Korekta odczytu Blg w zależności od temp. roztworu.jpg
Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 4
- Rejestracja: niedziela, 25 cze 2017, 11:24
- Ulubiony Alkohol: Gin
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Odświeżam ponieważ mam nurtujące mnie pytanie...
Nastawiłem nastaw... według proporcji: 4l wody + 1,2kg cukru rozpuszczone w 0.5l wody razem wychodzi mi 5,2l nastawu. Biorę próbkę i badam cukromierzem... wynik ku mojemu zdziwieniu 11blg... uwzględniając temperaturę nastawu 28 stopni C wychodzi w zaokrągleniu 12blg... Z tym że z moich wyliczeń powinno wskazywać około 21blg. Zaokrąglam - nie potrzebuje obliczeń do setnych po przecinku I stąd pytanie... co może być przyczyną takiego pomiaru?? Dodam że cukromierz na wodzie z kranu pokazuje 0... Czy może źle coś liczę?
Nastawiłem nastaw... według proporcji: 4l wody + 1,2kg cukru rozpuszczone w 0.5l wody razem wychodzi mi 5,2l nastawu. Biorę próbkę i badam cukromierzem... wynik ku mojemu zdziwieniu 11blg... uwzględniając temperaturę nastawu 28 stopni C wychodzi w zaokrągleniu 12blg... Z tym że z moich wyliczeń powinno wskazywać około 21blg. Zaokrąglam - nie potrzebuje obliczeń do setnych po przecinku I stąd pytanie... co może być przyczyną takiego pomiaru?? Dodam że cukromierz na wodzie z kranu pokazuje 0... Czy może źle coś liczę?
Niech faza będzie z Tobą!
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 4
- Rejestracja: niedziela, 25 cze 2017, 11:24
- Ulubiony Alkohol: Gin
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: O, blg pytań pare!
1 stopień Blg to 10 gram w 1kilogramie, a nie litrze roztworu.
1 kilogram cukru w, a nie na , 100kg roztworu to 1 Blg. Ponieważ 1 litr wody =1kg możemy napisać jak wyżej, ale nie zawsze mamy do czynienia z czystą wodą, więc warto pamiętać co to jest Blg.
Wybaczcie że odkopuję tak stary post, ale jego treść do dziś wprowadza w błąd. A nikt go do tej pory nie poprawił.mima pisze:No prosze jeden cukromierz a ile pytań?
Po pierwsze drogi kolego nie aerometr, a areometr niedużo inaczej , ale całkiem co innego
1 st. blg- odpowiada 10g. cukru w 1 L. nastawu, mówiąc inaczej
1 kg. na 100 l. to 1 blg. ka pe wu.
...........................
1 stopień Blg to 10 gram w 1kilogramie, a nie litrze roztworu.
1 kilogram cukru w, a nie na , 100kg roztworu to 1 Blg. Ponieważ 1 litr wody =1kg możemy napisać jak wyżej, ale nie zawsze mamy do czynienia z czystą wodą, więc warto pamiętać co to jest Blg.
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Przy 1 kilogramie cukru w 100 l wody to faktycznie mieści się w granicach błędu (0,5%). Przy większych ilościach cukru, to już coraz bardziej zaczynamy odczuwać zgubne i "błędogenne" mieszanie jednostek (litrów i kilogramów).
Tak na chłopski rozum to jest tak: rozpuszczam 25 litrów cukru w beczce, dopełniam wodą tak by było 100 litrów roztworu, stawiam na wagę i ..... waga wskazuje 110 kg netto. Po obliczeniu wiem, że gęstość roztworu w jednostkach BLG ≅ 22,73.
Dlaczego nie 25? Na to pytanie odpowiedział Kolega zbynekk w poście powyżej.
Namieszałem?
p.s. Byłem dociekliwy i uzupełniając wodą beczkę patrzyłem na wagę. Kiedy w beczce było 90 litrów roztworu, to wtedy waga wskazała 100 kg. No i właśnie wtedy roztwór posiadał gęstość 25 blg.
No i się wyjaśniło.
Tak na chłopski rozum to jest tak: rozpuszczam 25 litrów cukru w beczce, dopełniam wodą tak by było 100 litrów roztworu, stawiam na wagę i ..... waga wskazuje 110 kg netto. Po obliczeniu wiem, że gęstość roztworu w jednostkach BLG ≅ 22,73.
Dlaczego nie 25? Na to pytanie odpowiedział Kolega zbynekk w poście powyżej.
Namieszałem?
p.s. Byłem dociekliwy i uzupełniając wodą beczkę patrzyłem na wagę. Kiedy w beczce było 90 litrów roztworu, to wtedy waga wskazała 100 kg. No i właśnie wtedy roztwór posiadał gęstość 25 blg.
No i się wyjaśniło.
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Do wczoraj byłem przekonany, że Blg mierzy zawartość względem litra, a tu się okazuje, że kilograma.
Dlaczego wszyscy (czytaj: większość) kłamią? Dopiero na tym forum pierwszy raz spotkałem się z taką wersją. A trochę już pobuszowałem po stronach www czy po innych jutubach.
Swoją drogą, to tylko kwestia umowna definicji. Wikipedia też twierdzi, że względem kilograma.
Jako że jestem z tych co lubią sprawdzać niejasne kwestie, to i zrobiłem pomiar posiadanego cukromierza Browin, model 405556. To taki, co ma dosyć szeroką, a więc w miarę precyzyjną, skalę od 0 do 24. Oczywiście, producent mógł go wyskalować w odniesieniu albo do litra, albo kilograma. Niemniej w instrukcji obsługi też piszą o litrze! Doświadczenie jednak pokazało, że mowa o kilogramie!
Rozpuściłem 25g cukru w 75 mililitrach wody. Zgodnie z definicją kilogramową wychodzi więc 25g cukru na 100g roztworu. Czyli 25 Blg. Według definicji litrowej wyszłoby prawie 28 Blg (objętość 75+25*0.6=90ml). Co pokazał cukromierz? W jakiej temperaturze? O jakiej godzinie? Kto ukrywał się za pomiarem? O tym po przerwie na reklamę
Tadam - cukromierz pokazał ok. 24,2 Blg. Znacznie bliżej 25 niż 28. Swoją drogą dla zero cukru pokazuje 0. Oczywiście w 20 st.C.
cbdu
Druga sprawa.
Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
Dlaczego wszyscy (czytaj: większość) kłamią? Dopiero na tym forum pierwszy raz spotkałem się z taką wersją. A trochę już pobuszowałem po stronach www czy po innych jutubach.
Swoją drogą, to tylko kwestia umowna definicji. Wikipedia też twierdzi, że względem kilograma.
Jako że jestem z tych co lubią sprawdzać niejasne kwestie, to i zrobiłem pomiar posiadanego cukromierza Browin, model 405556. To taki, co ma dosyć szeroką, a więc w miarę precyzyjną, skalę od 0 do 24. Oczywiście, producent mógł go wyskalować w odniesieniu albo do litra, albo kilograma. Niemniej w instrukcji obsługi też piszą o litrze! Doświadczenie jednak pokazało, że mowa o kilogramie!
Rozpuściłem 25g cukru w 75 mililitrach wody. Zgodnie z definicją kilogramową wychodzi więc 25g cukru na 100g roztworu. Czyli 25 Blg. Według definicji litrowej wyszłoby prawie 28 Blg (objętość 75+25*0.6=90ml). Co pokazał cukromierz? W jakiej temperaturze? O jakiej godzinie? Kto ukrywał się za pomiarem? O tym po przerwie na reklamę
Tadam - cukromierz pokazał ok. 24,2 Blg. Znacznie bliżej 25 niż 28. Swoją drogą dla zero cukru pokazuje 0. Oczywiście w 20 st.C.
cbdu
Druga sprawa.
Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Co do mojego pytania o poprawkę na zawartość alkoholu, to z braku innych danych założyłem, że jest to wartość proporcjonalna liniowa. I tak to wprowadziłem do arkusza Excela. I się zdziwiłem, że jeszcze tyle cukru mi zostało w roztworze Ale to dobrze, bo może dranie szybciej zapiją się na śmierć i zdechną
Hłe, hłe, aż taka dokładność nie jest nam potrzebna. Tu nie apteka. Bo wiele jest niewiadomych i trzeba trochę iść na żywioł.Doody pisze:Jak już jesteś taki dokładny to powinieneś rozpuścić w 75ml wody o temp. 4 stopni, albo w 75 g wody o dowolnej temp. Litr wody waży kilogram tylko gdy jej temp ma okolice 4 stopni.
Co do mojego pytania o poprawkę na zawartość alkoholu, to z braku innych danych założyłem, że jest to wartość proporcjonalna liniowa. I tak to wprowadziłem do arkusza Excela. I się zdziwiłem, że jeszcze tyle cukru mi zostało w roztworze Ale to dobrze, bo może dranie szybciej zapiją się na śmierć i zdechną
-
- Posty: 43
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... #pid164593Zbynek12 pisze: Logicznym jest, że cukromierz zaniża zawartość cukru w przypadku zawartości alkoholu. Gdzie znajdę źródło jakie wartości te zmiany przyjmują? Bo informacja, że dla 14% alkoholu pokazuje wartość o 4 Blg mniejszą, to dla mnie za mało. Ile dla 17%, ile dla 10%?
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Dla potomnych przytoczę skrót z tamtego forum.
Wzór na poprawkę można dać taki:
y=0.3x +1
gdzie
y - poprawka
x - zawartość alkoholu
Istotne: wzór dotyczy tylko przedziału zawartości alkoholu pomiędzy 10 a 20%
Przykład:
Cukromierz pokazał nam 2 Blg. Z obliczeń wiemy, że mamy już 15% alkoholu.
y=0.3*15+1 = 4,5+1 = 5,5
Czyli do 2 ze wskaźnika dodajemy 6 i mamy realną zawartość cukru już nie 2 a 7,5 Blg. Spora różnica, prawda?
Dla wartości alko poniżej 10% nie przejmowałbym się i stosował ten wzór, jeśli to jest tylko stopień pośredni i docelowo chcemy uzyskać więcej %.
Dzięki witas.witas pisze: Tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=164593#pid164593
Dla potomnych przytoczę skrót z tamtego forum.
Wzór na poprawkę można dać taki:
y=0.3x +1
gdzie
y - poprawka
x - zawartość alkoholu
Istotne: wzór dotyczy tylko przedziału zawartości alkoholu pomiędzy 10 a 20%
Przykład:
Cukromierz pokazał nam 2 Blg. Z obliczeń wiemy, że mamy już 15% alkoholu.
y=0.3*15+1 = 4,5+1 = 5,5
Czyli do 2 ze wskaźnika dodajemy 6 i mamy realną zawartość cukru już nie 2 a 7,5 Blg. Spora różnica, prawda?
Dla wartości alko poniżej 10% nie przejmowałbym się i stosował ten wzór, jeśli to jest tylko stopień pośredni i docelowo chcemy uzyskać więcej %.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 sty 2023, 17:17 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Zrobiłem eksperyment by potwierdzić poprawność powyższego wzoru.
Przygotowałem rozcieńczoną wódkę i dodałem cukier, który rozpuściłem. Otrzymałem w rezultacie płyn z zawartością 14,5% (objętościowo) alkoholu i 7,5g cukru na 100g roztworu, czyli 7,5 Blg. Co pokazał mi cukromierz? Gdyby powyższy wzór był prawidłowy, to powinien pokazać: 7,5 -(0,3*14,5 +1) = 2,2 Blg. Jednakże wskaźnik zatrzymał się na 3,2. Spora różnica. Tym bardziej, że dla zera było prawidłowo, a dla 10 i 20 również.
Edycja:
Jednak jest OK. Cukromierz kłamał. Wyjaśnienie w kolejnym wpisie.
Przygotowałem rozcieńczoną wódkę i dodałem cukier, który rozpuściłem. Otrzymałem w rezultacie płyn z zawartością 14,5% (objętościowo) alkoholu i 7,5g cukru na 100g roztworu, czyli 7,5 Blg. Co pokazał mi cukromierz? Gdyby powyższy wzór był prawidłowy, to powinien pokazać: 7,5 -(0,3*14,5 +1) = 2,2 Blg. Jednakże wskaźnik zatrzymał się na 3,2. Spora różnica. Tym bardziej, że dla zera było prawidłowo, a dla 10 i 20 również.
Edycja:
Jednak jest OK. Cukromierz kłamał. Wyjaśnienie w kolejnym wpisie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 14:15 przez Zbynek12, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Zbynek
Pozdrawiam
Zbynek
Re: Cukromierz - jak go używać i co on właściwie wskazuje?
Postanowiłem przeprowadzić jeszcze raz pomiar. Tym razem w temperaturze 20,0C. Z menzurką ogrzaną do 20,0C. Zacząłem od czystej wody. I na tym zakończyłem. Pokazało mi 1 Blg. Wprawdzie woda pitna nazywa się wodą słodką, ale to nie znaczy, że zawiera cukier
Czyli dla wartości 0 cukru mój cukromierz łże. Hmmm… W takim razie sprawdzałem kiedyś wodę innym cukromierzem. Wydawało mi się, że tym. Czyli wzór na poprawkę alko jest jak najbardziej prawidłowy.
Zrobiłem też inny pomiar. Ktoś mi powie, ile powinno ważyć 100ml wódki 40%? No dobra, w tych 20,0 stopniach.
Teoretycznie to niecałe 92g. Praktyka dała mi znacząco inny wynik. Waga 100ml wody wychodzi mi 100g. Odmierzane strzykawką 20ml. Do sprawdzenia skalowanej menzurki 100ml.
40cm3*0,79g/cm3+60cm3*1,0g/cm3=91,6g – Tyle teoria.
Edycja...
Teoria bardzo teoretyczna.
(Swoją drogą co innego widać w wikipedii na komórce, co innego na desktopie)
Otóż na wikipedii desktopowej jest dodatkowo podana gęstość dla różnych rozcieńczeń alkoholu. I tak dla 40% jest podane 0,95g/cm3. Stąd 100ml nie waży jak wyżej wyliczyłem, ale 95g. I pokrywa się to dokładnie ze zmierzoną przeze mnie próbką. cbdu
Coś sobie z dawnych lektur przypominam, że zmieszanie 1,0 litra spirytusu i 1,0 litra wody daje mniej objętości niż równe 2,0 litra.
Czyli dla wartości 0 cukru mój cukromierz łże. Hmmm… W takim razie sprawdzałem kiedyś wodę innym cukromierzem. Wydawało mi się, że tym. Czyli wzór na poprawkę alko jest jak najbardziej prawidłowy.
Zrobiłem też inny pomiar. Ktoś mi powie, ile powinno ważyć 100ml wódki 40%? No dobra, w tych 20,0 stopniach.
Teoretycznie to niecałe 92g. Praktyka dała mi znacząco inny wynik. Waga 100ml wody wychodzi mi 100g. Odmierzane strzykawką 20ml. Do sprawdzenia skalowanej menzurki 100ml.
40cm3*0,79g/cm3+60cm3*1,0g/cm3=91,6g – Tyle teoria.
Edycja...
Teoria bardzo teoretyczna.
(Swoją drogą co innego widać w wikipedii na komórce, co innego na desktopie)
Otóż na wikipedii desktopowej jest dodatkowo podana gęstość dla różnych rozcieńczeń alkoholu. I tak dla 40% jest podane 0,95g/cm3. Stąd 100ml nie waży jak wyżej wyliczyłem, ale 95g. I pokrywa się to dokładnie ze zmierzoną przeze mnie próbką. cbdu
Coś sobie z dawnych lektur przypominam, że zmieszanie 1,0 litra spirytusu i 1,0 litra wody daje mniej objętości niż równe 2,0 litra.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 18:58 przez Zbynek12, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Zbynek
Pozdrawiam
Zbynek