[test] Drożdże Coobra Maga Pack
-
online
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Piszesz, że dałeś 50kg cukru do 200 l beczki. Przyjmijmy, że 50kg cukru to 30 litrów.
Dopełniłeś niby do pełna - ale do pełna nie mogło być bo piszesz że zmieściłeś wczoraj jeszcze dodatkowo 20 litrów wody. Więc prawdopodobnie dolałeś na początku tylko ok. 140 litrów wody. Co dało w końcu 170 litrów nastawu. Stężenie trochę za mocne. Drożdże co mogły to przerobiły i prawdopodobnie padły od nadmiaru alkoholu. Ewentualnie sa już tak zestresowane, że robią "bokami".
Dziwi mnie tylko, że blg nie spadło po dolaniu 20 litrów wody. Może masz rąbnięty balingomierz.
Nie chcę krakać ale mi to wygląda na to, że drożdże zapiły się na śmierć...golec269 pisze:Nastaw zrobiłem z 50 kg cukru w beczce 200l dopełniając do końca wodą...
...Wlałem 20l wody do beki 200l i nic blg nie spadło
Piszesz, że dałeś 50kg cukru do 200 l beczki. Przyjmijmy, że 50kg cukru to 30 litrów.
Dopełniłeś niby do pełna - ale do pełna nie mogło być bo piszesz że zmieściłeś wczoraj jeszcze dodatkowo 20 litrów wody. Więc prawdopodobnie dolałeś na początku tylko ok. 140 litrów wody. Co dało w końcu 170 litrów nastawu. Stężenie trochę za mocne. Drożdże co mogły to przerobiły i prawdopodobnie padły od nadmiaru alkoholu. Ewentualnie sa już tak zestresowane, że robią "bokami".
Dziwi mnie tylko, że blg nie spadło po dolaniu 20 litrów wody. Może masz rąbnięty balingomierz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
online
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Muszę dorzucić coś od siebie bo zużyłem kilka paczek tych drożdży i chcę sprostować to, co napisałem w poprzednich postach o tych drożdżach. Drożdże rzeczywiście początek mają dobry - przerabiają dwukrotne ilości cukru w krótkim czasie. Końcówka za to jest baardzo słaba. Jak blg zbliża się do zera to prawie stają. Po jakiś półtora/dwóch tygodniach od stworzenia nastawu myślałem, że coś jest nie tak z klarowaniem - a to nastaw pracował. Jeden nastaw, jak dobrze pamiętam stał mi miesiąc i nie był sklarowany, blg w okolicach -2.
Podsumowując:
-początek bardzo dobry, momentalnie przerabiają 50 kg cukru do kilku blg
-końcówka bardzo słaba, nie chce się klarować, bardzo długo trwa.
Podsumowując:
-początek bardzo dobry, momentalnie przerabiają 50 kg cukru do kilku blg
-końcówka bardzo słaba, nie chce się klarować, bardzo długo trwa.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Dzięki grzesiekpioro za tego posta. Przeczytałem cały temat i dlatego chciałem je wypróbować bo wszyscy chwalili jak sprawnie przerabiają nastaw 2 razy większy-ja z reguły takie robię. Drożdże super do 25kg jak pisze producent-no cóż ja zaryzykowałem 50kg , więc jeszcze poczekam. Skoro inni mieli problemy z dużym nastawem, więc mnie to trochę uspokoiło-bo myślałem,że gdzieś popełniłem błąd. Mam jeszcze jedną beczkę juz się klaruje to wytrzymam. Dziękuje wszystkim za cenne uwagi i pozdrawiam życząc jak najmniej problemów.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Na te drożdże nie ma reguły. Mi ostatnio też wywinęły figla. Wstawialiśmy 3 takie same beczki (220l, 60kg cukru, 2 paczki grzybków) wszystko identyczne, ta sama partia ten sam cukier, u brata przerobiły do około -2 u mnie zeszły do około 0 a u kolegi stanęły na około 1-2, w wszystkich 3 przypadkach, zaczęło następować już bardzo delikatne klarowanie (2-3cm na powierzchni). Dodam że pracowałem dość długo na tych grzybkach i widzę, że coś się zmieniło w porównaniu z wcześniejszymi seriami (nie jestem sam, jeden Kolega z forum już wcześniej podsunął mi tą myśl). Chyba czas na zmiany .
Ostatnio zmieniony środa, 24 cze 2015, 14:10 przez herbata666, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Cukier i proporcje te same, ale inna woda, inne przygotowanie nastawu (napowietrzenie i temp. startu) czy warunki fermentacji mogły dać różnice. Ale czas czasem, herbata666, mam prośbę - opisz wrażenia smakowe kiedy już przepuścicie nastawy, ciekawe czy zgodzą się z moimi.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Woda ta sama i przygotowanie też to samo, w dodatku temperatura startu ta sama (akurat brat z kolegą wstawiali pierwszy raz nastaw i ja byłem głównym majstrem). Jedyną różnicą była temperatura otoczenia, bo drożdże były dodawane zachowawczo w temperaturze około 23,5C do nastawu. Dla porównania drożdże Black Label Turbo w ilości 500g, pracowały dłużej ale zeszły do granicy prawie -4 (dając czystszy i bardziej łagodny produkt, po pierwszym razie).
Lootzek pisze:Cukier i proporcje te same, ale inna woda, inne przygotowanie nastawu
Woda ta sama i przygotowanie też to samo, w dodatku temperatura startu ta sama (akurat brat z kolegą wstawiali pierwszy raz nastaw i ja byłem głównym majstrem). Jedyną różnicą była temperatura otoczenia, bo drożdże były dodawane zachowawczo w temperaturze około 23,5C do nastawu. Dla porównania drożdże Black Label Turbo w ilości 500g, pracowały dłużej ale zeszły do granicy prawie -4 (dając czystszy i bardziej łagodny produkt, po pierwszym razie).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 479
- Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
- Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Zgadza się u mnie jeden nastaw 100l wyszedł super, a drugi śmierdział jak miesiąc nie prane onuce przygotowanie było identyczne, tylko tak jak kolega wyżej pisał była różnica temperatury otoczenia.michal278 pisze:Te grzyby są nie przewidywalne przy dużych nastawach.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Ja też nie wspominam ich dobrze, bo mimo że nie śmierdziało nic przy cukrówce, psota wychodziła na Coobrach ostra i nieprzyjemna. Znów w zbożówce (na ich drożdżach do whisky) wyszedł jakiś dziwny posmak, który kolega określił jako korek gumowy :O Wziąłem teraz paczkę tych do rumu, poszczuję je na jeden z nastawów melasowych, zobaczymy co będzie.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 24 mar 2014, 17:34
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Ja osobiście daje sobie z nimi spokój, przechodzę albo na BLACK LABEL TURBO sprawdzałem psota lepsza i praca przewidywalna albo po testuje jeszcze TURBO STAR 3 (bardzo dużo pozytywnych opinii, może coś Lesgo58 napisze On dość dobrze testował te grzybki).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1920
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Kolego jpiwek, te drożdże dodaje się w proporcji ok. 3 -3,3g na 1l nastawu przy założeniu, że początkowe Blg jest nie większe niż 25. Do beczki 225l powinieneś dodać nie więcej niż 600g. Przy niższym BLg wystarczy mniejsza ilość ale trzeba to dokładnie sprawdzić.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Jakie wyniki osiągasz, jaki wyszedł nastaw, ile cukru przerobiły. Podpieraj się proszę konkretnymi danymi.
I doradzaj z głową. Jakbyś nie doczytał to kolega zalał nastaw w beczce pod przysłowiowy korek. Jakby zastosował T24 to miałby wszystko za parę dosłownie godzin na podłodze.
Ok. Nie chcę się czepiać, ale udzielasz się aby się udzielić czy naprawdę chcesz pomóc? Opisz proszę dlaczego właśnie te polecasz, co w nich jest takiego ciekawego, do czego są dedykowane itp...michal278 pisze:Ja polecam T24
Jakie wyniki osiągasz, jaki wyszedł nastaw, ile cukru przerobiły. Podpieraj się proszę konkretnymi danymi.
I doradzaj z głową. Jakbyś nie doczytał to kolega zalał nastaw w beczce pod przysłowiowy korek. Jakby zastosował T24 to miałby wszystko za parę dosłownie godzin na podłodze.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 9 lut 2014, 18:07
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy