Mój pierwszy nastaw owocowy


Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez pokrec » Niedziela, 1 Lip 2012, 13:13

Ilości alkoholu w nastawie nie zmierzysz bezpośrednio, chyba, że go oddestylujesz. Zobacz, ile dałeś w sumie cukru, ile go było w surowcu, dodaj cuzamen do kupy, wynik podaj w kg, potem podziel go przez 2 i masz liczbę spodziewanych litrów psoty 96%. A jak nie rektyfikujesz, tylko celujesz w brandy, to będziesz miał mniej więcej tyle litrów, ile miałeś kilo cukru w nastawie (razem z obecnym w surowcu owocowym). Nastaw powinien po przerobieniu "skręcać ryja" i nie musi być mocny "na smak".
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika
pokrec

 
Posty: 1854


Amerykański smak likieru na bazie whisky.
Zaprawka Mississippi Liqueur 25 ml
Cena: 6,99 zł
Zaprawka o smaku rumu Hansen
Zaprawka Smakowa Hans Rum 25ml
Cena: 6,99 zł
Pięknie zapakowany prezent dla amatora wina.
Upominkowy zestaw do wina 3 elementowy
Cena: 34,99 zł
Model skierowany do bardziej wymagających klientów dbających zarówno o jakość produkowanych destylatów jak też o estetykę wykonania.
Destylator Supreme Ultra Pro V.S.O.P
Cena: 6790,00 zł
Wysokiej jakości ręczna prasa do owoców o pojemności 20 litrów.
Prasa do owoców AD-20 litrów + worek filtracyjny
Cena: 799,00 zł
Hiszpański smak wanilii i pomarańczy
Zaprawka Liqueur 45 - 25 ml
Cena: 7,20 zł
Praktyczny i trwały pojemnik fermentacyjny.
Pojemnik fermentacyjny 15 l z podziałką i kranem
Cena: 39,90 zł
Zabezpiecza wino przed szkodliwymi bakteriami, zabezpiecza przed wtórną fermentacją, zabezpiecza przed utlenianiem się wina.
Pirosiarczyn potasu 250g
Cena: 14,90 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Durik » Poniedziałek, 2 Lip 2012, 23:05

Cukromierz pokazuje już jakieś - 1blg. Czyli teoretycznie jutro można dawać na rurki.
Powiedzcie mi co teraz?? Przecedzić?? Klarować?? Doradźcie co Wam doświadczenie mówi.
Durik

 
Posty: 344

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez mtx » Wtorek, 3 Lip 2012, 17:24

Osobiście bym przecedził i puścił sam płyn, zawsze spokojniej i bezpieczniej, owocówek
nigdy nie klaruję, ale poczekał bym aż blg jeszcze spadnie bo -1 to nie -4 więc nie wszystko
zostało przerobione...
Awatar użytkownika
mtx

 
Posty: 1077

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Durik » Wtorek, 3 Lip 2012, 21:37

OK więc czekam na -4, tyle że nie wiem jak to odczytam bo mi cukromierz pokazuje do 0 a do -2 jeszcze wystaje i więcej nie ma.
Odcedzić oczywiście że odcedzę, a z tym klarowaniem to poważnie lepiej nie klarować??
Durik

 
Posty: 344

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez mtx » Wtorek, 3 Lip 2012, 22:14

A jaki masz ten cukromierz? Ja mam biowinu i w sumie jadę trochę na oko, tak że prawie cały się topi i
jak by porównać to z końcową skalą to wychodzi gróbo poniżej zera ;)
Co do klarowania to napisałem jak ja robie i nigdy nie wyczułem różnicy, ale jeśli chcesz to możesz
sklarować, jak użyjesz turbo klar (itp) to w 24godziny masz czysty płyn, wtedy puść na rurę, a np.
następnym razem puść bez klarowania i zobacz czy jest różnica :)

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika
mtx

 
Posty: 1077

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Emiel Regis » Wtorek, 3 Lip 2012, 22:17

Poważnie, to nie cukrówka.
Nawet z cedzeniem bym nie przesadzał (ja tego nie robię) ale jak chcesz to po prostu odizoluj to co Ci się może przypalić i zapchać sprzęt, nastaw owocowy nie ma być 'czysty' jak woda, zależy Ci przecież na aromatach. Wystarczy Ci nawet grubsze sitko i będzie dobrze.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika
Emiel Regis

 
Posty: 1492

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez klodek4 » Wtorek, 3 Lip 2012, 23:53

Ja leje wszystko, ewentualnie jak jest osad z drożdży na dole to, to zostawiam, ale......
Awatar użytkownika
klodek4

 
Posty: 1230

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Durik » Środa, 4 Lip 2012, 16:59

cukromierz z biowinu, pokazuję około -3, dziwne że jeszcze na wierzchu jest piana. Myślałem że na koniec piana ustąpi...
Durik

 
Posty: 344

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez JanOkowita » Środa, 4 Lip 2012, 17:21

Emiel Regis napisał(a):Poważnie, to nie cukrówka.
Nawet z cedzeniem bym nie przesadzał (ja tego nie robię) ale jak chcesz to po prostu odizoluj to co Ci się może przypalić i zapchać sprzęt, nastaw owocowy nie ma być 'czysty' jak woda, zależy Ci przecież na aromatach. Wystarczy Ci nawet grubsze sitko i będzie dobrze.


Klarowanie ma na celu ostateczne usunięcie martwych komórek drożdży, które nie potrafią opaść grawitacyjnie. Tak więc klarowanie poprawia smak i nie zabija aromatów owocówek - wręcz przeciwnie.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl
Awatar użytkownika
JanOkowita

 
Posty: 934

Re: Mój pierwszy nastaw owocowy

Postprzez Durik » Środa, 4 Lip 2012, 17:45

Mam Bentonit C. Jeszcze nigdy tego nie używałem. Jak rozumiem z opisu powinienem do 40 litrów owocówki dodać 12-40 g dodać do 4 litrów owocówki, wymieszać, i wszystko dodać do całości. Dobrze to rozumiem??
Durik

 
Posty: 344

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nastawy owocowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa