-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
- Załączniki
Galeria domowego wyrobu wędlin
Ze swojej strony chętnie pomogę wszystkim zainteresowanym domowym wyrobem wędlin wg tradycyjnych receptur z połowy ubiegłego stulecia.
Jak wykorzystamy naszą wiedzę i umiejętności to wyjdzie super zestaw.
To moja skromna produkcja.
Pozdrawiam,
Szejk
Jak wykorzystamy naszą wiedzę i umiejętności to wyjdzie super zestaw.
To moja skromna produkcja.
Pozdrawiam,
Szejk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
-
- Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
-
- Posty: 86
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
- Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południe mazowsza
- Załączniki
Re: Powitanie
O matko!
Żebra wędzone....
Kiełbaska...
<ślinotok niekontolowany>
Jutro żurek (żur) gotuję bo na szczęście mam trochę wędzonych specjałów w zamrażarce.
A i do Świąt Bożego Narodzenia niedaleko to i jakąś Łętowinę się zakupi, zamorduje itd
A tak już będąc w temacie to Proszę o zdjęcia wędzarni.
Pozdr
Żebra wędzone....
Kiełbaska...
<ślinotok niekontolowany>

Jutro żurek (żur) gotuję bo na szczęście mam trochę wędzonych specjałów w zamrażarce.
A i do Świąt Bożego Narodzenia niedaleko to i jakąś Łętowinę się zakupi, zamorduje itd
A tak już będąc w temacie to Proszę o zdjęcia wędzarni.
Pozdr
Pozdrawiam, Piotrek
-
- Posty: 250
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Załączniki
Re: Powitanie
Skoro pojawiły się wędzonki to dodam coś z własnego ogródka :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 18 lis 2009, 13:22 przez cafekot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Załączniki
Re: Powitanie
Panowie, miejcie litość!
Nie wolno takich zdjęć pokazywać,
bo język do d... ucieka.
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Nie wolno takich zdjęć pokazywać,
bo język do d... ucieka.


Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem 

-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
- Załączniki
Re: Powitanie
Witam,
Na prośbę Piotrka555 kilka fotek wędzarni.
Trochę to trwało ale dzięki pomocy Kol. Calyx rozwiązałem problemy techniczne.
I jeszcze jedno.
Na prośbę Piotrka555 kilka fotek wędzarni.
Trochę to trwało ale dzięki pomocy Kol. Calyx rozwiązałem problemy techniczne.
I jeszcze jedno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
-
- Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
-
- Posty: 86
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
- Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południe mazowsza
- Załączniki
Re: Powitanie
Witam Kolegę!
Dzięki serdeczne za zdjęcia.
Przyznaję się, że ślinotoku prawie dostałem.
Napisz jeszcze jakiego drewna Używasz do wędzenia. U mnie idzie wiśniowe i z jabłoni, czasem dębowe.
Pozdrawiam
Piotrek
Dzięki serdeczne za zdjęcia.
Przyznaję się, że ślinotoku prawie dostałem.
Napisz jeszcze jakiego drewna Używasz do wędzenia. U mnie idzie wiśniowe i z jabłoni, czasem dębowe.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam, Piotrek
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
- Załączniki
Re: Powitanie
Witam,
Widzę, że wędzenie też nie jest Ci obce. Może jakieś fotki?
Ja używam olszynę i śliwę. Przy kiełbasach pod koniec wędzeniado paleniska dodaje ziarenka jałowca.
piotrek555-26@o2.pl pisze:Napisz jeszcze jakiego drewna Używasz do wędzenia. U mnie idzie wiśniowe i z jabłoni, czasem dębowe.
Pozdrawiam
Piotrek
Witam,
Widzę, że wędzenie też nie jest Ci obce. Może jakieś fotki?
Ja używam olszynę i śliwę. Przy kiełbasach pod koniec wędzeniado paleniska dodaje ziarenka jałowca.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
-
- Posty: 86
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
- Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południe mazowsza
- Załączniki
Re: Galeria
Witam Kolego!
Tak, przyznaję się, że wyrób domowej chociażby kiełbaski mam delikatnie opanowany, ale na chwilę obecną nie mam żadnych fotek z w/w procederu. Powiem więcej - wszystko potrafię ze świnką zrobić oprócz zamordowania jej (przynajmniej na chwilę obecną nie zrobił bym tego).
Obiecuję natomiast solennie, że przy najbliższym, prawdopodobnie przedświątecznym wyrobie popełnię też stosowną dokumentację fotograficzną, którą opatrzę stosownym bądż zupełnie niestosownym komentarzem.
Pozdr
Pepe
Tak, przyznaję się, że wyrób domowej chociażby kiełbaski mam delikatnie opanowany, ale na chwilę obecną nie mam żadnych fotek z w/w procederu. Powiem więcej - wszystko potrafię ze świnką zrobić oprócz zamordowania jej (przynajmniej na chwilę obecną nie zrobił bym tego).
Obiecuję natomiast solennie, że przy najbliższym, prawdopodobnie przedświątecznym wyrobie popełnię też stosowną dokumentację fotograficzną, którą opatrzę stosownym bądż zupełnie niestosownym komentarzem.
Pozdr
Pepe
Pozdrawiam, Piotrek
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Witam Wędzonych Psotników 
Ja dopiero zacząłem budowę prostej wędzarni "beczkowej".
i z dymieniem ruszę pewnie dopiero wiosną.
Pozdrawiam serdecznie
Calyx


Ja dopiero zacząłem budowę prostej wędzarni "beczkowej".
i z dymieniem ruszę pewnie dopiero wiosną.
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem 

-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Witam,
No to jesteśmy na tym samym etapie, tylko że Ty przy budowie wędzarni, a ja psotnicy.
Co do budowy wędzarni to na przedstawionym etapie zasugerował bym Ci drobne, aczkolwiek w późniejszej eksploatacji bardzo znaczące zmiany.
Ja swoją wędzarnie budowałem na identyczny sposób, a teraz po kilku latach wędzenia jestem w trakcie przebudowy. W tunel dymny wstawiam szyber, a z przodu paleniska montuje drzwiczki. Bo w wędzeniu tak jak w psoceniu najważniejsza jest kontrola temperatury i przepływu (w przypadku wędzenia powietrza i dymu).
Drzwiczki i szyber kupiłem za dychę na złomie, więc koszt zmian znikomy.
Jak byś miał pytania to służę fachową pomocą.
A co do psotnicy to po przejrzeniu forum i strony zastanawiam się: kolumna reflux z kwasówki, czy szkło (deflegmator,odstojnik,destylator) Muszę sprawdzić jeszcze jakie mają , cytując klasyka "plusy" dodatnie i ujemne.
Pozdrawiam,
Szejk
Calyx pisze::) Witam Wędzonych Psotników
Ja dopiero zacząłem budowę prostej wędzarni "beczkowej".
i z dymieniem ruszę pewnie dopiero wiosną.
Witam,
No to jesteśmy na tym samym etapie, tylko że Ty przy budowie wędzarni, a ja psotnicy.
Co do budowy wędzarni to na przedstawionym etapie zasugerował bym Ci drobne, aczkolwiek w późniejszej eksploatacji bardzo znaczące zmiany.
Ja swoją wędzarnie budowałem na identyczny sposób, a teraz po kilku latach wędzenia jestem w trakcie przebudowy. W tunel dymny wstawiam szyber, a z przodu paleniska montuje drzwiczki. Bo w wędzeniu tak jak w psoceniu najważniejsza jest kontrola temperatury i przepływu (w przypadku wędzenia powietrza i dymu).
Drzwiczki i szyber kupiłem za dychę na złomie, więc koszt zmian znikomy.
Jak byś miał pytania to służę fachową pomocą.
A co do psotnicy to po przejrzeniu forum i strony zastanawiam się: kolumna reflux z kwasówki, czy szkło (deflegmator,odstojnik,destylator) Muszę sprawdzić jeszcze jakie mają , cytując klasyka "plusy" dodatnie i ujemne.
Pozdrawiam,
Szejk
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Hej Szejku
Dzięki za wszystkie konkreciki przydatne
do dymienia. Każda rada cenna.
Szyber wstawię, taki wyciągany do góry zaraz za paleniskiem,
pomiędzy nim a kanałem dymowym.
Drzwiczki do wbudowania już mam, trafiły się free ze starego pieca.
Wylewkę wyrównałem więc jestem ciut dalej niż na fotce.
Beczkę metalową też już wypaliłem i wysmarowałem od środka
olejem jadalnym. Zmontuję jednak do końca dopiero na wiosnę.
Plany miałem inne, myślałem, że szyneczka na święta będzie własna
ale cóż, możesz planować a życie karty rozda.
Powodzenia w montowaniu psotnych instrumentów
Pozdrawiam serdecznie
Calyx

do dymienia. Każda rada cenna.
Szyber wstawię, taki wyciągany do góry zaraz za paleniskiem,
pomiędzy nim a kanałem dymowym.
Drzwiczki do wbudowania już mam, trafiły się free ze starego pieca.
Wylewkę wyrównałem więc jestem ciut dalej niż na fotce.
Beczkę metalową też już wypaliłem i wysmarowałem od środka
olejem jadalnym. Zmontuję jednak do końca dopiero na wiosnę.
Plany miałem inne, myślałem, że szyneczka na święta będzie własna
ale cóż, możesz planować a życie karty rozda.
Powodzenia w montowaniu psotnych instrumentów

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem 

-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Witaj Calyx,
Jeszcze jeden patencik: żeby gorące powietrze do osuszania rozchodzło się równo po obwodzie beczki, zamontuj parę centymetrów nad wylotem z kanału dumnego coś w rodzaju daszka. Ja zamontowałem do góry dnem talerz patelni ( żona do dzisiej jej szuka).
No i beczkę dobrze jest "ocieplić" bo zimową porą ciezko utrzymać jest odpowiednią temperaturę wewnątrz, ale to pewnie wiesz.
Jeszcze jeden patencik: żeby gorące powietrze do osuszania rozchodzło się równo po obwodzie beczki, zamontuj parę centymetrów nad wylotem z kanału dumnego coś w rodzaju daszka. Ja zamontowałem do góry dnem talerz patelni ( żona do dzisiej jej szuka).
No i beczkę dobrze jest "ocieplić" bo zimową porą ciezko utrzymać jest odpowiednią temperaturę wewnątrz, ale to pewnie wiesz.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
I kolejne konkreciki od Szejka
D z i ę k u j ę
Od jakiegoś czasu czytam stronę o wędlinach domowych.
Stamtąd zresztą zaczerpnąłem pomysł na budowę "beczkodymki".
Warto potknąć się o znającego temat, bo popełnia się mniej błędów.
Pomysł z patelnią extra. Ja moją squo poproszę o jakąś michę.
To że po cichym zarąbaniu szukałaby, to mi się podoba
trochę jednak cykam co by się działo, jakby znalazła (heh).
Pozdrawiam serdecznie
Calyx


Od jakiegoś czasu czytam stronę o wędlinach domowych.
Stamtąd zresztą zaczerpnąłem pomysł na budowę "beczkodymki".
Warto potknąć się o znającego temat, bo popełnia się mniej błędów.
Pomysł z patelnią extra. Ja moją squo poproszę o jakąś michę.
To że po cichym zarąbaniu szukałaby, to mi się podoba

trochę jednak cykam co by się działo, jakby znalazła (heh).
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem 

-
- Posty: 223
- Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Ostatnio zrobiłem schab suszony w ziołach (kolendra), czosnku i soli.
Wyszło pyszne, chociaż śmierdziało trupem

Wyszło pyszne, chociaż śmierdziało trupem


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 379
- Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Pozdrawiam Psotników Zadymiaczy !!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
napisał Partyzant
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Witam Lotharze von Luene
Kawał dobrej roboty , smakowicie to wygląda.
Wrzuć jak możesz fotkę całej wędzarni.
Kawał dobrej roboty , smakowicie to wygląda.
Wrzuć jak możesz fotkę całej wędzarni.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
-
- Posty: 379
- Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Zadymianiem zajmuję sie razem ze szwagrem.On zbudował wędzarnie według własnego pomysłu.Skrzynia 60 na 60 cm, wysoka okolo 2,5m. Po robocie przenosimy ją pod dach, żeby nie zamokła. Palenisko i kanał (około 2m.) jest w ziemi. Całośc sprawdza sie bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
napisał Partyzant
-
- Posty: 1706
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Kuc i Agneskate meldują przystąpienie do grupy zadymiarzy.
Wprawdzie nie mamy czym się pochwalić jeśli o poziom estetyki wędzarni biega (zardzewiała stalowa beka 200L a wszystko zarośnięte leśnym runem) ale rozruch "na sucho" po 10 latach przestoju dziś, za przyczyną Waszej namowy, został dokonany!
Beka działa i jutro test na kiełbie.
I jakem zwykł kończyć ostatnimi czasy: zobaczymy co dalej będzie...
Wprawdzie nie mamy czym się pochwalić jeśli o poziom estetyki wędzarni biega (zardzewiała stalowa beka 200L a wszystko zarośnięte leśnym runem) ale rozruch "na sucho" po 10 latach przestoju dziś, za przyczyną Waszej namowy, został dokonany!
Beka działa i jutro test na kiełbie.
I jakem zwykł kończyć ostatnimi czasy: zobaczymy co dalej będzie...
أسامة بن لادن
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości