DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

O ile się nie mylę, to Irlandzkie whisky jest trzy krotnie destylowane.
Przez to czujesz u siebie mocniejszy aromat. :-)
Obrazek
alembiki
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Dzięki Panowie, myślałem, że coś spieprzyłem podczas "produkcji". Kupiłem chipsy dębowe niech spokojnie sobie lezakuje :-)
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

A więc tak:
-poleżała trochę moja whisky z płatkami dębowymi i zapach jest prze-cudowny !!! :) Już smakuje lepiej niż sklepowa.
Jestem mega zadowolony z wyrobu i chyba niedługo robię kolejną porcję :D
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"

majek1987
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 22:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: majek1987 »

Witam, planuję grzać keg na taborecie gazowym z zacierem kukurydziano-jęczmiennym. i zastanawia mnie czy konieczne jest filtrowanie. I tu pada pytanie czy delikatnie grzejąc przypali się nastaw, jeśli tak to jaki ma to wpływ na właściwości organoleptyczne produktu finalnego ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Jak wsad ci się przypali, to będziesz miał "przypalołkę" :mrgreen:. Nie nadaje się to niczego, oprócz ponownego przerobu. Są tacy, co gotują ze śrutą, ale zdecydowanie bezpieczniejsze jest przefiltrowanie zacieru przez worek do zacierów zbożowych (http://alkohole-domowe.com/forum/post92873.html#p92873), wtedy ryzyko przypalenia wsadu będzie minimalne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7346
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Co do zakwaszania zacieru, to właśnie wczoraj zatarłem 15 kg słodu na single malt'a i postanowiłem sposobem ola69, nie zakwaszać zacieru przed dodaniem drożdży. Po ostudzeniu zacieru zmierzyłem Blg - 17 i Ph - 5,5. Drożdże - Safspirit Malt. Pożywka tradycyjnie - DAF. Będę mierzył poziom Ph w trakcie fermentacji, jestem ciekaw jak będzie się zmieniać w czasie i do jakiego poziomu zejdzie Blg.
Kolejna relacja w krótce :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klepa »

Radius
Centrum Fermentacji nie sprowadza tych drożdży już od roku. Zapasy czy coś się zmieniło?
Pzdr
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7346
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Miałem zapas jeszcze sprzed dwóch lat. Termin przydatności minął już rok temu i nie wiedziałem czy wystartują, ale nic z tych rzeczy. Pracują aż miło popatrzeć :D
Pomiar kwasowości po 24 godzinach fermentacji, Ph - 3,5 :ok: Wychodzi na to, że drożdże same sobie zakwaszają środowisko i rzeczywiście nie ma potrzeby obniżania Ph przed dodaniem ich do zacieru. Odpowiednia dawka azotu i fosforu z pożywki (DAF) na pewno też nie jest tu bez znaczenia.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ustianowski »

Przepis na corn whiskey jest super, wyszła pyszna .
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

radius pisze:Pomiar kwasowości po 24 godzinach fermentacji, Ph - 3,5 :ok: Wychodzi na to, że drożdże same sobie zakwaszają środowisko i rzeczywiście nie ma potrzeby obniżania Ph przed dodaniem ich do zacieru. Odpowiednia dawka azotu i fosforu z pożywki (DAF) na pewno też nie jest tu bez znaczenia.
@radius
Super, ze to sprawdziłeś. :ok:
Ja nie zakwaszam już od długiego czasu w ogóle zacierów i moim zdaniem ma to swoje pozytywne strony.
Zacier jest rzadszy, blg nieco wyższe oraz fermentacja przebiega szybciej.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7346
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

olo 69 pisze: ...fermentacja przebiega szybciej.
Fakt. W beczce "wrze" jakby to były drożdże turbo :) Zobaczymy jak szybko uporają się z robotą :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7346
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Dziś kolejny pomiar.
Ph zacieru - 3,5
Blg - +1
A to wszystko po 48 godzinach :o Wprost nie do uwierzenia, jak szybko te drożdżaki pracują i to dwa lata po terminie przydatności :D Biorę kolejną partię w ciemno :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Maniecki
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Maniecki »

Wiem że to po angielsku ale ja zrobiłem zacier z kaszki kukurydzianej według tego przepisu.
http://www.clawhammersupply.com/blogs/m ... key-recipe
Użyłem suchego słodu jęczmiennego, który zmieliłem młynkiem najdrobniej jak tylko mogłem.
Dodałem drożdże whisky i szczerze nigdy wcześniej nie widziałem tak pracującego nastawu. Obrazek

