DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy

Post autor: rastro »

Pamiętaj żeby użyć podciśnienia bo zagotowanie wody w 65C inaczej się nie uda :D
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Zacier zrobiony :) Nie przypuszczałem, że będzie taki słodki choć nie dałem ani grama cukru. Wszystko ładnie pracuje (naprawdę intensywnie) w ciepłym miejscu-zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Muszę tylko ogarnąć jakieś miedziane rurki na mój destylator bo nie chce używać niczego z gumy aby mi alkohol nim nie trącił.
Pochwalę się tutaj jak mi wyszedł mój debiut z Whisky (choć trochę żałuję że nie dałem trochę chipsów)
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Chipsy w trakcie fermentacji nic nie dają, sprawdzałem. Może gdyby dać ich naprawdę dużo.. I pochwal się koniecznie! Tylko pamiętaj że taka whisky musi dobrze dojrzeć, bo na początku jest taka sobie, za to potem.. :D
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Inna rzecz, że z 4 kg zboża wyjdzie jej naprawdę niedużo i szybko się może rozejść ;)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Lootzek pisze:Tylko pamiętaj że taka whisky musi dobrze dojrzeć
Ja to bardzo dobrze rozumiem, z tym że u mnie ona nie zdąży dojrzeć aby z takiej sobie whisky stać się jeszcze lepsza :P Jeśli wiesz co mam na myśli
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Niestety, wiem.. :( Za dużo świnek do zbyt małego korytka :P
Jedna rada, zabutelkuj sobie jedną, dwie flachy i odstaw gdzieś głęboko by nie kusiły. Szansa na ocalenie choć nikła ale jest ;)
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Jeszcze jedno pytanko:
-co zrobić z zacierem po fermentacji? Mam całą ciecz przepuścić przez jakieś sitko/lignine a resztę dać na rurki?
Pomóżcie bo nie chcę czegoś zepsuć...
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No co za pytanie :o
Po skończonej fermentacji przystępuje się do destylacji.
Gdy masz zbiornik z płaszczem, to zacier w całości, gdy go nie masz to przefiltrowany płyn, jak rybę bez ości :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: janik »

Lootzek pisze:Niestety, wiem.. :( Za dużo świnek do zbyt małego korytka :P
Jedna rada, zabutelkuj sobie jedną, dwie flachy i odstaw gdzieś głęboko by nie kusiły. Szansa na ocalenie choć nikła ale jest ;)
Najlepsza rada to trzeba korytko powiększyć :D ,a więc zrobić serię nastawów jeden po drugim. :idea:
Najlepiej zrobić nastaw w większym pojemniku....
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Gorzej jeśli podaż napędzi popyt :P

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Wczoraj poszedł na rury zacier na RYE WHISKY. Zacier ogólnie wyszedł bardzo gęsty i kleisty. Ciężko było odsączyć płyn od śruty ale jakoś się udało. Na początku przy około 80 st. poszedł zacier przez rury. Albo za dużo wlałem do gara albo tak się spieniło . Poszło tego około 500 ml. Ale później kapała już psotka. Odebrałem 1 litr o mocy 55 % . Urobek nie powala ale smak zapach bardzo miły ( lepszy jak na Jacka Danielsa z kukurydzy). Poszło do dębienia - myślę że będzie zacny trunek. Do tego odebrałem około 1 litra pogonów. Czy jest jakiś środek aby zacier nie był taki kleisty ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Poszukaj enzymu redukującego lepkość do zacierów zbożowych. Działa, doskonale rozluźnia zacier.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Habel
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 11 paź 2013, 21:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Habel »

Zrób tak, jak pisze kolega gr000by. Zastosowałem ten enzym do zacieru z pszenicy i dało to dobry efekt. Zacier z dosyć gęstego zrobił się rzadki :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Habel :)

