Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
5000
Posty: 5266
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
[test] Drożdże Coobra Maga Pack

Postautor: radius » wtorek, 3 wrz 2013, 08:23

Witajcie.
Dzięki uprzejmości JanaOkowity( :klaszcze: ) mogłem przeprowadzić test nowych drożdży znajdujących się w ofercie naszego forumowego sklepiku :ok:
Tym razem do beczki poszły drożdże Coobra Mega Pack, na duże nastawy.
coobra mega pack.jpg

Rozpuściłem więc zalecaną ilość cukru w w wodzie (w sumie 100 litrów nastawu) i zadałem drożdżaki.
Zalecana temperatura początkowa nastawu to 25oC, ja wsypałem drożdże do nastawu o temp. 30oC a co, niech grzybkom nie będzie tak łatwo :mrgreen:
Temperatura otoczenia - 23oC
Blg startowe - 25
No i się zaczęło :odlot: Jeszcze żadne, używane przeze mnie drożdże nie wzięły się tak ochoczo do pracy :D
Już po ok. 20 minutach w beczce pieniło się jak w reaktorze Fukushima przed awarią :) a drożdżaki zapierdzielały jak Usain Bolt na setkę :!:
Po 48 godzinach Blg wynosiło już tylko 1, a po kolejnych 24, wyczekiwane -4.
Co najciekawsze, temperatura nastawu nie dźwignęła się nawet o jeden stopień a nawet trochę spadła. W czasie pracy grzybków utrzymywała się na poziomie 28oC. Gdy kilka tygodni wcześniej zrobiłem nastaw na tych drożdżach z połowy porcji, to nawet nie przekroczyła 26oC :!:
Zapach nastawu podczas przerabiania cukru na płynną dobroć nie był dokuczliwy, mogę powiedzieć, że nie odbiegał niczym od innych.
Klarowanie bentonitem również nie odbiegło od normy a destylat smakowo podobny jest do uzyskanego z drożdży Guld.
Moja subiektywna ocena - bardzo dobre drożdże do szybkiego przerobu dużych nastawów, bez obawy o ukatrupienie grzybków zbyt wysoką temperaturą :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

route30
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 18 sie 2013, 07:09
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: route30 » piątek, 13 wrz 2013, 22:13

OK, ale czy to tylko drożdże? -Saccharomyces cerevisiae- zaciągnięte z viki. Już gdzieś na forum pojawił się temat odnośnie tych cudów fermentujących 25 kg cukru w 5 dni. Jak pamiętam od czasów prl-u na fermentacje zawsze trzeba było czekać około 30 dni. Cudów nie ma, namnażanie się drożdży w nastawie, początkowa zawartość tlenu w wodzie wykorzystanej do nastawu, później już tylko CO2 w nastawie, zbyt długi przetrzymywanie nastawu z już obumarłymi drożdżami na dnie- to procesy które zachodzą w czasie fermentacji i mają wpływ na zawartość, i późniejszy zapach. Martwi mnie natomiast wątek wyczytany na tym forum, że te cudowne szybkie przemiany powodowane są zawartością organizmów stosowanych w produkcji bio-etenolu, czy ktoś coś już "badał w tej dziedzinie"?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota, 14 wrz 2013, 10:33 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: kosmetyka

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
5000
Posty: 5266
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: radius » sobota, 14 wrz 2013, 10:53

route30 pisze:OK, ale czy to tylko drożdże?

Nie tylko ;) Dodatkowo jeszcze składniki mineralne, witaminy i związki, pomagające grzybkom w ich ciężkiej pracy :mrgreen:
route30 pisze:Jak pamiętam od czasów prl-u na fermentację zawsze trzeba było czekać około 30 dni.

Chyba na zakończenie fermentacji :?: Tylko, że ty masz pewnie na myśli fermentację na drożdżach piekarniczych, a to całkiem inna bajka. Na forum jest już o tym trochę do poczytania, wystarczy użyć szukajki :czytaj:
route30 pisze: namnażanie się drożdży w nastawie, początkowa zawartość tlenu w wodzie wykorzystanej do nastawu, później już tylko CO2 w nastawie, zbyt długi przetrzymywanie nastawu z już obumarłymi drożdżami na dnie- to procesy które zachodzą w czasie fermentacji i mają wpływ na zawartość, i późniejszy zapach.

Zawartość - czego :?: :o A ten późniejszy zapach to w czym wyczuwasz, bo po rektyfikacji na kolumnie to ja czuję tylko zapach spirytusu :?: :lol:
route30 pisze:Martwi mnie natomiast wątek wyczytany na tym forum, że te cudowne szybkie przemiany powodowane są zawartością organizmów stosowanych w produkcji bio-etenolu,

Bioetanol wytwarzany jest przez fermentację odnawialnego surowca, po której następuje destylacja i proces dehydracji. Typowymi surowcami są:
- skrobie i zboża (pszenica, kukurydza, żyto, maniok, ziemniaki, ryż)
- cukry (melas trzcinowy, melas buraczany, syrop cukrowy, fruktoza, serwatka)
Surowcem do produkcji bioetanolu jest cukier uzyskiwany ze skrobi w reakcji enzymatycznej. Fermentacja z udziałem drożdży wytwarza alkohol etylowy. Ten alkohol etylowy (bioetanol) jest następnie oddzielany przez destylację. W celu uzyskania bioetanolu klasy paliwowej alkohol musi zostać poddany dehydracji, która podniesie stężenie bioetanolu do powyżej 99%. Produktem ubocznym przetwarzania etanolu jest wywar gorzelniczy. Może on zostać wykorzystany do wytwarzania energii w zakładach paliwa biogazowego lub przetworzony na DDGS, bogate w proteiny pożywnie dla zwierząt.
I co cię tutaj martwi :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2996
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: Pretender » sobota, 14 wrz 2013, 12:18

Na szczęście na rynku jest bardzo duży wybór drożdży i każdy może kupić to co chce. Jeśli chcesz szybko to kupujesz turbo, jeśli nie to masz winne lub piekarnicze. Co kto woli :D


route30
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 18 sie 2013, 07:09
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: route30 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 18:02

Dzięki trochę rozjaśniło mi to w głowie.


aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: aronia » czwartek, 24 paź 2013, 11:35

Witam,
mam parę pytań co do tych drożdży:
1. Ile bentonitu użyłeś do sklarowania całego nastawu? Czy można to zamienić na TurboKlar/SuperKlar(4 opakowania)?
2. Fermentacja z rurką czy w otwartym pojemniku?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
5000
Posty: 5266
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: radius » czwartek, 24 paź 2013, 18:20

Ad. 1 - cztery płaskie łyżki stołowe kociego żwirku, rozpuszczone w ok. 0,7 litra wody.
Ad. 2 - nastawy na drożdżach turbo zawsze fermentuję w otwartym pojemniku.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: ta_moko » czwartek, 24 paź 2013, 22:52

Pozwolę sobie uzupełnić odpowiedź Kolegi radiusa.
Ad. 1 - Można zamienić. Wychodzi zdecydowanie drożej ale oczywiście sklaruje nastaw.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki


krisbur
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 10 wrz 2013, 10:02
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: krisbur » sobota, 26 paź 2013, 12:33

Witam. Mój nastaw 120l, 35 kg cukru, drożdże Coobra Mega Pack, nastawiany 21.10 2013. Wczoraj rano 25.10.2013 osiągnął 0 BLG i cały czas chodzi. Był moment że 3-ciego dnia temperatura nastawu skoczyła do 31,5 stopnia, ale wszystko zakończyło się pomyślnie. Temperatura pomieszczenia 15 stopni.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 paź 2013, 12:58 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki

Awatar użytkownika

PolskiSzakal
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2013, 15:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: PolskiSzakal » czwartek, 31 paź 2013, 17:03

Miałem te drożdże i w 6 dni przerobiły 29 kg cukru. Blg końcowe -2. Jednak niestety nie użyłem niczego do klarowania, ale i tak wyszło 15 l 97%. Za tą cenę polecam. Drożdże 5/5
Krzystof...


aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: aronia » piątek, 1 lis 2013, 01:04

Drożdże dodane do nastawu zgodnie z instrukcja 26.10(po 23:30) po 4 dniach przestały pracować - baling w okolicach -2. Dzisiaj klarowanie i zobaczymy ile dobroci z tego będzie.


Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: Durik » wtorek, 5 lis 2013, 23:32

Dzisiaj o godzinie 23.00 drożdże zostały uwodnione. Nastaw zrobiony z 28 kg cukru przy BLG =25.
Start nastąpił w temperaturze otoczenia 18 st, i temp nastawu 25 st. Czekam z niecierpliwością co to z tego wyjdzie. W przyszłym tyg mam urlop i chciałbym całość przerobić.

Po 8h pracy temp. toczenia 18, nastawu 27 - a blg pokazuje mi nadal 25 BLG !!!! Wizualnie ładnie wszystko pracuje, praktycznie brak zapachów obcych.

Po 20h pracy, temp otoczenia 19, nastawu 28, BLG 18

Po 24h pracy, temp otoczenia 19, nastawu 29, BLG 15. Bardzo burzliwa praca.

Po 32h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 28 BLG 12

Po 42h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 25 BLG 7

Po 48h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 25 BLG 6

Po 66h pracy, temp otoczenia 16, nastawu 22 BLG 2

Po 84h pracy, temp otoczenia 17, nastawu 21 BLG 2


Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: Durik » czwartek, 14 lis 2013, 22:13

Po 9 dniach BLG -3


5tru5
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 5 sty 2013, 23:13
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: 5tru5 » niedziela, 24 lis 2013, 22:05

Witam, mam pytanie odnośnie temp. pomieszczenia gdzie będzie zachodziło fermentacja na drożdżach coobra. Czy jeżeli temp. w pomieszczeniu będzie niższa niż 10 stopni C czy drożdże będą pracowały i jaka maksymalnie najniższa temp. może być żeby drożdżaki pracowały?


aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: aronia » poniedziałek, 25 lis 2013, 00:25

Jak wystartują to będą pracować, ale może to trwać dosyć długo, a do tego mogą się zatrzymać. Dla dużego nastawu na początek odpowiednia temperaturą na burzliwą fermentacje byłoby około 15-18(żeby się czasem nie przegrzały). Na dofermentowanie może być około 20 chociaż przy tych drożdżach raczej wszystko zostanie przerobione bez problemu.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: gr000by » poniedziałek, 25 lis 2013, 08:15

Turbo bez problemu pracują w niskich temperaturach, ale muszą się wcześniej rozkręcić, nie mają problemu z dofermentowaniem cukru do -4BLG nawet przy 12*C w nastawie. Przy 15*C wyraźnie zwalniają, przy 12*C jeszcze pracują, ale powoli. Mowa oczywiście o temperaturze nastawu. Niżej nie schodziłem, ale wydaje mi się, że nie ma co się bawić, jak temperaturę otoczenia masz przez dłuższy czas poniżej 10*C (bo w końcu nastaw się wychłodzi i osiągnie temperaturę otoczenia pod koniec pracy). Chyba, że chodzi o Alcotec 24 ;) to zapraszam do przeczytania bardzo ciekawego eksperymentu na tych drożdżach http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2635.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


krisbur
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 10 wrz 2013, 10:02
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: krisbur » wtorek, 10 gru 2013, 18:23

Moim zdaniem: Odnośnie nastawów 100-200 litrów można się już chyba pokusić o zainwestowanie w grzałkę akwariową za 35 złotych i wszystkie problemy z niską temperaturą bądź z dofermentowaniem nastawu idą w zapomnienie. Jednorazowy wydatek który daje spojony sen;)

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: wiking » wtorek, 10 gru 2013, 19:35

Mój nastaw zrobiony według przepisu pracował 6 dni i książkowo doszedł do -4 Blg, zapach nastawu super, wódeczka w smaku prima sort, polecam. :ok:

Awatar użytkownika

herbata666
950
Posty: 971
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: herbata666 » wtorek, 17 gru 2013, 01:04

Koledzy mam zamiar wykorzystać je do mojego standardowego nastawu, czyli 60kg cukru i beczka 220l pełna po sam dekiel. Temperatura otoczenia 20C a temperatura towarku 25C. Jak myślicie dadzą radę czy się przegrzeją ??

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Postautor: wiking » środa, 18 gru 2013, 04:20

Działaj spokojnie. :ok:


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość