miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: scrabie »

Rum glinojecki, ale u mnie przewaga kakao i wanilii. Spirytus pominę, sam miód , skórka i rum, zobaczę jak z kawą później. Na razie chwilowy brak czasu na zabawę.
koncentraty wina

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: PiotrSz »

Pewnie o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek piszę - jeśli będziesz dodawał świeżą skórkę, to obieraj pomarańczę bardzo cienko. Skórka powinna być prawie przezroczysta, bez białej warstwy (albedo), które powoduje gorzknienie nalewek. Ewentualnie można dodać ekstrakt ze skórek i wódki (albo spirytusu wymieszanego pół na pół z wódką), którym można aromatyzować też inne nalewki albo wódki.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: Kamal »

Ale skórki muszą być dobrze umyte.
Zygmunt to opisał. :-)
Niestety, to popularny błąd- nie należy sparzać cytrusów wrzątkiem! Wtedy konserwanty wnikają w skórkę głębiej i nie da się ich z niej zetrzeć. Wyłącznie woda z detergentem i szorowanie.
Jeżeli cytrusy są "z daleka", to najlepiej umyć je w wodzie kwaśnej (np. z kwaskiem cytrynowym), następnie alkalicznej (np. sodą oczyszczoną), a na końcu w czystej wodzie.
:-)
http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149613
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”