Znaleziono 31 wyników
- niedziela, 16 lip 2023, 14:02
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Sfermentowany miód
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 18468
Re: Sfermentowany miód
Witam. Podpinam się pod temat. Tak się składa że też sfermentował mi miód wielokwiatowy w ilości 1 litrowy słoik. No może właśnie nie sfermentował tylko jakiś proces bakteryjny. Pieni się na wierzchu. Moje pytanie jest nieco inne niż pomysł wrzucenia tego do nastawu cukrowego. Jest okres wiśni. Jak ...
- sobota, 30 sty 2016, 02:19
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 28641
Re: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
Widzę że dwa razy napisałem mniej więcej to samo... Głupie to ale przyznam, że w idiotyczny sposób nie zauważyłem, że wątek ma 3 podstrony i myślałem, że tekst się nie dodał... Jakkolwiek, dzięki za radę. Może rzeczywiście nie będę kombinował z odstojnikiem, skoro na bieżąco nie odbiorę flegmy. Co m...
- piątek, 29 sty 2016, 13:06
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 28641
Re: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
Podłączam się pod wątek, gdyż mam pytanie o możliwość wykorzystania jako odstojnika kolumny filtracyjnej biowinu. Tej kolumny: http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/destylacja/kolumna-filtracyjna Odwrócił bym ją do góry nagami wypełnił zmywakami i przez cały czas odbioru odkorkowywał co ja...
- niedziela, 24 sty 2016, 14:06
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 28641
Re: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
No dobra, kolejny raz. Załóżmy, że jesteśmy w punkcie destylacji już po odebraniu przedgonów i teraz dopinamy nasz "teoretyczny odstojnik". Co chcemy, żeby nam zatrzymywał? Zakładamy, że wszystko, co się w nim skropli ma niższą temperaturę parowania, niż etanol, nie? Wszystko, co ma wyższ...
- czwartek, 21 sty 2016, 18:22
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 28641
Re: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
No dobra, kolejny raz. Załóżmy, że jesteśmy w punkcie destylacji już po odebraniu przedgonów i teraz dopinamy nasz "teoretyczny odstojnik". Co chcemy, żeby nam zatrzymywał? Zakładamy, że wszystko, co się w nim skropli ma niższą temperaturę parowania, niż etanol, nie? Wszystko, co ma wyższ...
- niedziela, 22 lut 2015, 23:31
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Gorzki smak destylatu pomimo filtracji węglem aktywnym
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7142
Re: Gorzki smak destylatu pomimo filtracji węglem aktywnym
No to bym nie przypuszczał ze to takie ważne... OK, pobawię się trochę z nimi. To moje poskręcane niedbale kawałki miedzi wyjęte z kabla mają tak fabryczną strukturę, że niekoniecznie spełniają zadanie. Przegotowałem dziś jak radziłeś tę gorzkawą wódę z odbiorem 40ml z litra, bo gotowałem testowo ty...
- niedziela, 22 lut 2015, 15:02
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Gorzki smak destylatu pomimo filtracji węglem aktywnym
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7142
Re: Gorzki smak destylatu pomimo filtracji węglem aktywnym
Używanie węgla też do łatwych nie należy. Trzeba go odpowiednio przygotować i konserwować. Jednak w końcu będzie nadawał się do wyrzucenia. I trzeba będzie kupić nowy. Dlatego warto przemyśleć używanie węgla a skupić się na poprawienie sposobu odbioru. Przygotować wiem jak. Należy zalać go najpierw...
- niedziela, 22 lut 2015, 02:40
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Gorzki smak destylatu pomimo filtracji węglem aktywnym
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7142
Re: Gorzki smak destylatu pomimo filtracji węglem aktywnym
Myślę, że masz rację z tym przedgonem. Za mało odbieram... Wiem że drugie gotowanie polepsza smak ale nie jest to super jakość. Dlatego stosuję węgiel, aby uzyskać jakość porównywalną do produktów refluxowych, bo niestety... Jestem za słaby w uszach by skonstruować taką maszynę... :( Kiedyś po jedny...
- sobota, 21 lut 2015, 00:50
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Gorzki smak destylatu pomimo filtracji węglem aktywnym
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7142
Gorzki smak destylatu pomimo filtracji węglem aktywnym
Witam Jako że urządzeniem refluxowym nie dysponuję, na potstillu gotowałem 2 razy. Nastaw ok 14%, drożdże piekarskie, w kotle z KO i instalacji silikonowej i miedzianej. 40cm kolumna z wypełnieniem miedzianym, dawno nie czyszczonym. Nastaw 15L. Pierwszy raz brałem jak leci z cięciem przy ok 30%. roz...
- wtorek, 10 cze 2014, 12:26
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Termometr do zacierania.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7112
Re: Termometr do zacierania.
Dzięki za odpowiedz. Zacierać mam zamiar w 15litrowym wiadrze z izolacją w którym też gotuję. Kupię jednak albo panelowy z długą sondą, albo taki dłuższy piwowarski, bo o tym że termometr musi cały czas być zanurzony a ja palce poparzę to nie pomyślałem... i niech zmierzy temperaturę gdzieś ze środk...
