Cukier fruktozowy

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Post autor: jurek1978 »

Witam !
Piszę tu bo nie znalazłem takiego tematu.
Znajomy ma dojście do różnych produktów spożywczych.
Teraz zaproponował mi 5 worków cukru fruktozowego po 25 kg każdy.
Czy warto to brać ?
Co z tego można zrobić ?

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: W_TG »

Jak naj bardziej.
Poczytaj na forum i nie tylko o - syrop glukozowo fruktozowy
Podejżewam że to o co Ci zaproponowano to jest właśnie to w formie krystalicznej.
A jeśli to czysta fruktoza to również przerobisz ją na C2H5OH
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Jest to w workach - sypka.
Ja i tak produkuję spiryt na aabratku więc nie wiem czy jest sens się bawić ?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: aronia »

Wszystko zależy od ceny - jeżeli jest konkurencyjna do obecnej ceny cukru to można się zastanowić. Na początek zacząłbym od 1 worka :D

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: W_TG »

do Jurek1978. Nie ważne na czym produkujesz Fruktoza to tylko surowiec. Fermentacja przebiegnie identycznie.
Jeśli taniej to bież jeśli nie , ja bym spróbował z czystej ciekawości
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

No ale wydajność z fruktozy jest pewnie niższa ?
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: gary1966 »

Glukozy ok 0,5 l brutto, to fruktozy pewnie podobnie, ja brał bym w ciemno jak cena atrakcyjna.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 gru 2014, 20:48 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Czyli wydajnościowo nie jest dużo gorsze od zwykłego cukru ?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: aronia »

Podaj cenę to za kg/ cały worek to się szybko dowiesz czy warto się tym zainteresować.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Wiesz cena ma być dobra - do ustalenia ale nie wiem czy gra jest warta świeczki jeśli to jest dużo mniej wydajne od zwykłego cukru.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: HomoChemicus »

Jak cena niższa niż 1,5zł/kg to bierz.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Wątpie czy ktoś chciał by tak tanio sprzedać cukier z owoców (1,50 zł/kg). Fruktoza jest drogim cukrem. Dla porównania, kg fruktozy w bogutynmłyn kosztuje 14 zł.
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=971
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Wiesz jak się nie płaci za coś to można to później tanio sprzedać.
Czyli 1,5 zł to max. W sumie normalny cukier w biedronce 1,79 zł a jak ten jest mniej wydajny to dla mnie mniej wart.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: aronia »

Jeżeli zamierzasz ten cukier przerabiać na spirytus to cena musi być na prawdę atrakcyjna przy aktualnej cenie cukru.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

No najgorsze że nikt nie ma doświadczenia lub nie chce się podzielić czy jest on mniej wydajny od zwykłego cukru czy nie.
Bo piszą że jest on bardziej słodki od zwykłego ...
Sam już nie wiem :/
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: HomoChemicus »

Aspartam - 180 x słodszy od cukru. Alkoholu z aspartamu nie uzyskasz.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 gru 2014, 22:59 przez HomoChemicus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: eldier »

Ale to może być tylko odczucie w ustach, tak jak ze słodzikami.
Odnośnie fruktozy to poszperałem trochę i chemicy piszą że ze 100g fruktozy otrzymasz 51g alkoholu.
To jest tylko teoria i jak jest w praktyce niestety nie wiem. Ja bym wziął choćby nawet, żeby dowiedzieć się co z tego wyjdzie, tylko cena musi być podobna do cukru. Jakbyś jechał kiedyś do Łodzi to chętnie kupiłbym worek.
aronia Może byłaby to alternatywa dla glukozy przy owocówkach, wzór sumaryczny jest ten sam, ale nie wiem jak to się przekłada na gotowy produkt- nie jestem chemikiem ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5381
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Zygmunt »

Fruktoza to izomer glukozy. Drożdże rozprawiają się z nią tak samo jak z glukozą, więc i osiągi będą praktycznie identyczne, czyli ok. 15% mniej alkoholu z kilograma względem cukru białego.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Dzięki Zygmunt - czyli już wszystko wiem.
Czyli jak cena korzystniejsza od cukru białego to go wezmę.
Problem tylko z trzymaniem 5 worków w bloku :)
Hehehe
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Pretender »

Dawaj do mnie, ja Ci "przechowam" ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Hehe jakbyś był z Mazur gdzieś to tak :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Pretender »

No to szkoda :/
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: pokrec »

Zygmunt, czekaj, bo mnie to zaczyna lekko fascynować: sacharoza to dwucukier złożony z glukozy i fruktozy. Glukoza solo i fruktoza solo są 15% mniej wydajne od sacharozy. Trochę mi się to nie klei, Jak 2+2 = 5. Co powoduje, że wydajność sacharozy nie jest taka sama jak glukozy i fruktozy? Czy wydajność mieszaniny 50/50 wolnej sacharozy i wolnej glukozy będzie miała wydajność taką jak sacharoza?
A tak między nami fruktoza jest reklamowana jako cukier dla diabetyków, bo wolniej podnosi indeks glikemiczny, tymczasem fruktoza w organizmie człowieka może zostać zmagazynowana tylko w mięśniach. Wątroba jej nie magazynuje jak glukozy, więc nadmiar fruktozy jest przerabiany od razu na... tłuszcz i tak magazynowany. To właśnie powoduje, że syrop glukozowo - fruktozowy jest tak tuczący.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: gr000by »

Masa molowa sacharozy to 342g/mol i z 1 mola sacharozy mogą powstać 4 mole etanolu. Masa molowa glukozy i fruktozy to 180g/mol i z 1 mola glukozy/fruktozy mogą powstać 2 mole etanolu. Aby uzyskać taką samą wydajność jak dla sacharozy trzeba użyć 360g glukozy/fruktozy, a wynik będzie taki sam jak dla 342g sacharozy.
Większa wydajność sacharozy wiąże się z tym, że jest to dwucukier, który powstaje z połączenia dwóch cząsteczek cukrów prostych z wydzieleniem cząsteczki wody. Ma on mniejszą masę, a daje tyle samo produktu, więc wydajność rośnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: pokrec »

A, dzięki, gr000by, kawałek konkretnej informacji. Tak mi coś w głowie dźwięczało, że to wiązanie chemiczne między glukozą a fruktozą coś może modyfikować. No i modyfikuje - kupując glukozę albo fruktozę płacimy za... wodę, której nie kupujemy z sacharozą ;-)
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Jest fruktoza
4 woreczki skromne każdy po 25 kg
Obrazek
Po świętach pierwszy nastaw pójdzie do przerobienia :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Wyniki koniecznie opisz :ok:
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Obowiązkowo :)
A Twoja przesyłka z tego co widzę już wydana kurierowi do doręczenia :)
Daj znać jak dojdzie :D
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: olo 69 »

A mnie ciekawi jedna rzecz. W necie wyczytałem, ze fruktoza jest dwa razy słodsza od glukozy. Ciekawe jak się to będzie przekładało na blg nastawu?
Pozdrawiam,olo 69

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: aronia »

Blg to specyficzna skala gęstości, więc "słodkość" nie będzie miała wpływu na wskazanie cukromierza. Co innego gęstość danej substancji: fruktoza - 1.69, a glukoza 1,54g/cm^3 z czego można wnioskować, że wskazanie po rozpuszczeniu tej samej ilości mogą się różnić(na małej ilości może być to do przeoczenia).
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Czyli pierwszy nastaw zrobię identycznie jak to robię z sacharozą.
8 kg cukru - w tym przypadku to będzie fruktoza + 21 litrów wody i paczuszka Moskva
No i zobaczymy ile z tego będzie urobku i jakiej klasy.
No i ile czasu drożdżaki będą potrzebować na przerobienie tego.

Mam nadzieję że okaże się to dobrym "budulcem" bo jakbym miał słodzić herbatę 100 kg fruktozy to chyba do śmierci by mi starczyło :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Ale byś miał wtedy, zdrowszą herbatę. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

No i pierwszy nastaw z fruktozy dokonany.
8 kg fruktozy + 21 litrów wody - dało mi to 25 Blg
Przy temperaturze 28 stopni dodałem paczuszkę drożdży Moskva Style.
Już ładnie pracują i dają przyjemny zapach.
Zobaczymy za kilka dni co z tego będzie ....
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

W 3 doby od nastawu blg spadło z 25 do 0
Więc całkiem ok
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Ciekawe czy zejdzie niżej, jak nastaw na sacharozie? :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

No myślę że zejdzie do -2 widać że jeszcze pracuje.
Teraz pozostanie kwestia smaku/zapachu no i ile się z tego wyciągnie spirytu :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

No i jestem po pierwszym gotowaniu nastawu z fruktozy.
Sama fermentacja przeszła bardzo sprawnie.
W 5 dni spadło z 25 do -2 BLG.
No i wbrew obawom urobku nie było mniej.
Nawet wyszło mi o dziwo więcej.
Standardowo z 8 kg sacharozy wychodziło mi 4 - 4,5 L spirytusu a dziś wyszło mi prawie 5 litrów spirytusu.
Zapach delikatniejszy zdecydowanie.
Smaku nie ocenie bo nie pijam takich świeżych wyrobów :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: Kamal »

Czyli fruktoza jest lepszym surowcem na spirytus :ok: :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy

Post autor: jurek1978 »

Za tydzień kolejne gotowanie - teraz nastaw poszedł na drożdżach Alcotec 48.
Zobaczymy jak będzie tak znowu to te 100 kg fruktozy zostanie przerobionych z pożytkiem dla ludzkości :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”