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Ciekawa strona o trunkach (whisky itp.) http://open-bar.pl/alkohole/zboza/187/188
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ta strona już większość forumowiczów jest znana, bo zawiera dużo ciekawych informacji. ;-) :ok:
Sam tam często czytam o różnych rodzajach alkoholi. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Przepuściłem dzisiaj przez rurki Whiskey "Head whiskey" z opisu z pierwszej strony. Wyszła całkowicie bezbarwna, choć sam zacier był ewidentnie żółty. Wszytko było 3 krotnie filtrowane przed gotowaniem. Z 9l zacieru (po oczyszczeniu itd) wyszło ok 2l trunku 80% :)
Całość smakuje całkiem nieźle problem tylko z intensywnym zapachem drożdży/zboża. Wiecie może jak się go pozbyć?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Rzadko destylat bywa zabarwiony, spotkałem się z tym chyba tylko przy czyimś opisie śliwowicy, że kapał niebieskawy (jest gdzieś na forum). Na zbyt intensywne aromaty remedium to kolejny przebieg przez rurki, po rozcieńczeniu oczywiście. :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Kolego! :-) To jaki kolor byś chciał mieć po destylacji, jak nie bezbarwny. No chyba, że masz sprzęt w środku zabrudzony, to wtedy destylat będzie miał kolor. :-o
Przy whisky chodzi o to aby, destylat pachniał zbożem. :-) Piłeś kiedyś whisky ze sklepu? To miał byś chociaż jakieś porównanie.
Co do destylatu rozcieńcz do 60% -50%, i dodaj dębu pieczonego i odstaw na jakiś czas. :-)

Pozdrawiam
Kamal
Obrazek
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Kamal pisze:Kolego! :-) To jaki kolor byś chciał mieć po destylacji, jak nie bezbarwny. No chyba, że masz sprzęt w środku zabrudzony, to wtedy destylat będzie miał kolor. :-o
Przy whisky chodzi o to aby, destylat pachniał zbożem. :-) Piłeś kiedyś whisky ze sklepu? To miał byś chociaż jakieś porównanie.
Co do destylatu rozcieńcz do 60% -50%, i dodaj dębu pieczonego i odstaw na jakiś czas. :-)

Pozdrawiam
Kamal
Kolego! :-) Jestem smakoszem irlandzkich whiskey (Jameson, Bushmills) i mam jako takie porównanie co do zapachu-u mnie jest zdecydowanie intensywniejszy. Zrobię tak jak pisze w tym poradniku:
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html

Gdzieś jeszcze czytałem, że można do takiej postaci jak ja obecnie mam dodać karmelu-ale czy wtedy nie popsuję całkowicie smaku tego trunku?
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: jurek1978 »

No ale chcesz porównywać whisky która Ci świeżo nakapała z taką co min. 3 lata leżała w beczce ?
Niech poleży w dębie - wtedy złagodnieje.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

O ile się nie mylę, to Irlandzkie whisky jest trzy krotnie destylowane.
Przez to czujesz u siebie mocniejszy aromat. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

Dzięki Panowie, myślałem, że coś spieprzyłem podczas "produkcji". Kupiłem chipsy dębowe niech spokojnie sobie lezakuje :-)
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
Awatar użytkownika

shorty1988
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: shorty1988 »

A więc tak:
-poleżała trochę moja whisky z płatkami dębowymi i zapach jest prze-cudowny !!! :) Już smakuje lepiej niż sklepowa.
Jestem mega zadowolony z wyrobu i chyba niedługo robię kolejną porcję :D
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"

majek1987
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 22:46
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: majek1987 »

Witam, planuję grzać keg na taborecie gazowym z zacierem kukurydziano-jęczmiennym. i zastanawia mnie czy konieczne jest filtrowanie. I tu pada pytanie czy delikatnie grzejąc przypali się nastaw, jeśli tak to jaki ma to wpływ na właściwości organoleptyczne produktu finalnego ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Jak wsad ci się przypali, to będziesz miał "przypalołkę" :mrgreen:. Nie nadaje się to niczego, oprócz ponownego przerobu. Są tacy, co gotują ze śrutą, ale zdecydowanie bezpieczniejsze jest przefiltrowanie zacieru przez worek do zacierów zbożowych (http://alkohole-domowe.com/forum/post92873.html#p92873), wtedy ryzyko przypalenia wsadu będzie minimalne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Co do zakwaszania zacieru, to właśnie wczoraj zatarłem 15 kg słodu na single malt'a i postanowiłem sposobem ola69, nie zakwaszać zacieru przed dodaniem drożdży. Po ostudzeniu zacieru zmierzyłem Blg - 17 i Ph - 5,5. Drożdże - Safspirit Malt. Pożywka tradycyjnie - DAF. Będę mierzył poziom Ph w trakcie fermentacji, jestem ciekaw jak będzie się zmieniać w czasie i do jakiego poziomu zejdzie Blg.
Kolejna relacja w krótce :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klepa »

Radius
Centrum Fermentacji nie sprowadza tych drożdży już od roku. Zapasy czy coś się zmieniło?
Pzdr
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Miałem zapas jeszcze sprzed dwóch lat. Termin przydatności minął już rok temu i nie wiedziałem czy wystartują, ale nic z tych rzeczy. Pracują aż miło popatrzeć :D
Pomiar kwasowości po 24 godzinach fermentacji, Ph - 3,5 :ok: Wychodzi na to, że drożdże same sobie zakwaszają środowisko i rzeczywiście nie ma potrzeby obniżania Ph przed dodaniem ich do zacieru. Odpowiednia dawka azotu i fosforu z pożywki (DAF) na pewno też nie jest tu bez znaczenia.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ustianowski »

Przepis na corn whiskey jest super, wyszła pyszna .
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

radius pisze:Pomiar kwasowości po 24 godzinach fermentacji, Ph - 3,5 :ok: Wychodzi na to, że drożdże same sobie zakwaszają środowisko i rzeczywiście nie ma potrzeby obniżania Ph przed dodaniem ich do zacieru. Odpowiednia dawka azotu i fosforu z pożywki (DAF) na pewno też nie jest tu bez znaczenia.
@radius
Super, ze to sprawdziłeś. :ok:
Ja nie zakwaszam już od długiego czasu w ogóle zacierów i moim zdaniem ma to swoje pozytywne strony.
Zacier jest rzadszy, blg nieco wyższe oraz fermentacja przebiega szybciej.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

olo 69 pisze: ...fermentacja przebiega szybciej.
Fakt. W beczce "wrze" jakby to były drożdże turbo :) Zobaczymy jak szybko uporają się z robotą :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Dziś kolejny pomiar.
Ph zacieru - 3,5
Blg - +1
A to wszystko po 48 godzinach :o Wprost nie do uwierzenia, jak szybko te drożdżaki pracują i to dwa lata po terminie przydatności :D Biorę kolejną partię w ciemno :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Maniecki
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Maniecki »

Wiem że to po angielsku ale ja zrobiłem zacier z kaszki kukurydzianej według tego przepisu.
http://www.clawhammersupply.com/blogs/m ... key-recipe
Użyłem suchego słodu jęczmiennego, który zmieliłem młynkiem najdrobniej jak tylko mogłem.
Dodałem drożdże whisky i szczerze nigdy wcześniej nie widziałem tak pracującego nastawu. Obrazek

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zbyszek T »

Panowie, próbował ktoś kiedyś dodać ekstraktu słodowego dodestylatu? Pomoże? Skoro syropu klonowego się dodaje, to ekstrakt jeszcze lepszy powinien być...
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panta_rei »

Heeeę? Ekstrat słodowy to do nastawu/ zacieru, nie sądzę żeby to jakieś dobre efekty dało lepsze od syropu klonowego, karmelu, już bardziej bym poszedł w stronę cukru kandyzowanego, ale takiego mocno "palonego".
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: k.kolumb »

Ekstrakt nie ! Będzie likier.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
online

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

Kiedyś znalazłem filmik jak gość ekstraktem słodowym z puchy zacierał kuku, niestety pod koniec dodał cukru żeby zwiększyć zawartość alkoholu w zacierze:

https://www.youtube.com/watch?v=Ou3TxgvuToE
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Nie da się zatrzeć ekstraktem słodowym, bo jest on pozbawiony enzymów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: david81z »

Ja jakiś czas temu kupiłem 6 puszek ekstraktu lekko po terminie, 2 użyłem do piwa, a 4 do łychy. Zacierałem 3 kg słodu wędzonego w 12 litrach wody, potem wysładzałem wrzątkiem do uzyskana 22 litrów brzeczki i dodalem do tego 2 puchy ekstraktu,robiłem tak 2 razy.
Od około 2 miesięcy polowa leży na srednio pieczonym dębie, a polowa na tym samym, ale wcześniej moczonym przez miesiąc w porto. Już jest wyczuwalna różnica w smaku,
,,Port Cask'' jest słodsza i bardziej owocowa.
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: k.kolumb »

@david81z Czy mierzyłeś Blg zacieru albo % po fermentacji ?
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”