miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
Pewnie o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek piszę - jeśli będziesz dodawał świeżą skórkę, to obieraj pomarańczę bardzo cienko. Skórka powinna być prawie przezroczysta, bez białej warstwy (albedo), które powoduje gorzknienie nalewek. Ewentualnie można dodać ekstrakt ze skórek i wódki (albo spirytusu wymieszanego pół na pół z wódką), którym można aromatyzować też inne nalewki albo wódki.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?
Ale skórki muszą być dobrze umyte.
Zygmunt to opisał.
http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149613
K.
Zygmunt to opisał.
Niestety, to popularny błąd- nie należy sparzać cytrusów wrzątkiem! Wtedy konserwanty wnikają w skórkę głębiej i nie da się ich z niej zetrzeć. Wyłącznie woda z detergentem i szorowanie.
Jeżeli cytrusy są "z daleka", to najlepiej umyć je w wodzie kwaśnej (np. z kwaskiem cytrynowym), następnie alkalicznej (np. sodą oczyszczoną), a na końcu w czystej wodzie.
http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149613
K.