Witam. Odkopię temat, i podzielę się swoimi wrażeniami.
Zakupiłem takie drożdże
https://www.obi.pl/decom/product/Dro%C5 ... in/6175020 głównie dlatego że były w sklepie, a i obiecane 24h mnie skusiły.
Nastaw: najpierw 3litry gorącej wody, potem 3kg cukru, potem dolałem wody do 12,5litra, po ostudzeniu dodałem drożdże BLG 21 (zrobiłem z połowy paczki, dlatego max 12,5litra całości - mój pierwszy nastaw, więc wszystkiego naraz nie chciałem wykorzystywać)
Wymieszałem. Był poniedziałek godzina 14. Wtorek godzina 14 nastaw nadal ciepły, drożdze pracują BLG z tego co pamiętam to chyba 5.
Środa godzina 14, nastaw zimny, jeszcze ciut niby gazuje, pomiary około -3 może -4 BLG (może bo mam cukromierz do 0 tylko - też z obi)
fermentacja w temperaturze nie niższej niż 20st i nie wyższej niż 26st.