Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: mima » wtorek, 7 kwie 2009, 17:32

Temat został założony na wniosek naszego szanownego kolegi
Z forum ,,forma,,.

Klarowanie zacieru
Szybkie klarowanie zacieru.
Wiadomo że gdy robimy wódeczkę, chcemy aby miała jak najlepszy smaczek już po pierwszym pędzeniu. Dlatego warto dobrze odklarować ferment by bimberek jak najmniej śmierdzał. Ale do tego trzeba czasu a zacier nie chętnie poddaje się klarowaniu dlatego trzeba mu pomóc. Zasady są te same co przy klarowaniu wina, tyle że tutaj nie ma się co bać, bo zawsze można to odpędzić :-)

1 - Zelatyna i tanina
Aby sprawnie poszło klarowanie za pomocą tych substancji należy przeprowadzić próby. W 100 g zimnej wody rozpuszcza się 1 g żelatyny, a po 24 godzinach podgrzewa roztwór do wrzenia. Następnie do czterech ponumerowanych szklanek lub butelek wlewamy po 100 ml zacieru i dodajemy pipetą różne ilości roztworu żelatyny: do pierwszej 0,5 ml, do drugiej 1 ml, do trzeciej 1,5 ml, do czwartej 2 ml. Po wstrząśnięciu pozostawiamy na 1,5 godziny. Następnie wybieramy butelkę z najbardziej sklarowanym płynem. Jeśli na przykład jest to próba, do której dodaliśmy 2 ml roztworu żelatyny, to do sklarowania zacieru musimy zastosować taką samą dawkę roztworu żelatyny (200 ml na 10 l zacieru). Jeśli w żadnej próbie nie nastąpiło sklarowanie, trzeba spróbować taniny (1 g tej substancji rozpuszczamy w 100 ml zacieru i dodajemy do kolejnych nowych próbek w takich samych ilościach jak roztwór żelatyny). Można również klarować zacier jednocześnie żelatyną i taniną. Przygotowujemy 0,5% roztwory obu substancji (w 100 g wody rozpuszczamy 0,5 g żelatyny, a w 100 ml zacieru 0,5 g taniny). Najpierw do kolejnych próbek kontrolnych z zacierem wlewamy po 0,5 ml, 1,0 ml, 1,5 ml, 2,0 ml roztworu taniny, a po wstrząśnięciu dodajemy o połowę mniejsze dawki tego roztworu. Po godzinie wybieramy próbkę z najbardziej sklarowanym zacierem. W wyżej podany sposób obliczamy ilości roztworów potrzebne do sklarowania całego zacieru.

2 - Białko jaja kurzego
Zacier można także klarować za pomocą białka jaja kurzego. Białko ze świeżego jaja kurzego ubija się na pianę, rozrabia małą ilością zacieru, wlewa do całego zacieru i dobrze miesza. Białko z jednego jaja wystarcza do sklarowania 255 litrów zacieru o dużej zawartości syfu.

3 - Mleko krowie
Mleko musi być świeże, nie przegotowane i chude (odtłuszczone). Do sklarowania 40 litrów zacieru potrzeba od 5 do 20 ml mleka. Najpierw mieszamy i rozbijamy je trzepaczką z małą ilością zacieru, a następnie dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy. Po dobie lub kilku dobach kazeina mleka grubymi płatkami osiada na dnie balonu.

4 - Węgiel drzewny
Do klarowania można również użyć węgla drzewnego, sproszkowanego lub w postaci grubszych cząsteczek, w ilości od 5 do 20 g na 10 litrów zacieru. Po upływie kilku dni od dodania węgla zacier należy ściągnąć znad osadu.

5 - Gotowe preparaty
W ostanim czasie na rynku poajwiły się gotowye substancje do kalowania wina np. Klarowin, są to jak najbardziej naturalne i skuteczne środki do klarowania.

Skąd te informację Drodzy koledzy no pomyślcie troszkę przed
kliknieciem myszki. :D ;)

źródło ;) http://www.alkohole-domowe.com/bimber/k ... cieru.html.

Co to jest bentonit?

