Dzielenie drożdzy gorzelniczych
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 00:45
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam
Może gdzieś ktoś ktoś już o tym pisał, ale nie znalazłem. Otóż. Nie chcę robić większej ok 8 kilogramowej fermentacji, ale tak z 2, 3 kg cukru. Pytanie czy drożdże gorzelnicze typu vodka czy t-9 można podzielić na 3, 4 części jeśli bierze się proporcjonalnie mniejsza ilość cukru, czy to ma sens i czy odpowiednio przechowywane przetrwają z pół roku po otwarciu do kolejnych akcji fermentacyjnych?
Dzięki:)
Może gdzieś ktoś ktoś już o tym pisał, ale nie znalazłem. Otóż. Nie chcę robić większej ok 8 kilogramowej fermentacji, ale tak z 2, 3 kg cukru. Pytanie czy drożdże gorzelnicze typu vodka czy t-9 można podzielić na 3, 4 części jeśli bierze się proporcjonalnie mniejsza ilość cukru, czy to ma sens i czy odpowiednio przechowywane przetrwają z pół roku po otwarciu do kolejnych akcji fermentacyjnych?
Dzięki:)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Dzielić paczkę można po mocnym wymieszaniu jej zawartości, ale trzeba ją zużyć możliwie szybko - w tydzień lub dwa. Zawartość otwartej paczki będzie wchłaniać wilgoć z powietrza, drożdże będą się budzić do życia, ale nie będą miały czego jeść i pomrą z głodu, a pożywka dookoła nie będzie wpływała na nie pozytywnie.
Zresztą do tak małych ilości nastawu lepiej kupić drożdże aktywne i fermentować z dodatkiem rodzynek/owoców, bo susz aktywnych wytrzyma dłużej w suchym i chłodnym miejscu niż cukrówkowe z pożywką po otwarciu.
Zresztą do tak małych ilości nastawu lepiej kupić drożdże aktywne i fermentować z dodatkiem rodzynek/owoców, bo susz aktywnych wytrzyma dłużej w suchym i chłodnym miejscu niż cukrówkowe z pożywką po otwarciu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Skoro drożdże gorzelnicze radzą sobie z podwójnymi nastawami, zrobiłem eksperyment. Do nastawu zrobionego wg przepisu na opakowaniu dałem połowę drożdży i trochę koncentratu pomidorowego. Dwie godziny po nastawieniu fermentacja ruszyła. Ciekawy jestem ile czasu 70g czerwonych T48 zejdzie z 7,5 kilogramem cukru w 21 litrach wody.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Będą się mordowały dość długo z końcówką - nastawy powiększone lepiej startować z mniejszego BLG (poniżej 25), żeby drożdże nie padły przedwcześnie od nadmiaru pracy i alkoholu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 46
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1035
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 263 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Witam ,
Dostałem w spadku 2 fermentatory po 27 litrów każdy . Według instrukcji alcoteca 21 l plus 8 kg cukru to 25 litrów płynu .
Czy te 2 litry swobodnego miejsca wystarczą ???? Czy może pomniejszyć ilość wody cukru i drożdży ale tak aby zachować proporcję ???
Albo np : to co bym zrobił z 2 paczek czyli 42 litry rozlać do 3 mniejszych pojemników Proporcjonalnie podzielić te 16 kg cukru i rozpuścić drożdże w 6 litrach ciepłej wody i dolać do pojemników po 2 litry (chodzi o dokładny podział drożdży bez wagi ) ?????
Dostałem w spadku 2 fermentatory po 27 litrów każdy . Według instrukcji alcoteca 21 l plus 8 kg cukru to 25 litrów płynu .
Czy te 2 litry swobodnego miejsca wystarczą ???? Czy może pomniejszyć ilość wody cukru i drożdży ale tak aby zachować proporcję ???
Albo np : to co bym zrobił z 2 paczek czyli 42 litry rozlać do 3 mniejszych pojemników Proporcjonalnie podzielić te 16 kg cukru i rozpuścić drożdże w 6 litrach ciepłej wody i dolać do pojemników po 2 litry (chodzi o dokładny podział drożdży bez wagi ) ?????
-
- Posty: 7350
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Jeżeli już chcesz zmniejszać proporcje, to staraj się utrzymać Blg nastawu w granicy 23.
Dokładniej 25,8 litra więc trochę za dużo do fermentatora 27-litrowego.boxer1981228 pisze:Według instrukcji alcoteca 21 l plus 8 kg cukru to 25 litrów płynu .
boxer1981228 pisze:może pomniejszyć ilość wody cukru i drożdży ale tak aby zachować proporcję ?
Jeżeli już chcesz zmniejszać proporcje, to staraj się utrzymać Blg nastawu w granicy 23.
Drożdży nie rozpuszczaj, tylko dobrze przemieszaj w paczce i podziel "na oko". Czasami tak robię i nie ma problemu z rozruszaniem grzybków No i pamiętaj o utrzymaniu poziomu Blg tak, jak pisałem wyżej.boxer1981228 pisze:to co bym zrobił z 2 paczek czyli 42 litry rozlać do 3 mniejszych pojemników Proporcjonalnie podzielić te 16 kg cukru i rozpuścić drożdże w 6 litrach ciepłej wody i dolać do pojemników po 2 litry (chodzi o dokładny podział drożdży bez wagi ) ?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1035
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 263 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Albo rób nastawy tak, żeby zawartość cukru wynosiła 230-250 gramów w litrze nastawu. Pamiętaj, że 1 kg cukru rozpuszczony w wodzie zwiększa objętość nastawu o 0,6l.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1035
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 263 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Dzięki chłopaki za podpowiedź przez chwilkę nie mogłem połączyć waszych postów w całość . Dawno niczego nie liczyłem A w sumie każdy z Was podpowiedział mi to samo tylko w innej wersji . Mam jeszcze jedno pytanko , rekomendujecie aby startowe blg było na poziomie 23 (230-250 gram cukru na litr , według instrukcji Alcoteca : 21 litrów wody i 8 kg cukru daje 380 gram na litr . Jak policzyć już z cukrem to jest 25.8 litra co daje 310 gram na litr . Czyli co za nie trzymać się instrukcji z opakowania Alcoteca ???
-
- Posty: 7350
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Taka proporcja daje 310 gramów na litr, tak jak sam policzyłeś. To jest 27,5 Blg.boxer1981228 pisze:według instrukcji Alcoteca : 21 litrów wody i 8 kg cukru daje 380 gram na litr
Jeżeli masz miejsce w fermentatorze to dolej wody i zrób słabszy roztwór; 25 litrów wody i 8 kg cukru da ci ok. 24 Blg.boxer1981228 pisze:Czyli co za nie trzymać się instrukcji z opakowania Alcoteca ?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1035
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 263 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Witam ponownie ,
Czy moglibyście mi wytłumaczyć lub przekierować do odpowiedniego tematu dlaczego Startowe BLG ma być na poziomie 23-24 ????
Instrukcja na opakowaniu dokładnie mówi ile ma być wody i ile cukru . Do tej pory tak robię i teraz nie wiem mam się trzymać instrukcji z opakowania czy waszych podpowiedzi .
Czy moglibyście mi wytłumaczyć lub przekierować do odpowiedniego tematu dlaczego Startowe BLG ma być na poziomie 23-24 ????
Instrukcja na opakowaniu dokładnie mówi ile ma być wody i ile cukru . Do tej pory tak robię i teraz nie wiem mam się trzymać instrukcji z opakowania czy waszych podpowiedzi .
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Nie ma żadnych zastrzeżeń co do instrukcji podanych na opakowaniu. Jeśli podchodzi Ci produkt otrzymany takim sposobem to trzymaj się tej wersji.
To co się pisze na forum na temat blg - to są tylko wariacje na temat. Gdyż wielu z nas się wydaje, że drożdże pracujące w środowisku bardziej komfortowym - mniejsze stężenie cukru, nie za wysoka temperatura i dopasowana pożywka - "dają" w efekcie łagodniejszy, wręcz lepszy spirytus. Są to w większości przypadków bardzo subiektywne opinie. ,
Czy to jest prawda - to już musisz sam popróbować.
To co się pisze na forum na temat blg - to są tylko wariacje na temat. Gdyż wielu z nas się wydaje, że drożdże pracujące w środowisku bardziej komfortowym - mniejsze stężenie cukru, nie za wysoka temperatura i dopasowana pożywka - "dają" w efekcie łagodniejszy, wręcz lepszy spirytus. Są to w większości przypadków bardzo subiektywne opinie. ,
Czy to jest prawda - to już musisz sam popróbować.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Niestety potwierdzenie tych opinii wymagałoby przebadania składu nastawów po fermentacji, bo i tak podczas destylacji/rektyfikacji znaczną cześć tych zanieczyszczeń potrafimy usunąć już za pierwszym razem. Istotną kwestią jest też temperatura w której prowadzi się fermentacje - więcej o tym np tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post23833.html#p23833. Wpływ na ilość produktów ubocznych mają też użyte drożdże, ale składy konkretnych mieszanek w paczkach zna tylko producent, więc tutaj pozostaje tylko testowanie różnych i poszukiwanie takich, które dla nas dadzą najbardziej zadowalający produkt.
-
- Posty: 43
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
- Krótko o sobie: Jestem
- Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Mam problem odwrotny. Postawiłem beczkę 120l ze 100 litrami wody z cukrem (36kg) wsypałem 2 paczki Alcotec Turbo Yeast pure 48 i .... zabrakło mi 2 paczek. Czy jak jutro kupię i dodam 2 paczki to będzie poprawnie czy wystarczy dodać przecier pomidorowy lub coś innego.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.
-
- Posty: 1035
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 263 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 1035
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 263 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 43
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
- Krótko o sobie: Jestem
- Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Zamieszczam opis producenta. W beczce 30l "zjadało" cały cukier Blg ujemne. Walory smakowo-zapachowe znakomite, oczywiście po psoceniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.
-
- Posty: 1035
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 263 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Nie zapominaj że rozmawiamy o nastawie powiększonym i to czterokrotnie. To co pisze producent na opakowaniu to jedno a to co w rzeczywistości to drugie i raczej bym się nie spodziewał tych 21% w nastawie. Zrób jak uważasz i zdaj relację i zastanów się jak będziesz chłodził taką beczkę
-
- Posty: 1035
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 263 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy