Drożdże Biowin Turbo
-
Autor tematu - Posty: 108
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Centrum
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Witam szanownych bimbrowników
Nabyłem w OBI przed chwilą drożdże Turbo Yeast firmy Biowin. Googluje ale nie mogę ich namierzyć w necie, tak więc nie mam pojęcia jak one działają i jakie są opinie.
Będę nastawiał drugi raz w życiu i po pierwszym w pewnym sensie nieudanym jak na razie procesie fermentacji tym razem chciałbym poznać Waszą opinię jak to zrobić najlepiej.
Pierwszym razem użyłem drożdży T3, zrobiłem według instrukcji i niestety nie przefermentowały do końca całego cukru.
W przypadku tych drożdży instrukcja mówi:
W naczyniu rozpuścić 6-8kg cukru w 8 litrach przegotowanej gorącej wody, całość dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu płyn przelać do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, uzupełnić wodą o temp. pokojowej do 25l. Dodać saszetkę drożdzy Turbo, dokładnie wymieszać w ciągu 1 minuty.
Instrukcja jasna, ale może ma ktoś jakieś uwagi?
Mam 5kg cukru i zastanawiam się czy nie użyć do tego 20l wody. Jak rozumiem ten cukier ma się zawierać w 20l wody a nie do 20l wsypać cukier...
Pozdr.
Kuba
Nabyłem w OBI przed chwilą drożdże Turbo Yeast firmy Biowin. Googluje ale nie mogę ich namierzyć w necie, tak więc nie mam pojęcia jak one działają i jakie są opinie.
Będę nastawiał drugi raz w życiu i po pierwszym w pewnym sensie nieudanym jak na razie procesie fermentacji tym razem chciałbym poznać Waszą opinię jak to zrobić najlepiej.
Pierwszym razem użyłem drożdży T3, zrobiłem według instrukcji i niestety nie przefermentowały do końca całego cukru.
W przypadku tych drożdży instrukcja mówi:
W naczyniu rozpuścić 6-8kg cukru w 8 litrach przegotowanej gorącej wody, całość dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu płyn przelać do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, uzupełnić wodą o temp. pokojowej do 25l. Dodać saszetkę drożdzy Turbo, dokładnie wymieszać w ciągu 1 minuty.
Instrukcja jasna, ale może ma ktoś jakieś uwagi?
Mam 5kg cukru i zastanawiam się czy nie użyć do tego 20l wody. Jak rozumiem ten cukier ma się zawierać w 20l wody a nie do 20l wsypać cukier...
Pozdr.
Kuba
-
Autor tematu - Posty: 108
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Centrum
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Biowin Turbo
znalazłem ten http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... n&start=20 wątek. Chyba sprawę załatwia..
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Biowin Turbo
Witaj
Odnośnie samego nastawu to wolałbym się trzymać wskazań cukromierza niż sztywno
instrukcji z opakowania. Co do tych 5kg w 20l to cukier wiadomo rozpuszczasz w wodzie
(syrop) i dolewasz wody do wymaganej ilości nastawu, ale tu też polegał bym na Blg
startowym, ja staram się nie przekreczać 23blg na starcie (przeważnie trzymam się 21-22)
i nie mam wtedy problemów, że drożdże nie chcą mi przerobić do końca.
Odnośnie samego nastawu to wolałbym się trzymać wskazań cukromierza niż sztywno
instrukcji z opakowania. Co do tych 5kg w 20l to cukier wiadomo rozpuszczasz w wodzie
(syrop) i dolewasz wody do wymaganej ilości nastawu, ale tu też polegał bym na Blg
startowym, ja staram się nie przekreczać 23blg na starcie (przeważnie trzymam się 21-22)
i nie mam wtedy problemów, że drożdże nie chcą mi przerobić do końca.
-
Autor tematu - Posty: 108
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Centrum
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Biowin Turbo
Na razie dałem 5kg cukru i mam około 25l nastawu. Cukromierz niestety uległ awarii... chyba nie złapał jeszcze temp. pokojowej i wsadziłem go do ciepłej wody i pękł, dostało się do niego trochę wody... może na kaloryferze woda odparuje ze środka przez pęknięcie i będzie działał.
Myślę aby jutro lub w sobote rano dodać jeszcze trochę cukru tak z 1-2kg.
najlepiej by mi pasowało aby w niedzielę można było przepędzić... chciałbym to jeszcze sklarować turboklarem więc pewnie nie da rady aby to wyrobiło jeszcze dodatkową ilość cukru..
Myślę aby jutro lub w sobote rano dodać jeszcze trochę cukru tak z 1-2kg.
najlepiej by mi pasowało aby w niedzielę można było przepędzić... chciałbym to jeszcze sklarować turboklarem więc pewnie nie da rady aby to wyrobiło jeszcze dodatkową ilość cukru..
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Biowin Turbo
Czemu kupa? One swoje przerobią, tylko czasu im potrzeba więcej niż "normalnym" turbo,
jak jutro postawisz, to może "już" na sylwestra będziesz miał swoją wódeczkę
I nie przejmuj się, że długo pracują, akurat w przypadku fermentacji dłuższy jej czas
wpływa na "+" w późniejszym destylacie
Pozdrawiam
jak jutro postawisz, to może "już" na sylwestra będziesz miał swoją wódeczkę
I nie przejmuj się, że długo pracują, akurat w przypadku fermentacji dłuższy jej czas
wpływa na "+" w późniejszym destylacie
Pozdrawiam
-
- Posty: 51
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2012, 00:48
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Biowin Turbo
Te drożdże są ok. Zżarły mi cukier w 41h.
Startowałem z poziomu 21 Blg
Temp. otoczenia: 19'C
Temp. nastawu: 26'C
Zużyłem 7,5 kg cukru
Otrzymałem 7 l psoty o stężeniu 56%
mtx1985 ma rację. Instrukcję na drożdżach należy traktować z przymrużeniem oka. Gdyby od razu rozpuścić w nastawie 8 kg cukru, drożdże startowałyby jak polskie koleje państwowe.
Startowałem z poziomu 21 Blg
Temp. otoczenia: 19'C
Temp. nastawu: 26'C
Zużyłem 7,5 kg cukru
Otrzymałem 7 l psoty o stężeniu 56%
mtx1985 ma rację. Instrukcję na drożdżach należy traktować z przymrużeniem oka. Gdyby od razu rozpuścić w nastawie 8 kg cukru, drożdże startowałyby jak polskie koleje państwowe.
Zawsze starałem się być zapobiegliwy. Kobiety i dzieci mogą być beztroskie i trzeźwe, my nie.
Vito Andolini
Vito Andolini
Re: Drożdże Biowin Turbo
Ehhh........
Dopiero dzisiaj zrobiłem nastaw.
14kg cukru na około 50L wody, BLG 21
Temperatura otoczenia 15 stopni.
Temp. nastawu 25 i taką będę starał się utrzymać.
Dzień po dniu będę sobie zapisywał wyniki i za jakiś czas je pokażę
23:11
http://www.youtube.com/watch?v=5Al343BR ... e=youtu.be
Jakość lipna bo kalkulatorem kręcone
Co o tym myślicie ??
6 styczeń
09:00 15 blg
23:30 10-9 blg
7 styczeń
08:45 2-3 blg
16:00 0 blg
Powoli drożdże hamują
Dopiero dzisiaj zrobiłem nastaw.
14kg cukru na około 50L wody, BLG 21
Temperatura otoczenia 15 stopni.
Temp. nastawu 25 i taką będę starał się utrzymać.
Dzień po dniu będę sobie zapisywał wyniki i za jakiś czas je pokażę
23:11
http://www.youtube.com/watch?v=5Al343BR ... e=youtu.be
Jakość lipna bo kalkulatorem kręcone
Co o tym myślicie ??
6 styczeń
09:00 15 blg
23:30 10-9 blg
7 styczeń
08:45 2-3 blg
16:00 0 blg
Powoli drożdże hamują
Re: Drożdże Biowin Turbo
Dzisiaj widziałem te drożdże w Tesco 27 zł za paczkę. Czy jest w nich coś szczególnego bo zwykłe drożdże turbo kosztują 7-10 zł?
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2013, 19:33 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 28
- Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 23:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
- Lokalizacja: Pomorskie :-)
-
- Posty: 28
- Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 23:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
- Lokalizacja: Pomorskie :-)
Re: Drożdże Biowin Turbo
Nastaw zrobiłem przedwczoraj ok 1700. BLG 22. Dzisiaj ok 1200 Blg 15. Troszkę mało przerobiły jak na Turbo. Zapaszek bardzo delikatny, nie drażniący. Zobaczymy za dwa dni.
scalone
Miałem takie z datą do lutego tego roku. Nastawiłem 34L, blg 22. Jakoś tam robią. Przez 2 dni spadło do 15. Zapaszek lekki, nawet przyjemny.
scalone
Miałem takie z datą do lutego tego roku. Nastawiłem 34L, blg 22. Jakoś tam robią. Przez 2 dni spadło do 15. Zapaszek lekki, nawet przyjemny.
Ostatnio zmieniony sobota, 7 lis 2015, 22:09 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie
Powód: scalenie
Re: Drożdże Biowin Turbo
Witam. Odkopię temat, i podzielę się swoimi wrażeniami.
Zakupiłem takie drożdże https://www.obi.pl/decom/product/Dro%C5 ... in/6175020 głównie dlatego że były w sklepie, a i obiecane 24h mnie skusiły.
Nastaw: najpierw 3litry gorącej wody, potem 3kg cukru, potem dolałem wody do 12,5litra, po ostudzeniu dodałem drożdże BLG 21 (zrobiłem z połowy paczki, dlatego max 12,5litra całości - mój pierwszy nastaw, więc wszystkiego naraz nie chciałem wykorzystywać)
Wymieszałem. Był poniedziałek godzina 14. Wtorek godzina 14 nastaw nadal ciepły, drożdze pracują BLG z tego co pamiętam to chyba 5.
Środa godzina 14, nastaw zimny, jeszcze ciut niby gazuje, pomiary około -3 może -4 BLG (może bo mam cukromierz do 0 tylko - też z obi)
fermentacja w temperaturze nie niższej niż 20st i nie wyższej niż 26st.
Zakupiłem takie drożdże https://www.obi.pl/decom/product/Dro%C5 ... in/6175020 głównie dlatego że były w sklepie, a i obiecane 24h mnie skusiły.
Nastaw: najpierw 3litry gorącej wody, potem 3kg cukru, potem dolałem wody do 12,5litra, po ostudzeniu dodałem drożdże BLG 21 (zrobiłem z połowy paczki, dlatego max 12,5litra całości - mój pierwszy nastaw, więc wszystkiego naraz nie chciałem wykorzystywać)
Wymieszałem. Był poniedziałek godzina 14. Wtorek godzina 14 nastaw nadal ciepły, drożdze pracują BLG z tego co pamiętam to chyba 5.
Środa godzina 14, nastaw zimny, jeszcze ciut niby gazuje, pomiary około -3 może -4 BLG (może bo mam cukromierz do 0 tylko - też z obi)
fermentacja w temperaturze nie niższej niż 20st i nie wyższej niż 26st.