Bentonit - jest pęczniejącym iłem, a jego nazwa pochodzi od pierwszego eksploatowanego złoża w Forcie Benton, w USA. Geologicznie bentonity są minerałami pochodzenia wulkanicznego... ...Bentonit jest powszechnie znany ze swoich wybitnych zdolności pęcznienia. Może adsorbować 5 razy więcej wody niż sam waży, a przy pełnym nasyceniu zajmuje objętość 12 - 15 razy większą niż jego ilość w stanie suchym." Wykorzystywany do klarowania zacieru przed procesem destylacji, oraz do klarowania zacierów.

bentonit to równiez nazwa handlowa - klarowin to sprawdzony naturalnu środeka do klarowania płynów, pozwalający bardzo szybko uzyskać kryształową przejrzystość płynu. Bradzo przydatny dla każdego winiarza do klarowania win, zacierów, miodów pitnych, soków oraz innych płynów. Klarowin można stosować do zacierów przed destylacją, a płyn po wyklarowaniu sciągnąć znad osadu.

internet

Cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: forma » wtorek, 7 kwie 2009, 21:32

HYMMM jak się okazało "najciemniej pod latarnią" :D wiele ciekawych nowych sposobów klarowania poznałem,w prawdzie najwygodniej zastosowac klarowin (mi się wydaje najbardziej PEWNY) ale dla własnych obserwacji spróbuje czegoś innego. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz,mianowicie:
2 - Białko jaja kurzego
Zacier można także klarować za pomocą białka jaja kurzego. Białko ze świeżego jaja kurzego ubija się na pianę, rozrabia małą ilością zacieru, wlewa do całego zacieru i dobrze miesza. Białko z jednego jaja wystarcza do sklarowania 255 litrów zacieru o dużej zawartości syfu.
do prawdy 255 litrów :o tu nie ma pomyłki ???

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


Autor tematu
mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: mima » wtorek, 7 kwie 2009, 21:51

Próbowalem kiedyś tego sposobu, ale niestety
proporcje tutaj podane były za małe, to znaczy
chodzi mi o białko.
Osobiscie później wybrałem bentonit.
Stosuje go 10 deko na 120l. nastawu i po jednym dniu
mam sklarowany.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: forma » wtorek, 7 kwie 2009, 22:56

W związku z tym,iż mam tydzień wolnego,postanowiłem zrobic test!!! będzie wyglądał następująco.
to jest butelka wina z:czerwona porzeczka i czarna,trochę wiśni,do puki tej stronki nie poznałem to robiłem jedynie berbeluche która nadaje się jedynie dla żuli na budowe.ta butelka nie była klarowana żadną substancją jedynie czekał 3 miesiące po czym winko zlałem butelka jest ciemna więc nie widac koloru wina ale widac klasyczne fuzle męty itp.itd...kilka butelek poddam sklarowaniu różnymi sposobami...
test 1 klarowin (wyniki za 4 dni)

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: kwachu » środa, 8 kwie 2009, 09:23

,
,(forma napisał): do puki tej stronki nie poznałem to robiłem jedynie berbeluche która nadaje się jedynie dla żuli na budowe

Witam. Forma, Z tymi żulami na budowie to lepiej nie przesadzaj. bo nie każdy budowlaniec jest żulem i niektórzy mogliby poczuć się obrażani.
POZDRAWIAM kwachu !


forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: forma » środa, 8 kwie 2009, 10:07

NIE POZOSTAJE MI NIC INNEGO JAK TYLKO PRZEPROSIC
:poklon; :poklon; :poklon; PRZEPRASZAM :poklon; :poklon; :poklon;
WSZYSTKICH KTÓRZY MOGLI POCZUC SIĘ OBRAŻENI... A TYM SAMYM APELUJE DO ADMINISTRATORA Z PROŚBĄ O USUNIĘCIE POWYŻSZEGO POSTA.... JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM !!!

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


Autor tematu
mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: mima » środa, 8 kwie 2009, 10:55

A propos żuli na budowie, wiadomo że to tylko
metafora, a kolega kwachu żartował.
Moderator nie musi tego usuwać. Ty sam to możesz
robić,- wciskając na dole ikonkę edytuj, a następnie możesz sobie tego posta dowolnie zmienić, a niepotrzebne słowa usunąć.
Ja tez tak zrobię, że ten tekst usunę w całosci, za jakiś czas, a zostawie tylko to co pod kreską.
----------------------------------------------------------------

Bardzo fajnie, że podjołeś się czegoś takiego.
Osobiście uważam że takie eksperymenty
na forum wnoszą największy i najważniejszy wkład
w jego budowę.

Czekam niecierpliwie na wyniki doswiadczeń.
Na tą jedna flaszkę to za dużo Ci tego klarowinu nie wyjdzie :D ;)
Te koty, :freak: to wyglądają jak prawdziwe.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: kwachu » środa, 8 kwie 2009, 13:45

Witam.
Ja wiem ,że Kolega forma nie mówił tego o żulach na budowie złośliwie ,a i ja, tak jak napisał Kolega mima ,lubię trochę pożartować. Żadnego żalu do formy nie mam 8-)
POZDRAWIAM kwachu !


michal80
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 18:44
Ulubiony Alkohol: czysta wodka
Lokalizacja: Rep. Irlandii
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: michal80 » czwartek, 16 kwie 2009, 21:05

witam ja stosuje klarowanie jajkiem i jestem zadowolony na 5l zacieru urzywam ok lyzki stolowej bialka ubijam to na piane razem z podobna ilosca zacieru i dodaje do reszty po 2 -3 dniach gotowe probowalem sposobu z zelatyna ale bez skutku :hmm: pozdrawiam


forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: forma » poniedziałek, 4 maja 2009, 21:33

a więc czas ogłosic wyniki klarowin vis białko
przepraszam że tak pózno ale kompa nie miałem........a więc do dzieła
na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


forma
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: forma » poniedziałek, 4 maja 2009, 21:39

.... ale czy na pewno? dodam że jest to te samo wino co kiedyś pokazałem na forum ogólnie to w szoku jestem jak pięknie sie sklarowało.....jednakże z klarowinu jestem bardzo zaznaczam BARDZO zadowolony i to jest mój złoty środek....
przyjrzyjmy się bliżej... dodam że klarowałem po 3 litry wina i z jajka nic czystrzego nie wydobył bym,a z klarowinu droga butelka też taka czysta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


qwasek99
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 3 lut 2010, 14:59
Krótko o sobie: słucham, obserwuje i wyciągam wnioski
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podkarpacie
Załączniki
klarowanie zacieru -bentonitem

Postautor: qwasek99 » środa, 10 lut 2010, 18:40

do 16 litrów zacieru wsypałem 200g bentonitu intensywnie mieszając.
Po 8 godz, na dnie balonu osadził sie osad ale zacier nie był klarwny. Powtórzyłem czynność.

I nic zacier nadal jest metny a osadu jest troche wiecej, czy to juz koniec procesu klarowania??

Prosze o pomoc, czy taki mętny zacier można gonić i czy produkt finalny bedzie ok??
skaży my minia kak tu może być spirrr?


wolan
250
Posty: 298
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: klarowanie zacieru -bentonitem

Postautor: wolan » środa, 10 lut 2010, 19:33

Witam !

Betonit nie jest zbyt szybkim środkiem klarującym myślę, że aby dobrze zadziałał musiałbyś zostawić nastaw na 2-3 dni w zimnym pomieszczeniu.
Jeżeli puścisz nie sklarowany nastaw nic się nie stanie chodź produkt sklarowany daje minimalnie lepsze efekty:)
Jeżeli bardzo Ci się spieszy spuść znad osadu towar i możesz działać, jeżeli wstrzymasz się 2-3 powinno się sklarować decyzja tutaj należy do Ciebie .


Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Załączniki
Re: klarowanie zacieru -bentonitem

Postautor: Markizpucek » czwartek, 11 lut 2010, 13:30

źle zastosowałeś bentonit.
1)1 g bentonitu stosujesz na 1 litr wina.
2)odpowiednią ilość bentonitu należy wsypać do małej ilości letniej wody - dla 10 g będzie to ok. 100 ml wody (ja robię to w zakręcanym słoiku) i mieszając (wstrząsając) co jakiś czas odczekać co najmniej 24 godziny (może być dłużej).
3)po tym czasie w słoiku zrobi się zawiesina - "galareta". Zawiesinę dodać do wina np. 1 litra dokładnie wymieszać (może być mikserem), dolać do całości i ponownie dokładnie wymieszać.
Po 24 - 48 godzinach wino jest nie do poznania POWODZENIA


hbrys
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 19 gru 2009, 20:55
Załączniki
Re: klarowanie zacieru -bentonitem

Postautor: hbrys » wtorek, 16 lut 2010, 11:22

Witam

Stosuję turbo klar i b. ładni ei szybko klaruje. Wiec że sprowadzony polecam. Po 12h w chłodnym miejscu tj. garnek stoi na posadzce w piwnicy i temp. ceczy ok. 10 st. Nabierałem próbkę przed i po klarowaniu niebo a ziemia.

pozdr

Awatar użytkownika

drgranatt
700
Posty: 729
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: drgranatt » czwartek, 8 kwie 2010, 10:59

Witam,

Tak jak niektórzy wcześniej już pisali na temat klarowania nastawów tak i ja przyłączam się do ich opinii. Nastawy należy klarować. Nieważne czy w sposób naturalny-grawitacyjny czy za pomocą dostępnych na rynku środków do klarowania. Pierwszy sposób jest tańszy ale dłuższy.
Ja do klarowania stosuję dwa z nich.

1. Turbo Klar 24
lub koszt pierwszego i drugiego to około 8,50 zł.
2. Klarmedel 24h

Przy ustaniu fermentacji kiedy nastaw zaczyna się już sam klarować zlewam całość znad osadu (martwe drożdże i pożywka) i zapodaję jeden z w/w środków. Po 24-48 h jest już czysty i znów ostrożnie zlewam (na dnie zostaje niezły syf, który bez klarowania byśmy gotowali). Teraz dopiero nadaje się do puszczenia w rury.
Taka psotka przy zastosowaniu np drożdżaków typu pure jest już OK a gdy zastosujemy jeszcze czyszczenie węglem i puścimy drugi raz na rury to klękajcie narody.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html?hilit=regulatory%20drgranatta

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5151
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: Zygmunt » czwartek, 8 kwie 2010, 12:15

No i tak to ma wyglądać! Brawo!

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


ewan
50
Posty: 81
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2010, 17:19
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: ewan » wtorek, 13 kwie 2010, 19:21

drgranatt pisze:Witam,

Tak jak niektórzy wcześniej już pisali na temat klarowania nastawów tak i ja przyłączam się do ich opinii. Nastawy należy klarować. Nieważne czy w sposób naturalny-grawitacyjny czy za pomocą dostępnych na rynku środków do klarowania. Pierwszy sposób jest tańszy ale dłuższy.
Ja do klarowania stosuję dwa z nich.

1. Turbo Klar 24
lub koszt pierwszego i drugiego to około 8,50 zł.
2. Klarmedel 24h

P

Pozdrawiam

Witam.
Mam Klarmedel ale na opakowaniu piszą że jest na 25 litrów nastawu a ja robię zawsze z 8 kg cukru to jest ok 36 litrów. Czy klarmedel da radę z tą ilością nastawu?

Awatar użytkownika

bwie
50
Posty: 90
Rejestracja: czwartek, 8 paź 2009, 19:18
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: bwie » wtorek, 13 kwie 2010, 20:09

U mnie daje rade z ok 40l to i u Ciebie powinno dać radę z 36l ;)


bumboos
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2010, 09:15
Załączniki
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Postautor: bumboos » środa, 7 lip 2010, 22:11

Czy ktoś mógł by się wypowiedzieć w ilu litrach nastawu udało mu się dobrze go wyklarować używając 1 paczki Klarmedel`a?

Póki co na razie widzę rekord 40 litrów - mnie interesuje 60 :)


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości