Kupno aparatury.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 10:17
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniels,metaxa
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 3 razy
Witam
Jestem nowicjuszem w kolumnach więc proszę o pomoc. Zamierzam kupić kolumnę http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... movm-.html
Plus bufor i wlew 4 cale. Czy ktoś mógłby doradzić mi, czy coś jeszcze do tego dodać? Chodzi mi przede wszystkim o dobrej jakości destylat w miarę możliwości, bezzapachowy.
Dziękuję za odpowiedź
Pogadaj z Zygmuntem, u którego chcesz kupić sprzęt od ci doradzi - MANOWAR
Jestem nowicjuszem w kolumnach więc proszę o pomoc. Zamierzam kupić kolumnę http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... movm-.html
Plus bufor i wlew 4 cale. Czy ktoś mógłby doradzić mi, czy coś jeszcze do tego dodać? Chodzi mi przede wszystkim o dobrej jakości destylat w miarę możliwości, bezzapachowy.
Dziękuję za odpowiedź
Pogadaj z Zygmuntem, u którego chcesz kupić sprzęt od ci doradzi - MANOWAR
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 10:17
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniels,metaxa
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 3 razy
Re: Kupno aparatury.
Witam
Chodzi mi przede wszystkim o dobrej jakości spirytusu,bez zadnych zapachów,robilem na abratku i zawsze śmierdziało.Więcej lub mniej ale jednak.Wiec pomyślałem że miedź będzie lepsza.
Wszyscy producenci robią prawie na jedno kopyto,z tym że mi zależy na jakosci wykonania.
Nie jestem żadnym biegłym w tym temacie ale przy wysokość pomieszczenia 2m czyli kolumna max195 nie widze lepszej opcji.Jeśli macie jakieś lepsze sugestie to proszę o pomoc.
Robię głównie cukrówki ale chce również spróbować owocowych jak i smakowych.
Dziękuję za pomoc
Chodzi mi przede wszystkim o dobrej jakości spirytusu,bez zadnych zapachów,robilem na abratku i zawsze śmierdziało.Więcej lub mniej ale jednak.Wiec pomyślałem że miedź będzie lepsza.
Wszyscy producenci robią prawie na jedno kopyto,z tym że mi zależy na jakosci wykonania.
Nie jestem żadnym biegłym w tym temacie ale przy wysokość pomieszczenia 2m czyli kolumna max195 nie widze lepszej opcji.Jeśli macie jakieś lepsze sugestie to proszę o pomoc.
Robię głównie cukrówki ale chce również spróbować owocowych jak i smakowych.
Dziękuję za pomoc
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kupno aparatury.
I moje zdanie jest takie. Nie podejmę dyskusji o wyższości Świąt Wielkiej Nocy, nad Świętami Bożego Narodzenia (jak mawiał profesor mniemanologii stosowanej), ale taka jest moja mocno subiektywna opinia. A piszę tylko dla tego, bo gdybyś się zdecydował na miedź, to musisz wiedzieć czego się spodziewać. Mam na kegu miedziaka od A do Z, wszystko, łącznie z wypełnieniem i pomimo przestarzałego już systemu CM, jak na razie niczego nie zmieniam. Mnie on wystarcza. Jednak czasem mam dość czyszczenia i mycia całości. Nie dość, że domyć łatwo nie jest, to trzeba zadbać, by przed kolejną destylacją z powietrza nalotem nie zaszło. Poczytaj o czyszczeniu miedzi i dopiero podejmuj decyzję. O kwasówkę będzie łatwiej zadbać.Dony72 pisze: pomyślałem że miedź będzie lepsza.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Kupno aparatury.
Witam, czy taka aparatura jest godna swej ceny? http://allegro.pl/destylator-miedziany- ... 78813.html
Re: Kupno aparatury.
Chodzi mi głównie o dostarczenie zacieru z przepisu 1410. Zależało by mi na tym aby otrzymywać destylat do nalewek. A ojciec z którym miałbym kupić to taki zwykły bimber 45-50%. Taki wybrałem, bo wydaje mi się że nada się do takich rzeczy. Myślę. Że raz do roku jakaś sliwowice przedestylowac. Trochę już robiłem na takim zwykłym sprzęcie bez kolumny. Po prostu jak mam kupować to chciałbym coś porządnego w stosunku cena do jakości.
Re: Kupno aparatury.
Wczoraj jeszcze pisałem, ale może przez telefon i nie doszło oraz jeszcze musi zaakceptować moderator, dlatego może trochę potrwać. Miałoby być na spółkę z ojcem tylko jak często to bywa jest konflikt pokoleniowy:D Już kilkanaście lub może trochę więcej razy robiliśmy na samoróbce typu pot still - elektryczny z jednym odstojnikiem, chłodnicą ze stali nierdzewnej bez kolumny max wychodziło 55%. Tacie takie coś pasuje, a ja bym chciał robić wódeczkę jakąś smakową lub mocniejsze do nalewek. Na alledrogo widziałem destylatory a to z 2 odstojnikami lub 1 i z zimnymi palcami kolumna ok 50-70cm cena ok 750-800zł. Ojciec mówi ,że taki by mu starczył, a ja poczytałem co i jak i już tak łatwo nie jest wybrać. A jak to się mówi biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy:D
Re: Kupno aparatury.
Teraz pomyślałem, żeby było uniwersalnie to: zakupić z gotowych części destylator rys.1 dla taty, a dla siebie zamówił bym dodatkowo kolumnę OVM na złączach sms instalowana pomiędzy katalizator, a głowicę N-S. jeszcze nie wiem jak wysoka kolumna całość ok 150 cm? czy na głowicy przy zaworze lm też bedzie potrzeby termometr.
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... w&id=20143
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... w&id=20143
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Kupno aparatury.
Panowie, co myślicie nad takim sprzętem? Zależy mi na tym żeby robić zarówno smakówki jak i spirytus.
Jakie grzanie tańsze: gazowe czy elektryczne?
Do tego zestawu chciałbym dodać termometr bimetalowy na keg-u ,termometr nad katalizatorem, keg 50l zamiast 30l, podział kolumny pod katalizator z wypełnieniem z miedzi i zastanawiam się tez nad OVM.
http://allegro.pl/show_item.php?item=6627301998#thumb/1
Jakie grzanie tańsze: gazowe czy elektryczne?
Do tego zestawu chciałbym dodać termometr bimetalowy na keg-u ,termometr nad katalizatorem, keg 50l zamiast 30l, podział kolumny pod katalizator z wypełnieniem z miedzi i zastanawiam się tez nad OVM.
http://allegro.pl/show_item.php?item=6627301998#thumb/1
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kupno aparatury.
http://alkohole-domowe.com/forum/aabrat ... ml#p108861
Listę polecanych producentów znajdziesz tutaj - zadzwoń do nich, zapytaj - na pewno się z kimś dogadasz
Listę polecanych producentów znajdziesz tutaj - zadzwoń do nich, zapytaj - na pewno się z kimś dogadasz
Re: Kupno aparatury.
Witam
Jako nowicjusz zaopatrzyłem sie w destylator na bazie szybkowaru.
Jednak po kilku psoceniach nie jestem z niego zadowolony ponieważ czas destylacji jest bardzo długi.
Zamierzam kupic nowy na bazie kega.
Bede psocił glownie z owocowek ale cukrówka tez sie zdarzy.
Mój budżet to 1000zl
Nie chce budować sam tylko kupic gotowy zestaw.
Co Możecie polecić w tym przedziale cenowym?
Jako nowicjusz zaopatrzyłem sie w destylator na bazie szybkowaru.
Jednak po kilku psoceniach nie jestem z niego zadowolony ponieważ czas destylacji jest bardzo długi.
Zamierzam kupic nowy na bazie kega.
Bede psocił glownie z owocowek ale cukrówka tez sie zdarzy.
Mój budżet to 1000zl
Nie chce budować sam tylko kupic gotowy zestaw.
Co Możecie polecić w tym przedziale cenowym?
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Kupno aparatury.
Ja również ustawiam się w kolejce o pomoc, gdyż nie znalazłem w postach informacji dotyczących interesujących mnie kwestii.
Będę tworzył nowy projekt kuchni kaflowej tzw. kombajnu - wędzarnia, piec chlebowy + wydzielone palenisko do podgrzewania aparatury.
Zaczynam od spodu - czyli zbiornika na zacier, z czego musi być wykonany aby był przeznaczony do celów spożywczych a jednocześnie wytrzymywał zmienne temperatury. Obawiam się że typowy KEG długo nie wytrzyma. Nie chcę typowych grzałek elektrycznych tylko chcę to ogrzewać drewnem. Proszę o opinię konstruktorów takowych urządzeń jak to i z czego zrobić?
Będę tworzył nowy projekt kuchni kaflowej tzw. kombajnu - wędzarnia, piec chlebowy + wydzielone palenisko do podgrzewania aparatury.
Zaczynam od spodu - czyli zbiornika na zacier, z czego musi być wykonany aby był przeznaczony do celów spożywczych a jednocześnie wytrzymywał zmienne temperatury. Obawiam się że typowy KEG długo nie wytrzyma. Nie chcę typowych grzałek elektrycznych tylko chcę to ogrzewać drewnem. Proszę o opinię konstruktorów takowych urządzeń jak to i z czego zrobić?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Kupno aparatury.
Nierdzewka np ta używana w kominkarstwie często nie wytrzymuje temperatur i traci swe właściwości, stąd moje obawy. Są różne rodzaje kwasówki oraz jej różne grubości używane do konstrukcji np, też w kegach. Chciałbym wiedzieć czy ktoś ogrzewał czystym płomieniem kegi? Czy ktoś ma podobną aparaturę? Jak to się sprawuje?
Jeszcze przyjdzie czas na szkice i rysunki, na razie chciałbym poznać zdanie konstruktorów destylarni oraz ewentualnych użytkowników.
Moje obawy to głównie
- odporność kega na temp ( narażony na około 650 stopni )
- niestabilność paliwa oraz zmiany temp. (grzałki elektryczne jednak dają stałą temp X)
Jeszcze przyjdzie czas na szkice i rysunki, na razie chciałbym poznać zdanie konstruktorów destylarni oraz ewentualnych użytkowników.
Moje obawy to głównie
- odporność kega na temp ( narażony na około 650 stopni )
- niestabilność paliwa oraz zmiany temp. (grzałki elektryczne jednak dają stałą temp X)
-
- Posty: 100
- Rejestracja: piątek, 26 gru 2014, 14:30
- Krótko o sobie: Psotnik
- Ulubiony Alkohol: Mokry
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Milówka
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kupno aparatury.
Witam wszystkich.
Myślę że wiem o co chodzi z tymi temperaturami , keg na pewno wytrzyma a stabilizacje temperatury można uzyskać osadzając kega w kurhanie z szamotu ,jako zdun nie powinieneś mieć z tym problemu
@Dony72
Brałeś może pod uwagę kolumnę półkową ? W zależności od konfiguracji ,czystość ,smak , zapach, wszystko co potrzebujesz zależy od Ciebie ,wysokość max 180cm na kegu 50l , urobek do 92% a jak się postarasz to nawet więcej no i banalna obsługa.
No i szybkość odbioru jest po prostu powalająca.
Pozdrawiam
Myślę że wiem o co chodzi z tymi temperaturami , keg na pewno wytrzyma a stabilizacje temperatury można uzyskać osadzając kega w kurhanie z szamotu ,jako zdun nie powinieneś mieć z tym problemu
@Dony72
Brałeś może pod uwagę kolumnę półkową ? W zależności od konfiguracji ,czystość ,smak , zapach, wszystko co potrzebujesz zależy od Ciebie ,wysokość max 180cm na kegu 50l , urobek do 92% a jak się postarasz to nawet więcej no i banalna obsługa.
No i szybkość odbioru jest po prostu powalająca.
Pozdrawiam
Roboty nie przerobisz a gorzały nie przepijesz.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 21 lut 2015, 13:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nalewka truskswkowa
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Kupno aparatury.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Hey, mam ten sprzet na sterowniku boleckiego z elektrozaworami od okolo 2 lat.Jak chcesz napisz prv jak masz jakies pytania.Dony72 pisze:Witam
Jestem nowicjuszem w kolumnach więc proszę o pomoc. Zamierzam kupić kolumnę http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... movm-.html
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 161
- Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Kupno aparatury.
Łukasz Budowa aparatury na paleniskach jest nietyle trudna co ciężka później do sterowania. Na teraz musisz się skupić na stabilizacji temperatury chodzi o to że stabilność dostarczanej energii wpłynie na jakość urobku i komfort obsługi.
Myślę że droga z płytą żeliwną i szamotem to słuszna droga.
Tak jak powiedziałem kibicuje.
Ps mam prawnik opalany drzewem ze zwykłej blachy i rdzewieje już z 10 lat. A kocioł dalej cały. Tylko tam gdzie nie ma wody i szamotu już dziury
Myślę że droga z płytą żeliwną i szamotem to słuszna droga.
Tak jak powiedziałem kibicuje.
Ps mam prawnik opalany drzewem ze zwykłej blachy i rdzewieje już z 10 lat. A kocioł dalej cały. Tylko tam gdzie nie ma wody i szamotu już dziury
-
- Posty: 100
- Rejestracja: piątek, 26 gru 2014, 14:30
- Krótko o sobie: Psotnik
- Ulubiony Alkohol: Mokry
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Milówka
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kupno aparatury.
Witaj Zdun .Pełny keg potrafi wytrzymać bardzo wysokie temperatury ,zalanie jakimś płynem działa jak chłodzenie , aparatura jak wyżej ma grzałki elektryczne 2x2kw pracuje stabilnie na 1,8kw jak i 4kw ,kolega tę z ostatnich zdjęć stawia bezpośrednio na taboret gazowy 7,5kw i nic się złego nie dzieje poza okopconym dnem.
Pisz na PW jak chcesz coś więcej pogadać
Pisz na PW jak chcesz coś więcej pogadać
Roboty nie przerobisz a gorzały nie przepijesz.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Kupno aparatury.
Czy tak trudno wpisać w wyszukiwarkę "wymiary kegów"? - https://www.google.pl/search?q=wymiary+ ... 66&bih=638
O średnicach kolumn to już też było na forum kilkaset postów, a temperatura ścian kega jest taka jak temperatura wsadu. Termodynamika ma swoje prawa.
O średnicach kolumn to już też było na forum kilkaset postów, a temperatura ścian kega jest taka jak temperatura wsadu. Termodynamika ma swoje prawa.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
- Podziękował: 2 razy
Re: Kupno aparatury.
Dobra - wymiary kegów mam
Temperaturę zakładam na około 100 stopni (doszukałem się w postach) http://alkohole-domowe.com/forum/jaka-p ... t1950.html
@wladka podaje wysokość wraz z kegiem 50l - 180 cm. To trochę dużo zakładając wysokość pomieszczenia 260cm.
Dziękuję za informacje.
Temperaturę zakładam na około 100 stopni (doszukałem się w postach) http://alkohole-domowe.com/forum/jaka-p ... t1950.html
@wladka podaje wysokość wraz z kegiem 50l - 180 cm. To trochę dużo zakładając wysokość pomieszczenia 260cm.
Dziękuję za informacje.