Galeria domowego wyrobu wędlin
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Z nudów i ja wrzucę "małe conieco" archiwalnych zdjęć moich wyrobów. Nie mam jeszcze wędzarni (w tym roku będzie dokończona budowa wędzarenki na działce) więc wszystkie dotychczas popełnione wyroby są albo zaparzane, albo suszone.
Świeże i dojrzałe Chorizo Baton z piersi drobiowej Baton z karkówki Mielonka boczkowa i baton z łopatki Obróbka termiczna (zaparzanie w temp 75°C) Ostatnio łączę ze sobą dwa procesy i do zaparzania "wędlin" wykorzystuję gorącą wodę ze skraplacza głowicy aabratek. Tym samym oszczędzam i na energii i na czasie...
Świeże i dojrzałe Chorizo Baton z piersi drobiowej Baton z karkówki Mielonka boczkowa i baton z łopatki Obróbka termiczna (zaparzanie w temp 75°C) Ostatnio łączę ze sobą dwa procesy i do zaparzania "wędlin" wykorzystuję gorącą wodę ze skraplacza głowicy aabratek. Tym samym oszczędzam i na energii i na czasie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Kuzia stopka jozzek666 to je tela pikne co cud!
Gdybym bodaj w domu był... W pracy jestem i nijak do domowej piwniczki zajrzeć nie mogę coby po jakiś nędzny substytut sięgnąć.
Powiedz mi proszę co jest w podłużnej siatce obok udek "kurzęcych"? Ja w podobny sposób pakuję przekrojoną wzdłuż karkówkę, albo polędwiczki.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych
Wbrew NWO stajemy się coraz bardziej samowystarczalni i niezależni w różnych dziedzinach szeroko pojętego żywienia.
Gdybym bodaj w domu był... W pracy jestem i nijak do domowej piwniczki zajrzeć nie mogę coby po jakiś nędzny substytut sięgnąć.
Powiedz mi proszę co jest w podłużnej siatce obok udek "kurzęcych"? Ja w podobny sposób pakuję przekrojoną wzdłuż karkówkę, albo polędwiczki.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych
Wbrew NWO stajemy się coraz bardziej samowystarczalni i niezależni w różnych dziedzinach szeroko pojętego żywienia.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Ja na na szybkie i bezproblemowe wędzenie zakupiłem Thermowinda, ale jak latem mam czas to albo beczka po kleju albo drewniana wędzarka z alledrogo za 350 zeta. Szczerze powiem, że w każdej konfiguracji wędliny wychodzą super
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
@seneka25 powiem Ci że, korzystałem z Borniaka i nie polecam. Chociażby dla tego, że podajnik zrębków jest ruchomy i zapycha grzałkę. W Thw masz pasywny podajnik więc moim zdaniem działa lepiej i niezawodniej. Wypróbowałem obydwie konstrukcje i thw mi pasuje bardziej.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 41
- Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
- Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
- Ulubiony Alkohol: Każdy
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
- Podziękował: 8 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Panowie widzę, że robiliście również rybki, jak je wędzić żeby nie spadła ze sznurka i się nie rozsypała po wędzarce? No i jak długo itd. wyroby zwierzęce potrafie zrobić
A tu kilka fotek z ostatniego wędzenia.
A tu kilka fotek z ostatniego wędzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 16:22
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 83
- Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
A to moje dzieło.
https://ibb.co/31qzxmx
Szynka wędzona na zimno i na zimno konsumowana. Wiem, wiem. Znam ryzyko, ale mięso ze sprawdzonego źródła.
Co ciekawe, mięso pochodzi z rasy złotnickiej, mam masarnie w pobliżu co na niej pracuje. Przyznaję, jest 2 razy droższe niż marketówka, ale w smaku bez porównania. No i wytną z tłuszczykiem, bez, jak sobie zażyczy klient. Druga ciekawa rzecz, to to, że są to szynki sporo mniejsze niż te z marketu...
Raz na jakiś czas warto się wykosztować!
Będę wędził szynki i boczki na święta, to może coś tu jeszcze podrzucę.
https://ibb.co/31qzxmx
Szynka wędzona na zimno i na zimno konsumowana. Wiem, wiem. Znam ryzyko, ale mięso ze sprawdzonego źródła.
Co ciekawe, mięso pochodzi z rasy złotnickiej, mam masarnie w pobliżu co na niej pracuje. Przyznaję, jest 2 razy droższe niż marketówka, ale w smaku bez porównania. No i wytną z tłuszczykiem, bez, jak sobie zażyczy klient. Druga ciekawa rzecz, to to, że są to szynki sporo mniejsze niż te z marketu...
Raz na jakiś czas warto się wykosztować!
Będę wędził szynki i boczki na święta, to może coś tu jeszcze podrzucę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 mar 2021, 10:38 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
To i Ja odświeżę temat wędzenie 11.11.2021, niestety ale zdjęcie mam tylko polędwicy.
Wędzona w elektryku temp. max 50 stopni, parzona metodą Sous Vide w woreczku próżniowym.
Czas parzenia 1.15h, temp. 59 stopni.
Efekt lekko łososiowa, ale w stronę już parzonego.
https://ibb.co/Wt56S24
Edycja:
Dzięki za zauważenie..
Wędzona w elektryku temp. max 50 stopni, parzona metodą Sous Vide w woreczku próżniowym.
Czas parzenia 1.15h, temp. 59 stopni.
Efekt lekko łososiowa, ale w stronę już parzonego.
https://ibb.co/Wt56S24
Edycja:
Dzięki za zauważenie..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lis 2021, 21:39 przez kooalla, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Faktycznie czeski błąd, za to dziś już bez błędu:
1.5 kg fileta z indyka w kostkę 1x1
900g szynki w kostke 1x1
400g. mięsa z uda indyka,
ok. 500 g skrawków z mięsa na wędzonki
Udo i skrawki 2x na sitku do maku.
Efekt na zdjęciu.
1.5 kg fileta z indyka w kostkę 1x1
900g szynki w kostke 1x1
400g. mięsa z uda indyka,
ok. 500 g skrawków z mięsa na wędzonki
Udo i skrawki 2x na sitku do maku.
Efekt na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 83
- Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
To ja też się pochwalę! Zdjęcie z gatunku tych "nie robicie tego w domu". Choć warto. Więc zawsze można to popić czymś mocniejszym. Tak dla lepszego samopoczucia.
Wędzona polędwiczka z indyka.
Wędzona polędwiczka z indyka.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lis 2021, 23:23 przez borova19, łącznie zmieniany 1 raz.