Drożdże Biowin Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:

Post autor: mtx »

ale kiedy sypać drożdże w takim bądź razie ??
No, jak temperatura nastawu wyniesie około 25*C ;) Pozatym zamiast sypać
drożdże do nastawu lepiej jest je najpierw uwodnić i dopiero dodać do nastawu.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Autor tematu
shady
100
Posty: 108
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Centrum
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: shady »

U mnie w około 36h zjadły cukier (5kg) do wartości ujemnej BLG.

franko
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 26 wrz 2012, 06:42
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: franko »

Ehhh........
Dopiero dzisiaj zrobiłem nastaw.
14kg cukru na około 50L wody, BLG 21
Temperatura otoczenia 15 stopni.
Temp. nastawu 25 i taką będę starał się utrzymać.
Dzień po dniu będę sobie zapisywał wyniki i za jakiś czas je pokażę :ok:

23:11
http://www.youtube.com/watch?v=5Al343BR ... e=youtu.be

Jakość lipna bo kalkulatorem kręcone :|
Co o tym myślicie ??


6 styczeń
09:00 15 blg
23:30 10-9 blg


7 styczeń
08:45 2-3 blg
16:00 0 blg


Powoli drożdże hamują :bicz:

gab5
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 17 lut 2013, 13:44
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: gab5 »

Dzisiaj widziałem te drożdże w Tesco 27 zł za paczkę. Czy jest w nich coś szczególnego bo zwykłe drożdże turbo kosztują 7-10 zł?
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2013, 19:33 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: lesgo58 »

Tak - cena... :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

damian_w202
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 23:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
Lokalizacja: Pomorskie :-)
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: damian_w202 »

A czy jedna paczka tych drożdży przerobi większy nastaw jak w przypadku drożdży T-3> Myślałem o 100L Zacieru.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: Lootzek »

Jak się uprzesz, to łyżeczką drożdży przerobisz i tankowiec nastawu - kwestia namnożenia i pożywki ;) Temat dość stary. A co, kupiłeś takie drożdże? Jeśli nie, lepiej zdać się na sprawdzone rozwiązanie.

damian_w202
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 24 wrz 2013, 23:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny z odrobinką chili i szczyptą wanilii i muśnięty miodem lipowym.
Lokalizacja: Pomorskie :-)
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: damian_w202 »

Nastaw zrobiłem przedwczoraj ok 1700. BLG 22. Dzisiaj ok 1200 Blg 15. Troszkę mało przerobiły jak na Turbo. Zapaszek bardzo delikatny, nie drażniący. Zobaczymy za dwa dni.

scalone

Miałem takie z datą do lutego tego roku. Nastawiłem 34L, blg 22. Jakoś tam robią. Przez 2 dni spadło do 15. Zapaszek lekki, nawet przyjemny.
Ostatnio zmieniony sobota, 7 lis 2015, 22:09 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: Kamal »

Z biowinu piszą tylko "TURBO", a pracują jak zwykłe gorzelne. :-) Raz ich używałem, (cena jakoś 20-25zł, nie pamiętam dokładnie) i nie pracowały jak turbo. Jeszcze pisało chyba na nich "aktywne drożdże winne". ;-)
K.
Obrazek

cyqor
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 19:52
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: cyqor »

Witam. Odkopię temat, i podzielę się swoimi wrażeniami.

Zakupiłem takie drożdże https://www.obi.pl/decom/product/Dro%C5 ... in/6175020 głównie dlatego że były w sklepie, a i obiecane 24h mnie skusiły.

Nastaw: najpierw 3litry gorącej wody, potem 3kg cukru, potem dolałem wody do 12,5litra, po ostudzeniu dodałem drożdże BLG 21 (zrobiłem z połowy paczki, dlatego max 12,5litra całości - mój pierwszy nastaw, więc wszystkiego naraz nie chciałem wykorzystywać)

Wymieszałem. Był poniedziałek godzina 14. Wtorek godzina 14 nastaw nadal ciepły, drożdze pracują BLG z tego co pamiętam to chyba 5.
Środa godzina 14, nastaw zimny, jeszcze ciut niby gazuje, pomiary około -3 może -4 BLG (może bo mam cukromierz do 0 tylko - też z obi)
fermentacja w temperaturze nie niższej niż 20st i nie wyższej niż 26st.

knapio
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 10:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Biowin Turbo

Post autor: knapio »

Drożdże słabe, nastaw zrobiony 10 dni temu. 6kg cukru na 25l całości. temperatura startowa 25 oC. Drożdże nadal pracują.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”