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zbyszek T »

Panowie, próbował ktoś kiedyś dodać ekstraktu słodowego dodestylatu? Pomoże? Skoro syropu klonowego się dodaje, to ekstrakt jeszcze lepszy powinien być...
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panta_rei »

Heeeę? Ekstrat słodowy to do nastawu/ zacieru, nie sądzę żeby to jakieś dobre efekty dało lepsze od syropu klonowego, karmelu, już bardziej bym poszedł w stronę cukru kandyzowanego, ale takiego mocno "palonego".
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: k.kolumb »

Ekstrakt nie ! Będzie likier.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 261 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

Kiedyś znalazłem filmik jak gość ekstraktem słodowym z puchy zacierał kuku, niestety pod koniec dodał cukru żeby zwiększyć zawartość alkoholu w zacierze:

https://www.youtube.com/watch?v=Ou3TxgvuToE
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Nie da się zatrzeć ekstraktem słodowym, bo jest on pozbawiony enzymów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: david81z »

Ja jakiś czas temu kupiłem 6 puszek ekstraktu lekko po terminie, 2 użyłem do piwa, a 4 do łychy. Zacierałem 3 kg słodu wędzonego w 12 litrach wody, potem wysładzałem wrzątkiem do uzyskana 22 litrów brzeczki i dodalem do tego 2 puchy ekstraktu,robiłem tak 2 razy.
Od około 2 miesięcy polowa leży na srednio pieczonym dębie, a polowa na tym samym, ale wcześniej moczonym przez miesiąc w porto. Już jest wyczuwalna różnica w smaku,
,,Port Cask'' jest słodsza i bardziej owocowa.
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: k.kolumb »

@david81z Czy mierzyłeś Blg zacieru albo % po fermentacji ?
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 261 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

Zygmunt pisze:Nie da się zatrzeć ekstraktem słodowym, bo jest on pozbawiony enzymów.
Tak właśnie podejrzewałem bo zdziwiło mnie że gość pod koniec dosypał cukru w takim wypadku do nastawy. Chociaż on pisał aby dać taki z Brewkit-u ale chyba to nic nie zmienia.
Brewkit
Zestaw surowców piwowarskich, zawierający nachmielony ekstrakt słodowy i porcję drożdży. W większości przypadków wymaga uzupełnienia dodatkowym surowcem fermentowalnym, np. cukrem, ekstraktem słodowym lub mieszaniną suchego ekstraktu słodowego i glukozy.
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: david81z »

@k.kolumb nie mierzyłem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Link po angielsku, ale można użyć tłumacza. :-)
http://whiskyscience.blogspot.com/2015/ ... l.html?m=1
K.
Obrazek

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Nie wytrzymałem i otworzyłem pierwszą butelkę JD. 2 miesiące leżała z dębem i miesiąc z klonem + karmel. Smak, kolor ,zapach rewelacja a leży dopiero 3 miesiące. Na szczęście jest jeszcze spory zapas i im dłużej będzie leżeć będzie z pewnością jeszcze lepsza.

barabasz
10
Posty: 18
Rejestracja: niedziela, 3 sie 2014, 11:11
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: barabasz »

Czarny79 pisze:... 2 miesiące leżała z dębem i miesiąc z klonem + karmel. Smak, kolor ,zapach rewelacja a leży dopiero 3 miesiące...
Coś więcej na temat tego klonu można? Węgiel, szczapy, syrop czy coś innego? Właśnie skończyłem czytać 49 stron, ale mowa była o węglu z klonu (cukrowego, nie do dostania w PL), i namiastce węgla czyli syropie.

Pytanie jak mocno ma być ześrutowane zboże? Zacząłem przeglądać młynki i sobie zrobię, ale jak zacząłem się wczytywać to wszędzie bicie piany. A to że łuska poszarpana, a to że grysik za gruby. a to że za dużo mąki itp. Ma to u nas znaczenie? Będę gotował w płaszczu więc na chłopski rozum im bardziej rozwalone to lepiej bo łatwiej enzymom się dobrać. Chyba lepiej.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7346
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

barabasz pisze:Pytanie jak mocno ma być ześrutowane zboże? [...]Będę gotował w płaszczu więc na chłopski rozum im bardziej rozwalone to lepiej bo łatwiej enzymom się dobrać. Chyba lepiej.
Zgadza się. Jeżeli masz kocioł z płaszczem to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zacierać nawet mąkę, enzym rozrzedzający zrobi swoje i zacier będzie rzadki, a i filtrować go nie będzie potrzeby.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

PIWO
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 16:06
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: PIWO »

Barabasz rób młynek jak masz możliwości, zawsze się przyda, a jak zaczniesz robić piwko to jak znalazł.
Ja też sobie zrobiłem i mogę przemielić 150kg na godz słodu, idzie jak smok.
Dwa wałki ponacinane wzdłuż szlifierką co 3mm z 8cm szeroki, 4cm średnica, jeden wałek napędzasz i zabawa na całego.
Ostatnio zmieniony sobota, 28 mar 2015, 21:02 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: brak znaków interpunkcyjnych

barabasz
10
Posty: 18
Rejestracja: niedziela, 3 sie 2014, 11:11
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: barabasz »

Młynek zrobię najpierw w wersji betonowej. Bębny betonowe 15cm średnicy, oba napędzane. Jak nie zda egzaminu to ze stali węglowej, średnica około 8cm. Kumpel wytoczy i poradełkuje.
Co do płaszcza to garnek taki do krochmalu, jako medium glikol czy inne borygo, z góry "uszczelnione" pianką poliuretanową rozkruszoną w kawałki i umieszczę w jakimś rękawie ze starej dętki samochodowej.
Aby nie był of top. Nie ma co się przejmować że za drobno będzie zmielone, skoro gotowane w płaszczu.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Czarny79 - może coś więcej napiszesz o tym co zrobiłeś i jak to robiłeś. Klon, karmel jak dawałeś, w którym momencie i w jakich proporcjach?
barabasz, radius ma rację, im drobniej tym lepiej. Ja właśnie zakończyłem destylację szóstego zacieru na tej samej wodzie. Zacieram po 4kg kukurydzy. Prowadzę bardzo szczegółowe notatki i spisuje za każdym razem urobek. Przeliczam go na alkohol stuprocentowy. Jak zacząłem mielić drobniej to wzrosły wyniki. Dziś pobiłem rekord 359ml stuprocentowego alkoholu z 1kg kukurydzy. Wliczam wszystko co wykapie tj: "podpałkę", przedgon, serce i pogon. Następne 4kg będę mielił na mąkę i destylował wszystko razem. Destyluję na gazie przy użyciu kega. Mam nadzieję, że się nie przypali podczas rozgrzewania.

PIWO
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 16:06
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: PIWO »

ddmarcin ja ostatnio zacierałem mąkę żytnią i musiałem trochę dogrzać a mieszałem dość ostro, a i tak zupka się przysmażyła do dna .
Grzej bardzo delikatnie, bo nie widać kiedy się przysmaża .

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Przepis na JD z 1 strony tego postu. W moim przypadku dokładnie 4,8 kg śruty kukurydzianej. 0,48 kg słód jęczmienny z gniotownika , 0,72 kg śruta żytnia + 18 l wody. Wodę gotuję ,wsypuję śrutę + enzym upłynniający. Jak ostygnie do około 65 st. enzym scukrzający. Kilka razy mieszanie i zakrywam gar kocem, ręcznikami i tak stoi całą noc w piwnicy. Rano ma około 35 st. i jest słodziutkie i wtedy dodaję pożywkę DAF + fermiole. Jak wieczorem wracam z pracy już pięknie pracuje. Destylacja 1 krotna. Rozcieńczam do około 48 % + 2 gr dębu mocno opiekanego na każdy litr. Pierwszy JD leżał 2 miesiące z dębem. Dąb wywaliłem rozcieńczyłem do około 41 % i dodałem karmel ( przepalanka ) + syrop klonowy o taki : http://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Syrop ... -125ml/638 . Worek kukurydzy 50 kg właśnie wczoraj się skończył. W piwnicy leży około 15 litrów JD. W trakcie fermentacji jeszcze jest 5 wiaderek . No i trzeba jechać do znajomego po worek kukurydzy :-) .

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Ile syropu i karmelu napiszę później bo mam zapisane w domu. Ale były to niewielkie ilości.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Syropu klonowego dawałem około 5 ml /litr gotowego produktu i 25 gr. przepalonego cukru na 1 l.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Mam fotkę whisky ale nie wiem jak ją tu wrzucić ?

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Pod koniec kwietnia będzie rok jak dębi się destylat z zacieru według przepisu z pierwszej strony na JD. Zauważyłem, że kolor dostał już po kilku tygodniach. Od pół roku nie zauważam aby ciemniało dalej. Doznania po tym prawie pierwszym roku niezadowalające, nie przypomina to JD ze sklepu ani w smaku ani w zapachu (no tu może coś tam zaleci whiskeyem).
Obecnie mam już około 14 litrów surówki o mocy około 60%, z zacieru z dundrem gdzie używam tylko kukurydzy. Jak przerobię pozostałe 10 kg kukurydzy to zapodam to do baniaków 5 litrowych i będę dębił. Powiem szczerze, że tak mi zależy aby uzyskać porządną whisky, że mam wszelkie rodzaje dębu, w tym kostki dębu amerykańskiego. Wyliczyłem, że w beczce na jeden litr destylatu przypada: 225l~100cm kwadratowych, 30l~230cm, 20l~260cm i 15l~272cm kwadratowe. Dębu zamierzam dać tyle ile przypada w beczce 225l tj około 100cm kwadratowych. Jedną butelkę zrobię z proporcją jak na beczkę 30l. Jak to zrobię to wywiozę do piwnicy do rodziców, tam z pewnością poleży te minimum 3 lata. Wino tam mam z 2004 roku. Nurtuje mnie tylko czy dębić mocny destylat pomiędzy 55-60% czy rozcieńczać poniżej 50%. Mam jeden słoik destylatu z zeszłego roku rozcieńczony do 55% i kolor jest bardziej intensywny niż te pozostałe rozcieńczone do 45%. Skomentujcie co napisałem opierając swoje rady wyłącznie na Waszych doświadczeniach i spostrzeżeniach. Piszcie w jakie rodzaje dębu i w jakich proporcja poszlibyście (surowy, opiekany, opalany).

majek1987
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 22:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: majek1987 »

Jakiego producenta Fermiole używacie, z tego co wyczytałem to część osób narzeka biowinowskie a najłatwiej je dostać.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Takie w paczkach 500g z grubej folii, pakowane próżniowo.
Obrazek
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ramzol »

Fermiole te co pokazał kolega wyżej czy te biowinowskie nie nadają się do cukru (nastawy cukrowe). Do zacierów nadają się jedne i drugie, używałem i używam biowinowskich i dają radę.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

darekint
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 8 lis 2014, 06:52
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: darekint »

Koledzy mam pytanie, jako że zostało mi po ŁKZJ trochę śruty kukurydzianej, mąki razowej pszennej i żytniej i dokupiłem kaszy jęczmiennej, którą zmełłem w młynku do kawy i chcę to zatrzeć enzymem ze strzykawki dołączonej do drożdży alcoteca single strain. Mam fermentator 25l i garnek w którym będę zacierać 21l. Czy proporcja 3,5kg śruty i 12-13l wody będzie poprawna, nie wykipi mi to z garnka? Zestaw jest na 25l zacieru i pomyślałem, że aby mi to się zmieściło podzielę zestaw na pół. Dodać espumisanu do zacierania? Mam zamówić sobie komplet enzymów a drożdże miały tylko służyć do fermentacji, ale jak mam enzym w strzykawce i wolny dzień to pomyślałem, że może to wykorzystać. Ten sam garnek używam do destylacji. Mam też worek do zacierów a grzeję na gazie da radę wystartować z tym zestawem?
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7346
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

darekint pisze:Czy proporcja 3,5kg śruty i 12-13l wody będzie poprawna
Jak najbardziej :ok:
darekint pisze:nie wykipi mi to z garnka?
Zacier z dodatkiem mąki pszennej i żytniej raczej będzie się pienił, nie zaszkodzi więc zaopatrzyć się w antypianę lub espumisan.
darekint pisze:Dodać espumisanu do zacierania?
Nie do zacierania, ale do fermentacji.
darekint pisze:da radę wystartować z tym zestawem?
Radę da, ale zacier będzie trochę gęsty. Ja bym zaczekał na zamówione enzymy i zastosował dodatkowo upłynniający ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”