- poniedziałek, 9 cze 2014, 10:01
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Termometr do zacierania.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7112
Termometr do zacierania.
Witam. Mam zamiar rozpocząć przygodę z zacieraniem gotowymi enzymami. Nie wiem na ile mi się uda, gdyż z tego co czytałem jedną z ważniejszych spraw jest temperatura i jej utrzymywanie przy uwadnianiu i scukrzaniu skrobi. Na początek nie chciałbym iść w koszta i miałem zamiar zakupić prosty termomet...
- środa, 26 mar 2014, 23:42
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 28641
Re: Praca z odstojnikiem – skuteczny i bezpieczny odbiór przedgonów
No dobra, kolejny raz. Załóżmy, że jesteśmy w punkcie destylacji już po odebraniu przedgonów i teraz dopinamy nasz "teoretyczny odstojnik". Co chcemy, żeby nam zatrzymywał? Zakładamy, że wszystko, co się w nim skropli ma niższą temperaturę parowania, niż etanol, nie? Wszystko, co ma wyższ...
- niedziela, 22 wrz 2013, 17:07
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 14026
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Czyli tak się sprawy mają... Ok Dzięki za odpowiedz:)
- sobota, 21 wrz 2013, 16:07
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 14026
Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Witam Może gdzieś ktoś ktoś już o tym pisał, ale nie znalazłem. Otóż. Nie chcę robić większej ok 8 kilogramowej fermentacji, ale tak z 2, 3 kg cukru. Pytanie czy drożdże gorzelnicze typu vodka czy t-9 można podzielić na 3, 4 części jeśli bierze się proporcjonalnie mniejsza ilość cukru, czy to ma sen...
- środa, 27 mar 2013, 22:47
- Forum: Bimbrownia
- Temat: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 9734
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
No tak temat może nie należy do użytecznych z praktycznego punktu widzenia. To takie luźne pytanie, ale mimo wszystko zważę i powiadomię o wynikach gdy nastawię najbliższe winko...
- niedziela, 24 mar 2013, 19:27
- Forum: Bimbrownia
- Temat: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 9734
PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Witam Ktoś mi zarzuci, że może nieistotne pytanie, ale pytam z ciekawości. Skoro zacier ok. 20blg jest gęstszy od wody a więc również i cięższy, a po fermentacji do postaci wytrawnej staje się kilkunastoprocentowym alkoholem, a więc płynem lżejszym od wody, nie zmieniając objętości, to jak nic traci...
- niedziela, 25 lis 2012, 02:33
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: jak duża "pierwsza pięćdziesiątka"
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2601
Re: jak duża "pierwsza pięćdziesiątka"
Jeśli tak to dzięki za info:)
- niedziela, 25 lis 2012, 02:11
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: jak duża "pierwsza pięćdziesiątka"
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2601
jak duża "pierwsza pięćdziesiątka"
Witam Wiem, że temat był już opisywany, jednak nieco inaczej. Jak wiadomo, o ilości odebrania pierwszego alkoholu metylowego decyduje ilość w garze. Ja natomiast eksperymentalnie puściłem butelkę 0,7L młodego wina jabłkowego ok 14%. Jako że jest to owocówka, wiem ze należy zdjąć przedgon nie tylko z...
- sobota, 7 kwie 2012, 22:20
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Ziarno bez zacierania
- Odpowiedzi: 580
- Odsłony: 232346
Re: Ziarno bez zacierania
Podpinam się pod temat, gdyż zrobiłem swoja pierwszą psotę właśnie na bazie samego ziarna z tym, ze z jęczmienia i bez dodawania drożdży. Przefermentowało do ok 15% poszło do destylacji i całkiem niezły trunek wyszedł:) Teraz chciałem zrobić wino na tej bazie. Robiłem już wcześniej wino ziołowe na b...
- wtorek, 3 kwie 2012, 22:02
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Brak fermentacji brzeczki piwnej
- Odpowiedzi: 47
- Odsłony: 20146
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Zygmunt! WIELKIE GIGANTYCZNE DZIĘKUJĘ!!! Dodałem drożdży babuni i zastartowało tak że aż miło:):) Teraz pyka co 2, 3 sek. Mam nadzieję że nic mi już nie wypadnie... Niki71, niestety czekałem ale prędzej woda zamieniła by się w wino niżby te drożdże zastartowały... więc albo zniszczyłem je tą naprawd...
- poniedziałek, 2 kwie 2012, 12:48
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Brak fermentacji brzeczki piwnej
- Odpowiedzi: 47
- Odsłony: 20146
Brak fermentacji brzeczki piwnej
Mam problem jak w temacie. Nastawiłem ok. 18h temu brewkita coopers’a. Temperatura nastawu 20st Blg początkowe 10 Balon wydezynfekowany spirytusem, pozostałe naczynia w których robiłem, wrzątkiem. Wprawdzie wziąłem wody nieprzygotowanej z kranu aby była dobrze natleniona. Nie jest przechorowana, wod...
- niedziela, 25 mar 2012, 21:52
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: prośba o ocenę sprzętu do destylacji
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4010
Re: prośba o ocenę sprzętu do destylacji
No to wiem teraz o co chodzi. Myślę ze właśnie pierwszych kilka psoceń i załapie konkrety, bo na razie staram się ogarnąć jak najwięcej teoretycznie by jak najlepiej zacząć.
Dzięki za odpowiedz!
Czas działać:)
Dzięki za odpowiedz!
Czas działać:)
- piątek, 23 mar 2012, 22:32
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: prośba o ocenę sprzętu do destylacji
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4010
Re: prośba o ocenę sprzętu do destylacji
Dzięki za odpowiedzi :) Co do temperatury, to już rozumiem na czym rzecz polega. Temperatura rośnie wraz z odparowywaniem coraz większej ilości alkoholu. Tylko jeszcze zapytam, czy termometr przydałby się ewentualnie tylko do odczytu i łatwej oceny stężenia etylu w skroplinach? Np. kiedy temperatura...
- piątek, 23 mar 2012, 11:13
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: prośba o ocenę sprzętu do destylacji
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4010
Re: prośba o ocenę sprzętu do destylacji
Dzięki za info. Zrobię więc wyższą kolumnę. Zastanawia mnie jednak to co napisałeś o termometrze: w pot - stillu odbierasz na psotomierz, nie na temperaturę, której i tak nie masz szans kontrolować - jest taka, jak zawartośc kotła i ciśnienie w aparaturze jej każe i tego nie zmienisz żadną regulacja...
- piątek, 23 mar 2012, 01:35
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: prośba o ocenę sprzętu do destylacji
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4010
prośba o ocenę sprzętu do destylacji
Witam Jestem w trakcie budowy pierwszej aparatury do destylacji. Bardzo proszę o ocenę i poprawę ewentualnych błędów. Mam zamiar wykonać jeden z 2 projektów, różniących się jedynie budowa kolumny z deflegmatorem. Pierwszy to gotowy deflegmator szklany: http://allegro.pl/deflegmator-ze-spustem-simax-...
- środa, 7 gru 2011, 23:08
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: problemy z fermentacją po restarcie
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2779
Re: problemy z fermentacją po restarcie
Co tam jest to trudno będzie mi teraz szczegółowo opisać bo to jakiś przepis który zmodyfikowałem. Na bazie ryżu i rodzynek zrobiłem vermouth ziołowy. Imbir, kurkuma cynamon, pieprz, zioło angielskie, goździki, chyba nawet tymianek, wszystkiego po kilka ziaren albo jeśli sproszkowane to po ok łyżecz...
- środa, 7 gru 2011, 22:46
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: problemy z fermentacją po restarcie
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2779
Re: problemy z fermentacją po restarcie
Wiem już że to błąd, gdyż nie powinno się ściągać wina z nad osadu jeśli ma przerabiać jeszcze cukier A gdzie tak słyszałeś? Na dnie są zdechłe drożdże i po oddzieleniu osadu wino będzie nadal pracowało. A wyczytałem na jakimś forum i sądziłem, że to taka jest zasada. Inna sprawa, że zauważyłem już...
- wtorek, 6 gru 2011, 23:00
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: problemy z fermentacją po restarcie
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2779
Re: problemy z fermentacją po restarcie
Myślę, że jest szczelnie, ale rzeczywiście po tyg sprawdzę cukromierzem gęstość to będę wiedział.
Dzięki za radę:)
Dzięki za radę:)
- poniedziałek, 5 gru 2011, 23:46
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: problemy z fermentacją po restarcie
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2779
problemy z fermentacją po restarcie
Witam Robię winko ryżowe, które przestało pracować. Z moich obliczeń co do ilości dodanego cukru, wynika, że może mieć teraz 10-11%. Po odciągu uzyskałem jakieś 12 do 13l z 3kg cukru. Cukier wino zjadło cały, aż do 1blg. Następnie zrobiłem pierwszy odciąg i dodałem niewiele cukru: do 6blg. Wiem już ...
- wtorek, 8 lis 2011, 00:32
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: pierwsza 50ka
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 4275
Re: pierwsza 50ka
Czyli chodzi głównie o smak i zapach. Ok. czyli warto trochę przeznaczyć na mycie szyb;)
Dzięki
Dzięki
- poniedziałek, 7 lis 2011, 00:32
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: pierwsza 50ka
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 4275
pierwsza 50ka
Witam Jestem nowy na forum i w tej dziedzinie również, więc na wstępie proszę o wyrozumiałość jeśli coś przekręcę. Trochę winka już robię ale przykładam się spróbować cosik przepędzić. To będzie mój pierwszy raz hehe;) Chodzi mi o odlanie pierwszej 50ki metylowego, podczas pierwszej destylacji. Pyta...