Teraz jest środa, 23 maja 2012, 17:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Destylat wali zgniłym jajem czyli o katalizatorach Cu
PostPostNapisane: wtorek, 20 paź 2009, 19:40 
Tematy: 3
EDIT kucowy: wątek wyodrębniony z tematu o śliwowicy 2009, gdzie jajo się często zakradało do produktu.
Odpowiedź na pytanie z posta post10727.html#p10727

Witam
Smród z jajec usuniesz przy kolejnej destylacji, umieszczając po drodze par siatkę miedzianą.
Możesz np zmontować sobie odstojnik ze słoika który będzie ocieplony i upakowany w/w siatka lub innym miedzianym materiałem.
Chodzi o to, aby jak najwięcej par spotkało się z katalizatorem miedzianym, który zwiąże siarkowodór odpowiedzialny za zapach starych jaj.
Takowy filtr możesz z powodzeniem stosować zarówno przy pierwszej jak i przy drugiej destylacji.

Pozdr

Tytuł: Re: Śliwowica 2009
PostPostNapisane: wtorek, 20 paź 2009, 19:47 
Tematy: 73
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Masz rację Monterze co do tego że miedź usuwa jajca, ale jeśli destylat nimi wali, to jedynie kolumna 2m wypełniona miedzią przy rektyfikacji może mogła by coś pomóc. Miedź zneutralizuje Ci niewielkie ilości smrodu występujące podczas pierwotnej destylacji, ale nie pomoże śmierdzącemu produktowi...

PostPostNapisane: wtorek, 20 paź 2009, 20:29 
Powyższy miedziany przepis przetestowałem w bieżącym sezonie
W lipcu b.r. miałem podobny jajeczny problem z destylatem wiśniowym,
otóż po pierwszej jeździe towares uzyskany z owoców i innych gęstych resztek owoców niemiłosiernie odrzucał swym odorem.
Nie poddałem sie łatwo ( porcelanowy mumin zawsze może poczekać ;) ), zakupiłem siatkę miedziana i wpakowałem ja w wylot par z kega.
Nie było jej dużo ot zwinięty rulonik o wysokości ok 6 cm i szerokości równej średnicy wew. fitingu z kega.
Po drugiej jeździe spiryt wiśniowy całkowicie został pozbawiony jajecznego problemu zachowując przy tym wszystkie swoje walory zapachowo - smakowe.
Reasumując jak już towar wyszedł mocno śmierdzący, to niczym już nie ryzykujemy destylując go kolejny raz z użyciem "filtru miedzianego".

@ wierch
Katalizator z miedzią daj jak najbliżej wylotu par z kotła a deflegmator za nim.

PostPostNapisane: wtorek, 20 paź 2009, 20:45 
Monter napisał(a):
Katalizator z miedzią daj jak najbliżej wylotu par z kotła a deflegmator za nim.

Jak najbardziej! Niech to, co się skropli w deflegmatorze obmywa siatkę, co będzie usuwało powstający siarczek.

Ech, Panowie... Tą dyskusją utwierdziliście mnie w przekonaniu, że muszę pewien eksperyment wykonać... 8-)

PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 09:00 
Tematy: 1
Właśnie jestem w trakcie poszukiwania siatki miedzianej (może wiecie gdzie takową znajdę jaki typ sklepu takie akcesoria ma?)
Mam pytanko co do drugiej destylacji śliwowicy czy te pierwsze "ileś" ml tez wylewać czy już czekać aż do po gonu?
założymy ze mam garnek 5 litrowy i destylat rozcieńczony do 35 %

PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 10:08 
Tematy: 13
zamiast siatki miedzianej możesz tam włożyć zwitek drutu instalacyjnego bez izolacji oczywiście ;p ładuj drut z starych kabli tylko patrz zęby były bez lakieru ;p

PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 10:21 
Tematy: 60
Drut miedziany jest raczej kiepskim pomysłem- raz, że często bywa emaliowany lub lakierowany, a dwa- powierzchnia drutu jest bardzo mała i musiałbyś go nakłaść kilka dobrych metrów. Siatkę miedzianą bez problemu kupisz na Allegro.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 10:40 
Nie drut, a linkę miał na myśli zapewne Kolega Jouu. Drucików z przewodu np. LgY 4mm2

PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 10:57 
Drobna siatkę sprzedaje kol. D-Link84 link do giełdy: siatka-miedziana-t798.html

PostPostNapisane: środa, 21 paź 2009, 12:16 
Tematy: 1
Linki miedzianej mam sporo i na pewno nie jest emaliowana (odzysk z kabla)
żeby był zachowany spływ flegmy grawitacyjny będę musiał zrobić małą kolumienkę.
Myślałem o rurce miedzianej 35 mm średnicy wypchanej tym właśnie drutem
oczywiście ocieplonej tylko jaka długość ? myślałem o wysokości 20 cm

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1