar użytkownika
mtx

 
Posty: 1077

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Durik » Wtorek, 3 Lip 2012, 21:37

OK więc czekam na -4, tyle że nie wiem jak to odczytam bo mi cukromierz pokazuje do 0 a do -2 jeszcze wystaje i więcej nie ma.
Odcedzić oczywiście że odcedzę, a z tym klarowaniem to poważnie lepiej nie klarować??
Durik

 
Posty: 359

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez mtx » Wtorek, 3 Lip 2012, 22:14

A jaki masz ten cukromierz? Ja mam biowinu i w sumie jadę trochę na oko, tak że prawie cały się topi i
jak by porównać to z końcową skalą to wychodzi gróbo poniżej zera ;)
Co do klarowania to napisałem jak ja robie i nigdy nie wyczułem różnicy, ale jeśli chcesz to możesz
sklarować, jak użyjesz turbo klar (itp) to w 24godziny masz czysty płyn, wtedy puść na rurę, a np.
następnym razem puść bez klarowania i zobacz czy jest różnica :)

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika
mtx

 
Posty: 1077

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Emiel Regis » Wtorek, 3 Lip 2012, 22:17

Poważnie, to nie cukrówka.
Nawet z cedzeniem bym nie przesadzał (ja tego nie robię) ale jak chcesz to po prostu odizoluj to co Ci się może przypalić i zapchać sprzęt, nastaw owocowy nie ma być 'czysty' jak woda, zależy Ci przecież na aromatach. Wystarczy Ci nawet grubsze sitko i będzie dobrze.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika
Emiel Regis

 
Posty: 1669

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez klodek4 » Wtorek, 3 Lip 2012, 23:53

Ja leje wszystko, ewentualnie jak jest osad z drożdży na dole to, to zostawiam, ale......
Awatar użytkownika
klodek4

 
Posty: 1444

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Durik » Środa, 4 Lip 2012, 16:59

cukromierz z biowinu, pokazuję około -3, dziwne że jeszcze na wierzchu jest piana. Myślałem że na koniec piana ustąpi...
Durik

 
Posty: 359

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez JanOkowita » Środa, 4 Lip 2012, 17:21

Emiel Regis napisał(a):Poważnie, to nie cukrówka.
Nawet z cedzeniem bym nie przesadzał (ja tego nie robię) ale jak chcesz to po prostu odizoluj to co Ci się może przypalić i zapchać sprzęt, nastaw owocowy nie ma być 'czysty' jak woda, zależy Ci przecież na aromatach. Wystarczy Ci nawet grubsze sitko i będzie dobrze.


Klarowanie ma na celu ostateczne usunięcie martwych komórek drożdży, które nie potrafią opaść grawitacyjnie. Tak więc klarowanie poprawia smak i nie zabija aromatów owocówek - wręcz przeciwnie.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl
Awatar użytkownika
JanOkowita

 
Posty: 1105

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Durik » Środa, 4 Lip 2012, 17:45

Mam Bentonit C. Jeszcze nigdy tego nie używałem. Jak rozumiem z opisu powinienem do 40 litrów owocówki dodać 12-40 g dodać do 4 litrów owocówki, wymieszać, i wszystko dodać do całości. Dobrze to rozumiem??
Durik

 
Posty: 359

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nastawy owocowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości