Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Cukrówka- czyli czegoś nie rozumiem
Witam.
Przygotowałem zacier z cukru, tzn. 20 kg cukru rozpuściłem w wodzie (zgodnie z przepisem czyli 3,7 litra wody na 1 kg cukru), dodałem przecier pomidorowy i sok owocowy domowy. Osobno rozpuściłem w ciepłej wodzie drożdże – 1 paczka 116g coobra 8. Na początek poziom cukru wyn. oczywiście winiomierz na początek pokazał 20 blg. Temp. ok. 21 st. C. Po 6 dniach winiomierz wskazuje 0 blg. Więc sprawdzam poziom alkoholu i 0 %!!!!!!!!!!!
Po kolejnych trzech dniach winiomierz wskazuje -2 blg i nagle alkoholomierz wskazuje już 16-17 %.
NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM. Myślałem, że w miarę przerabiania cukru przez drożdże będzie przybywać alkoholu a tu przy 0 blg nic lub prawie nic a potem nagle 17 %.
Może ktoś mądrzejszy ode mnie wyjaśni o co tu chodzi.
Teraz mam zamiar sklarować zacier. Nie zaopatrzyłem się w klarowin więc tutaj również poproszę o pomoc w wyborze najlepszego sposobu.
Pozdrawiam .
Przygotowałem zacier z cukru, tzn. 20 kg cukru rozpuściłem w wodzie (zgodnie z przepisem czyli 3,7 litra wody na 1 kg cukru), dodałem przecier pomidorowy i sok owocowy domowy. Osobno rozpuściłem w ciepłej wodzie drożdże – 1 paczka 116g coobra 8. Na początek poziom cukru wyn. oczywiście winiomierz na początek pokazał 20 blg. Temp. ok. 21 st. C. Po 6 dniach winiomierz wskazuje 0 blg. Więc sprawdzam poziom alkoholu i 0 %!!!!!!!!!!!
Po kolejnych trzech dniach winiomierz wskazuje -2 blg i nagle alkoholomierz wskazuje już 16-17 %.
NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM. Myślałem, że w miarę przerabiania cukru przez drożdże będzie przybywać alkoholu a tu przy 0 blg nic lub prawie nic a potem nagle 17 %.
Może ktoś mądrzejszy ode mnie wyjaśni o co tu chodzi.
Teraz mam zamiar sklarować zacier. Nie zaopatrzyłem się w klarowin więc tutaj również poproszę o pomoc w wyborze najlepszego sposobu.
Pozdrawiam .
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Cukrówka- czyli czegoś nie rozumiem
Hej,
Wszystko jest w porządku. Aerometrem zbadasz gęstość, która przekłada się na zawartość cukru. Wraz ze spadkiem zawartości cukru w nastawie BLG spada do 0, a że na końcu w nastawie znajduje się już alkohol, dlatego występują wartości ujemne (ciecz robi się mniej gęsta i aerometr bardziej się zanurza).
Alkoholomierzem zanurzeniowym nie zbadasz zawartości alkoholu w nastawie, tylko w roztworze etanolu w wodzie (czyli po destylacji).
Zagadnienie klarowania jest rozpracowane na forum na wszelkie możliwe sposoby- użyj funkcji "szukaj".
Wszystko jest w porządku. Aerometrem zbadasz gęstość, która przekłada się na zawartość cukru. Wraz ze spadkiem zawartości cukru w nastawie BLG spada do 0, a że na końcu w nastawie znajduje się już alkohol, dlatego występują wartości ujemne (ciecz robi się mniej gęsta i aerometr bardziej się zanurza).
Alkoholomierzem zanurzeniowym nie zbadasz zawartości alkoholu w nastawie, tylko w roztworze etanolu w wodzie (czyli po destylacji).
Zagadnienie klarowania jest rozpracowane na forum na wszelkie możliwe sposoby- użyj funkcji "szukaj".
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
No tak.
Dzięki Zygmuncie. Nie przewróciłem forum do góry nogami w poszukiwaniu odpowiedzi na moje wątpliwości zwiazane z zacierem.
To oczywiscie jest logiczne. Alkohol ma inny ciężar właściwy niż woda z rozpuszczonym cukrem i stąd wynikają błędne odczyty z alkoholomierza i winiomierza.
Pozdrawiam
Dzięki Zygmuncie. Nie przewróciłem forum do góry nogami w poszukiwaniu odpowiedzi na moje wątpliwości zwiazane z zacierem.
To oczywiscie jest logiczne. Alkohol ma inny ciężar właściwy niż woda z rozpuszczonym cukrem i stąd wynikają błędne odczyty z alkoholomierza i winiomierza.
Pozdrawiam
-
- Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 3 sie 2010, 16:54
- Krótko o sobie: Interesuję się bibrownictwem.Sam pędziłem, pędzę i pędzić będe.
- Ulubiony Alkohol: Własna Samogonka
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Powtarzam jeszcze raz: SĄ OSOBY KTÓRE NIE UŻYWAJĄ CUKROMIERZA.
Bulgocze ?
Tak, jeszcze troche bulgocze.
To niech jeszcze postoi.
Nazajutrz:
Bulgocze ?
Już nie.
To do destylacji dajemy
U niektórych to future appication.
Dla mnie dużym krokiem na przód było zastosowanie tego waszego cukromierza.
U mnie nie używa się takich cudów techniki.
Krokiem do przodu czasami jest też tak banalna rzecz jak zastosowanie termometra.
Termometr... fakt, jest bardzo potrzebny, ale bez przesady... co ty chemicy jesteście?Alkoholomierz i wykwalifikowanego konesera nietrórzy z was mają zaraz za płotem.
Bulgocze ?
Tak, jeszcze troche bulgocze.
To niech jeszcze postoi.
Nazajutrz:
Bulgocze ?
Już nie.
To do destylacji dajemy
U niektórych to future appication.
Dla mnie dużym krokiem na przód było zastosowanie tego waszego cukromierza.
U mnie nie używa się takich cudów techniki.
Krokiem do przodu czasami jest też tak banalna rzecz jak zastosowanie termometra.
Termometr... fakt, jest bardzo potrzebny, ale bez przesady... co ty chemicy jesteście?Alkoholomierz i wykwalifikowanego konesera nietrórzy z was mają zaraz za płotem.
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Jak mam pić śmierdzący drożdżami bimber, to wolę sobie kupić wódkę w sklepie. Nie sztuka się tanio najebać, sztuka dążyć do absolutu albo go robić.
Można bez cukromierza, można bez alkoholomierza, można wreszcie w aluminiowym garnku połączonym gumowym wężem z aluminiową rurą w wiadrze robiącą za chłodnicę. Tylko co to za przyjemność? Żadna...
Można bez cukromierza, można bez alkoholomierza, można wreszcie w aluminiowym garnku połączonym gumowym wężem z aluminiową rurą w wiadrze robiącą za chłodnicę. Tylko co to za przyjemność? Żadna...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 3 sie 2010, 16:54
- Krótko o sobie: Interesuję się bibrownictwem.Sam pędziłem, pędzę i pędzić będe.
- Ulubiony Alkohol: Własna Samogonka
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Dla niektórych pędzienie bimbru to sztuka.
Jest to dla nich wielka przyjemność pić alkohol wałsnej produkcji.
Próbują oni zrobić jak najlepszej jakości psotę, dla przyjemności...
Robią trunki tak niesamowite o jakich się filozofom nie śniło.
Nie chlubią się tym...
Nie robią tego dla pieniędzy...
Robią to z przyjemności.
Termometr to sprawa oczywista mam !
ale... cukromierza użyłem może najwyżej ze 4 razy
nie sztuką jest sprawdzać codzień ilośc blg a sprawdzanie tego na wyczucie i wyczekiwanie ile jeszcze będzie bulgotało.
alkoholomierz... tak czasem się przyda ale co mi 2% w te czy wewte.
Po co mi to wiedzieć jeżeli samogonka smakuje mi taka jak jest.
Fakt, mierzę czasem z ciekawości, jestem usatysfakcjonowany z wysokiego stężenia.
Ale tradycja jest tradycją, trzeba ją kontynuować...
Robić to jak najlepiej ale nie unowocześniać o bajery.
Pędzenie dobrego samogonu to tradycja a nawet sztuka.
Jest to dla nich wielka przyjemność pić alkohol wałsnej produkcji.
Próbują oni zrobić jak najlepszej jakości psotę, dla przyjemności...
Robią trunki tak niesamowite o jakich się filozofom nie śniło.
Nie chlubią się tym...
Nie robią tego dla pieniędzy...
Robią to z przyjemności.
Termometr to sprawa oczywista mam !
ale... cukromierza użyłem może najwyżej ze 4 razy
nie sztuką jest sprawdzać codzień ilośc blg a sprawdzanie tego na wyczucie i wyczekiwanie ile jeszcze będzie bulgotało.
alkoholomierz... tak czasem się przyda ale co mi 2% w te czy wewte.
Po co mi to wiedzieć jeżeli samogonka smakuje mi taka jak jest.
Fakt, mierzę czasem z ciekawości, jestem usatysfakcjonowany z wysokiego stężenia.
Ale tradycja jest tradycją, trzeba ją kontynuować...
Robić to jak najlepiej ale nie unowocześniać o bajery.
Pędzenie dobrego samogonu to tradycja a nawet sztuka.
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Witam
W poniedziałek rozpusciłem 11kg cukru w 40 litrach wody, do tego dodałem 1,5 paczki drożdży "zamojscy" (stały 24 h w osobnej butelce i po 24h dopiero zostały dodane do nastawu) oraz 400g przecieru pomidorowego. Zaczeło to wszystko pracowac, pojawiaja sie bąbelki ale cukromierz pokazuje ponad 22 blg !! Temp ok 22 st.
CZy dodac wiecej drożdży??
Dolac wody??
W poniedziałek rozpusciłem 11kg cukru w 40 litrach wody, do tego dodałem 1,5 paczki drożdży "zamojscy" (stały 24 h w osobnej butelce i po 24h dopiero zostały dodane do nastawu) oraz 400g przecieru pomidorowego. Zaczeło to wszystko pracowac, pojawiaja sie bąbelki ale cukromierz pokazuje ponad 22 blg !! Temp ok 22 st.
CZy dodac wiecej drożdży??
Dolac wody??
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Teoretycznie wszystko OK.
W trzy dni nie oczekuj cudów. O ile pamiętam sposób przygotowania MD (drożdży) od Zamojskich, to zalecają czekać 2-4 dni, aż zacznie mocno pracować. Ty po prosu uśpione drożdże wwaliłeś do nastawu. To dobry materiał i ruszył.
Jeśli mam coś radzić (na przyszłość), to zamiast zamojskich i przecieru (ok 10zł), kup dwie paczki T3! To nie całe 20zł. W trzy dni wszystko przerobi. Jak chcesz zaoszczędzić możesz dać jedną paczkę. Fermentacja przedłuży się do 8-10 dni. Teraz zaczekasz jeszcze dłużej.
Reszta w porządku.
W trzy dni nie oczekuj cudów. O ile pamiętam sposób przygotowania MD (drożdży) od Zamojskich, to zalecają czekać 2-4 dni, aż zacznie mocno pracować. Ty po prosu uśpione drożdże wwaliłeś do nastawu. To dobry materiał i ruszył.
Jeśli mam coś radzić (na przyszłość), to zamiast zamojskich i przecieru (ok 10zł), kup dwie paczki T3! To nie całe 20zł. W trzy dni wszystko przerobi. Jak chcesz zaoszczędzić możesz dać jedną paczkę. Fermentacja przedłuży się do 8-10 dni. Teraz zaczekasz jeszcze dłużej.
Reszta w porządku.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
- Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Może ktoś wie jak używać, albo gdzie znajdę instrukcję obsługi do tego cukromierza? Nie było do niego instrukcji po polsku, a skali w "blg" nie posiada. A miał być taki amerykański...
... pierwszy raz mam już za sobą..
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
1 stopień Blg to 10 gram na litr. Na Twoim jest skala w gramach: (Sugar scale). Zamiast przeliczać % z tabeli, jak w innych cukromierzach, ten ma od razu skalę w planowanej mocy nastawu (nie jest to skala do sprawdzania mocy). Trzecia pokazuje faktyczną gęstość. Żadne instrukcje nie są potrzebne.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
- Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Rozumiem że planowaną moc nastawu sprawdzam zaraz po nastawieniu cukrówki?
Do czego mogę wykorzystać informację o "faktycznej gęstości" z trzeciej skali? Nie mogę jakoś teraz na szybko znaleźć informacji na ten temat a bardzo mnie to zaciekawiło.
Z góry dzięki za wszelkie informacje.Pozdr.
Wielkie dzięki za info. Rozjaśniłeś mi temat ale mam jeszcze pytanie.Wald pisze:Żadne instrukcje nie są potrzebne.
Rozumiem że planowaną moc nastawu sprawdzam zaraz po nastawieniu cukrówki?
Do czego mogę wykorzystać informację o "faktycznej gęstości" z trzeciej skali? Nie mogę jakoś teraz na szybko znaleźć informacji na ten temat a bardzo mnie to zaciekawiło.
Z góry dzięki za wszelkie informacje.Pozdr.
... pierwszy raz mam już za sobą..
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
-Na Twoim etapie raczej do niczego. W browarnictwie i enologii liczy się jeszcze niecukry.
-Tak. Planowaną moc areometr pokazuje na początku. Późniejsze wskazania odejmujesz od początkowego i tak liczysz aktualną moc nastawu.
-Tak. Planowaną moc areometr pokazuje na początku. Późniejsze wskazania odejmujesz od początkowego i tak liczysz aktualną moc nastawu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Witam,
Jedno pytanko, czy cukromierz w moim przypadku skala od 35 do - 5 blg będzie dawał różne odczyty w rożnych temperaturach otoczenia?
Na ulotce z alkoholomierza była ulotka, którą zgubiłem ile trzeba dodać lub odjąć procent podczas odczytu w temperaturach innych niż 20 stopni. Czy cukromierz będzie dawał również inne odczyty w temperaturach innych niż 20 stopni ? I generalnie czy ma to znaczenie czy pokaże - 3 blg czy - 4 blg ??? Skoro i tak jest na minusie ????
Jedno pytanko, czy cukromierz w moim przypadku skala od 35 do - 5 blg będzie dawał różne odczyty w rożnych temperaturach otoczenia?
Na ulotce z alkoholomierza była ulotka, którą zgubiłem ile trzeba dodać lub odjąć procent podczas odczytu w temperaturach innych niż 20 stopni. Czy cukromierz będzie dawał również inne odczyty w temperaturach innych niż 20 stopni ? I generalnie czy ma to znaczenie czy pokaże - 3 blg czy - 4 blg ??? Skoro i tak jest na minusie ????
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 4
- Rejestracja: niedziela, 25 cze 2017, 11:24
- Ulubiony Alkohol: Gin
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Odświeżam ponieważ mam nurtujące mnie pytanie...
Nastawiłem nastaw... według proporcji: 4l wody + 1,2kg cukru rozpuszczone w 0.5l wody razem wychodzi mi 5,2l nastawu. Biorę próbkę i badam cukromierzem... wynik ku mojemu zdziwieniu 11blg... uwzględniając temperaturę nastawu 28 stopni C wychodzi w zaokrągleniu 12blg... Z tym że z moich wyliczeń powinno wskazywać około 21blg. Zaokrąglam - nie potrzebuje obliczeń do setnych po przecinku I stąd pytanie... co może być przyczyną takiego pomiaru?? Dodam że cukromierz na wodzie z kranu pokazuje 0... Czy może źle coś liczę?
Nastawiłem nastaw... według proporcji: 4l wody + 1,2kg cukru rozpuszczone w 0.5l wody razem wychodzi mi 5,2l nastawu. Biorę próbkę i badam cukromierzem... wynik ku mojemu zdziwieniu 11blg... uwzględniając temperaturę nastawu 28 stopni C wychodzi w zaokrągleniu 12blg... Z tym że z moich wyliczeń powinno wskazywać około 21blg. Zaokrąglam - nie potrzebuje obliczeń do setnych po przecinku I stąd pytanie... co może być przyczyną takiego pomiaru?? Dodam że cukromierz na wodzie z kranu pokazuje 0... Czy może źle coś liczę?
Niech faza będzie z Tobą!
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 4
- Rejestracja: niedziela, 25 cze 2017, 11:24
- Ulubiony Alkohol: Gin
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: O, blg pytań pare!
1 stopień Blg to 10 gram w 1kilogramie, a nie litrze roztworu.
1 kilogram cukru w, a nie na , 100kg roztworu to 1 Blg. Ponieważ 1 litr wody =1kg możemy napisać jak wyżej, ale nie zawsze mamy do czynienia z czystą wodą, więc warto pamiętać co to jest Blg.
Wybaczcie że odkopuję tak stary post, ale jego treść do dziś wprowadza w błąd. A nikt go do tej pory nie poprawił.mima pisze:No prosze jeden cukromierz a ile pytań?
Po pierwsze drogi kolego nie aerometr, a areometr niedużo inaczej , ale całkiem co innego
1 st. blg- odpowiada 10g. cukru w 1 L. nastawu, mówiąc inaczej
1 kg. na 100 l. to 1 blg. ka pe wu.
...........................
1 stopień Blg to 10 gram w 1kilogramie, a nie litrze roztworu.
1 kilogram cukru w, a nie na , 100kg roztworu to 1 Blg. Ponieważ 1 litr wody =1kg możemy napisać jak wyżej, ale nie zawsze mamy do czynienia z czystą wodą, więc warto pamiętać co to jest Blg.
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Przy 1 kilogramie cukru w 100 l wody to faktycznie mieści się w granicach błędu (0,5%). Przy większych ilościach cukru, to już coraz bardziej zaczynamy odczuwać zgubne i "błędogenne" mieszanie jednostek (litrów i kilogramów).
Tak na chłopski rozum to jest tak: rozpuszczam 25 litrów cukru w beczce, dopełniam wodą tak by było 100 litrów roztworu, stawiam na wagę i ..... waga wskazuje 110 kg netto. Po obliczeniu wiem, że gęstość roztworu w jednostkach BLG ≅ 22,73.
Dlaczego nie 25? Na to pytanie odpowiedział Kolega zbynekk w poście powyżej.
Namieszałem?
p.s. Byłem dociekliwy i uzupełniając wodą beczkę patrzyłem na wagę. Kiedy w beczce było 90 litrów roztworu, to wtedy waga wskazała 100 kg. No i właśnie wtedy roztwór posiadał gęstość 25 blg.
No i się wyjaśniło.
Tak na chłopski rozum to jest tak: rozpuszczam 25 litrów cukru w beczce, dopełniam wodą tak by było 100 litrów roztworu, stawiam na wagę i ..... waga wskazuje 110 kg netto. Po obliczeniu wiem, że gęstość roztworu w jednostkach BLG ≅ 22,73.
Dlaczego nie 25? Na to pytanie odpowiedział Kolega zbynekk w poście powyżej.
Namieszałem?
p.s. Byłem dociekliwy i uzupełniając wodą beczkę patrzyłem na wagę. Kiedy w beczce było 90 litrów roztworu, to wtedy waga wskazała 100 kg. No i właśnie wtedy roztwór posiadał gęstość 25 blg.
No i się wyjaśniło.
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Do wczoraj byłem przekonany, że Blg mierzy zawartość względem litra, a tu się okazuje, że kilograma.
Dlaczego wszyscy (czytaj: większość) kłamią? Dopiero na tym forum pierwszy raz spotkałem się z taką wersją. A trochę już pobuszowałem po stronach www czy po innych jutubach.
Swoją drogą, to tylko kwestia umowna definicji. Wikipedia też twierdzi, że względem kilograma.
Jako że jestem z tych co lubią sprawdzać niejasne kwestie, to i zrobiłem pomiar posiadanego cukromierza Browin, model 405556. To taki, co ma dosyć szeroką, a więc w miarę precyzyjną, skalę od 0 do 24. Oczywiście, producent mógł go wyskalować w odniesieniu albo do litra, albo kilograma. Niemniej w instrukcji obsługi też piszą o litrze! Doświadczenie jednak pokazało, że mowa o kilogramie!
Rozpuściłem 25g cukru w 75 mililitrach wody. Zgodnie z definicją kilogramową wychodzi więc 25g cukru na 100g roztworu. Czyli 25 Blg. Według definicji litrowej wyszłoby prawie 28 Blg (objętość 75+25*0.6=90ml). Co pokazał cukromierz? W jakiej temperaturze? O jakiej godzinie? Kto ukrywał się za pomiarem? O tym po przerwie na reklamę
Tadam - cukromierz pokazał ok. 24,2 Blg. Znacznie bliżej 25 niż 28. Swoją drogą dla zero cukru pokazuje 0. Oczywiście w 20 st.C.
cbdu
Druga sprawa.
Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
Dlaczego wszyscy (czytaj: większość) kłamią? Dopiero na tym forum pierwszy raz spotkałem się z taką wersją. A trochę już pobuszowałem po stronach www czy po innych jutubach.
Swoją drogą, to tylko kwestia umowna definicji. Wikipedia też twierdzi, że względem kilograma.
Jako że jestem z tych co lubią sprawdzać niejasne kwestie, to i zrobiłem pomiar posiadanego cukromierza Browin, model 405556. To taki, co ma dosyć szeroką, a więc w miarę precyzyjną, skalę od 0 do 24. Oczywiście, producent mógł go wyskalować w odniesieniu albo do litra, albo kilograma. Niemniej w instrukcji obsługi też piszą o litrze! Doświadczenie jednak pokazało, że mowa o kilogramie!
Rozpuściłem 25g cukru w 75 mililitrach wody. Zgodnie z definicją kilogramową wychodzi więc 25g cukru na 100g roztworu. Czyli 25 Blg. Według definicji litrowej wyszłoby prawie 28 Blg (objętość 75+25*0.6=90ml). Co pokazał cukromierz? W jakiej temperaturze? O jakiej godzinie? Kto ukrywał się za pomiarem? O tym po przerwie na reklamę
Tadam - cukromierz pokazał ok. 24,2 Blg. Znacznie bliżej 25 niż 28. Swoją drogą dla zero cukru pokazuje 0. Oczywiście w 20 st.C.
cbdu
Druga sprawa.
Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Co do mojego pytania o poprawkę na zawartość alkoholu, to z braku innych danych założyłem, że jest to wartość proporcjonalna liniowa. I tak to wprowadziłem do arkusza Excela. I się zdziwiłem, że jeszcze tyle cukru mi zostało w roztworze Ale to dobrze, bo może dranie szybciej zapiją się na śmierć i zdechną
Hłe, hłe, aż taka dokładność nie jest nam potrzebna. Tu nie apteka. Bo wiele jest niewiadomych i trzeba trochę iść na żywioł.Doody pisze:Jak już jesteś taki dokładny to powinieneś rozpuścić w 75ml wody o temp. 4 stopni, albo w 75 g wody o dowolnej temp. Litr wody waży kilogram tylko gdy jej temp ma okolice 4 stopni.
Co do mojego pytania o poprawkę na zawartość alkoholu, to z braku innych danych założyłem, że jest to wartość proporcjonalna liniowa. I tak to wprowadziłem do arkusza Excela. I się zdziwiłem, że jeszcze tyle cukru mi zostało w roztworze Ale to dobrze, bo może dranie szybciej zapiją się na śmierć i zdechną
-
- Posty: 43
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... #pid164593Zbynek12 pisze: Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Dla potomnych przytoczę skrót z tamtego forum.
Wzór na poprawkę można dać taki:
y=0.3x +1
gdzie
y - poprawka
x - zawartość alkoholu
Istotne: wzór dotyczy tylko przedziału zawartości alkoholu pomiędzy 10 a 20%
Przykład:
Cukromierz pokazał nam 2 Blg. Z obliczeń wiemy, że mamy już 15% alkoholu.
y=0.3*15+1 = 4,5+1 = 5,5
Czyli do 2 ze wskaźnika dodajemy 6 i mamy realną zawartość cukru już nie 2 a 7,5 Blg. Spora różnica, prawda?
Dla wartości alko poniżej 10% nie przejmowałbym się i stosował ten wzór, jeśli to jest tylko stopień pośredni i docelowo chcemy uzyskać więcej %.
Dzięki witas.witas pisze: Tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=164593#pid164593
Dla potomnych przytoczę skrót z tamtego forum.
Wzór na poprawkę można dać taki:
y=0.3x +1
gdzie
y - poprawka
x - zawartość alkoholu
Istotne: wzór dotyczy tylko przedziału zawartości alkoholu pomiędzy 10 a 20%
Przykład:
Cukromierz pokazał nam 2 Blg. Z obliczeń wiemy, że mamy już 15% alkoholu.
y=0.3*15+1 = 4,5+1 = 5,5
Czyli do 2 ze wskaźnika dodajemy 6 i mamy realną zawartość cukru już nie 2 a 7,5 Blg. Spora różnica, prawda?
Dla wartości alko poniżej 10% nie przejmowałbym się i stosował ten wzór, jeśli to jest tylko stopień pośredni i docelowo chcemy uzyskać więcej %.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 sty 2023, 17:17 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Zrobiłem eksperyment by potwierdzić poprawność powyższego wzoru.
Przygotowałem rozcieńczoną wódkę i dodałem cukier, który rozpuściłem. Otrzymałem w rezultacie płyn z zawartością 14,5% (objętościowo) alkoholu i 7,5g cukru na 100g roztworu, czyli 7,5 Blg. Co pokazał mi cukromierz? Gdyby powyższy wzór był prawidłowy, to powinien pokazać: 7,5 -(0,3*14,5 +1) = 2,2 Blg. Jednakże wskaźnik zatrzymał się na 3,2. Spora różnica. Tym bardziej, że dla zera było prawidłowo, a dla 10 i 20 również.
Edycja:
Jednak jest OK. Cukromierz kłamał. Wyjaśnienie w kolejnym wpisie.
Przygotowałem rozcieńczoną wódkę i dodałem cukier, który rozpuściłem. Otrzymałem w rezultacie płyn z zawartością 14,5% (objętościowo) alkoholu i 7,5g cukru na 100g roztworu, czyli 7,5 Blg. Co pokazał mi cukromierz? Gdyby powyższy wzór był prawidłowy, to powinien pokazać: 7,5 -(0,3*14,5 +1) = 2,2 Blg. Jednakże wskaźnik zatrzymał się na 3,2. Spora różnica. Tym bardziej, że dla zera było prawidłowo, a dla 10 i 20 również.
Edycja:
Jednak jest OK. Cukromierz kłamał. Wyjaśnienie w kolejnym wpisie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 14:15 przez Zbynek12, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Zbynek
Pozdrawiam
Zbynek
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Postanowiłem przeprowadzić jeszcze raz pomiar. Tym razem w temperaturze 20,0C. Z menzurką ogrzaną do 20,0C. Zacząłem od czystej wody. I na tym zakończyłem. Pokazało mi 1 Blg. Wprawdzie woda pitna nazywa się wodą słodką, ale to nie znaczy, że zawiera cukier
Czyli dla wartości 0 cukru mój cukromierz łże. Hmmm… W takim razie sprawdzałem kiedyś wodę innym cukromierzem. Wydawało mi się, że tym. Czyli wzór na poprawkę alko jest jak najbardziej prawidłowy.
Zrobiłem też inny pomiar. Ktoś mi powie, ile powinno ważyć 100ml wódki 40%? No dobra, w tych 20,0 stopniach.
Teoretycznie to niecałe 92g. Praktyka dała mi znacząco inny wynik. Waga 100ml wody wychodzi mi 100g. Odmierzane strzykawką 20ml. Do sprawdzenia skalowanej menzurki 100ml.
40cm3*0,79g/cm3+60cm3*1,0g/cm3=91,6g – Tyle teoria.
Edycja...
Teoria bardzo teoretyczna.
(Swoją drogą co innego widać w wikipedii na komórce, co innego na desktopie)
Otóż na wikipedii desktopowej jest dodatkowo podana gęstość dla różnych rozcieńczeń alkoholu. I tak dla 40% jest podane 0,95g/cm3. Stąd 100ml nie waży jak wyżej wyliczyłem, ale 95g. I pokrywa się to dokładnie ze zmierzoną przeze mnie próbką. cbdu
Coś sobie z dawnych lektur przypominam, że zmieszanie 1,0 litra spirytusu i 1,0 litra wody daje mniej objętości niż równe 2,0 litra.
Czyli dla wartości 0 cukru mój cukromierz łże. Hmmm… W takim razie sprawdzałem kiedyś wodę innym cukromierzem. Wydawało mi się, że tym. Czyli wzór na poprawkę alko jest jak najbardziej prawidłowy.
Zrobiłem też inny pomiar. Ktoś mi powie, ile powinno ważyć 100ml wódki 40%? No dobra, w tych 20,0 stopniach.
Teoretycznie to niecałe 92g. Praktyka dała mi znacząco inny wynik. Waga 100ml wody wychodzi mi 100g. Odmierzane strzykawką 20ml. Do sprawdzenia skalowanej menzurki 100ml.
40cm3*0,79g/cm3+60cm3*1,0g/cm3=91,6g – Tyle teoria.
Edycja...
Teoria bardzo teoretyczna.
(Swoją drogą co innego widać w wikipedii na komórce, co innego na desktopie)
Otóż na wikipedii desktopowej jest dodatkowo podana gęstość dla różnych rozcieńczeń alkoholu. I tak dla 40% jest podane 0,95g/cm3. Stąd 100ml nie waży jak wyżej wyliczyłem, ale 95g. I pokrywa się to dokładnie ze zmierzoną przeze mnie próbką. cbdu
Coś sobie z dawnych lektur przypominam, że zmieszanie 1,0 litra spirytusu i 1,0 litra wody daje mniej objętości niż równe 2,0 litra.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 18:58 przez Zbynek12, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Zbynek
Pozdrawiam
Zbynek