Calvados z kupnego soku Tymbark
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: piątek, 24 lip 2009, 15:17
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Witam, czy ktoś próbował robić taki wynalazek? W tesco jest teraz fajny myk i można kupić sok jabłkowy tymbark w cenie 1,71 / litr. Zamówiłem 48 litrów (wyjdzie 82zł). Odbiór mam dokonać jutro.
Do tego czasu chciałbym się dowiedzieć - czy takie coś ma rację bytu? W składzie jest niby tylko 100%sok jabłkowy. Czy myślicie że to gra warta świeczki?
Do tego czasu chciałbym się dowiedzieć - czy takie coś ma rację bytu? W składzie jest niby tylko 100%sok jabłkowy. Czy myślicie że to gra warta świeczki?
Niezadowolenie jest oznaką ambicji. Jest paliwem, które podtrzymuje ogień.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
To jest rozcieńczony koncentrat soku jabłkowego. Dużo lepiej wyjdzie ze świeżo wyciskanych soków, które występują na rynku w opakowaniach 3 i 5 litrów (worki z kranikiem w kartonach). Można wówczas pomieszać różne odmiany jabłek i efekt jest dużo ciekawszy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: piątek, 24 lip 2009, 15:17
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Chyba i tak w myśl eksperymentu kupię i popełnię tego oszukanego calvadosa. Zobaczymy co wyjdzie.
Odnośnie soków tłoczonych - często w Auchan są same worki 5L za 9,99zł. U sadowników jest przeważnie cena 2,5 - 3 zł/litr.
Niezadowolenie jest oznaką ambicji. Jest paliwem, które podtrzymuje ogień.
To jakim prawem piszą sok 100%.JanOkowita pisze:To jest rozcieńczony koncentrat soku jabłkowego. Dużo lepiej wyjdzie ze świeżo wyciskanych soków, które występują na rynku w opakowaniach 3 i 5 litrów (worki z kranikiem w kartonach). Można wówczas pomieszać różne odmiany jabłek i efekt jest dużo ciekawszy.
Chyba i tak w myśl eksperymentu kupię i popełnię tego oszukanego calvadosa. Zobaczymy co wyjdzie.
Odnośnie soków tłoczonych - często w Auchan są same worki 5L za 9,99zł. U sadowników jest przeważnie cena 2,5 - 3 zł/litr.
Niezadowolenie jest oznaką ambicji. Jest paliwem, które podtrzymuje ogień.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Zadzwoniłem tam i ceny jabłkowego to 11,45zł za 3L i 16,7zł za 5L wiśniowy podobnie, a soki mają z naprawdę różnych owoców. I tak teraz się zastanawiam na co ja tyle wiśni na mroziłem aby teraz się bawić w domowe wyciskanie.
Więc na czerwone wino wiśnie mam, ale myślę o soku jabłkowym na jakieś białe.
Zostawiłbym na samoistne klarowanie a co do stopera to co dokładnie masz na myśli ? Bo wcześniej sypałem pirosiarczyn i dosładzałem.JanOkowita pisze:Jak najbardziej się nadają, można fajnie skomponować smak. Do tego kolejno dobre drożdże + środek klarujący + stoper fermentacji i do butelek!
Zadzwoniłem tam i ceny jabłkowego to 11,45zł za 3L i 16,7zł za 5L wiśniowy podobnie, a soki mają z naprawdę różnych owoców. I tak teraz się zastanawiam na co ja tyle wiśni na mroziłem aby teraz się bawić w domowe wyciskanie.
Więc na czerwone wino wiśnie mam, ale myślę o soku jabłkowym na jakieś białe.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Problem z sokami z koncentratu jest taki że są one w dużej mierze pozbawione aromatu, sporo tego ucieka na etapie zagęszczania soku. Pomijam już kwestię z jakiej jakości jabłek pozyskiwany jest taki sok . Akurat czasem widuję co tam do "Hor..." jest podrzucane w sezonie kiedy zajmują się tłoczeniem soku.
Zresztą jeżeli chodzi o aromat to wystarczy porównać sok z kartonu z kranikiem a ten z koncentratu.
Zresztą jeżeli chodzi o aromat to wystarczy porównać sok z kartonu z kranikiem a ten z koncentratu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
@mshpl - 100% dlatego, że jest tam tylko sok z jabłek (nie ma innego, np. z marchewek)
@Zbynek80 - jeśli masz chłodne pomieszczenie do klarowania to się sklaruje grawitacyjnie. A stoper fermentacji zawiera pirosiarczyn potasu (do ubicia drożdży) oraz sorbat potasowy (do konserwacji wina).
@Zbynek80 - jeśli masz chłodne pomieszczenie do klarowania to się sklaruje grawitacyjnie. A stoper fermentacji zawiera pirosiarczyn potasu (do ubicia drożdży) oraz sorbat potasowy (do konserwacji wina).
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 33
- Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Zeszłej wiosny zrobiłem nastaw z soku jabłkowego Hortex na drożdżach aktywnych, chyba Fermiwin, dosłodzony tak, żeby uzyskać ok. 18%. Przedestylowałem go na pot-stillu razem z osadem. Wyszedł trochę piekący, a smak jabłek nie był bardzo wyczuwalny, ale i tak lepszy, niż cukrówka na drożdżach gorzelnianych przepędzona na tym samym sprzęcie. Poza tym nie zdążył za bardzo dojrzeć
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Kup sobie lepiej sok z tłoczni. Ja dzisiaj zamawiałem 50 l z odmian słodkich i wyszło 12 zł za 5l + wysyłka w dwóch paczkach za 30zł, czyli wyszło mnie 150 zł za wszystko. Wychodzi 3 zeta za litr, a calvadosik powinien wyjść o niebo lepiej niż z tymbarków z zagęszczonego soku.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
O sorry 13 zeta https://www.olx.pl/oferta/sok-jablkowy- ... dNRkZ.html
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Z sokami w workach sprawa nie jest prosta. Soki są tłoczone i jest ogromny problem z klarowaniem. Na wino średnio. Zrobiłem kilka wersji i słabo. Natomiast kupiłem sokowirówke Prlowską za grosze i trójniaczek wyszedł świetny i dobrze się sklarował. Dodam, że to moje doświadczenie po wielu próbach. Siarczynów i środków klarujących nie używam.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Robiłeś prawdziwego calvadosa bez dodatku wody i cukru, czy coś dodawales? Jeżeli na samym soku i bez dodatku cukru to niestety strasznie drogo wychodzi nawet z tych kupnych soków...
Lucent, mówisz, że na wino te soki się nie nadają tylko że względu na trudne klarowanie, czy w smaku jest coś nie tak?
Lucent, mówisz, że na wino te soki się nie nadają tylko że względu na trudne klarowanie, czy w smaku jest coś nie tak?
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Dodaję cukru. Do 40l soku dodaję około 6-7kg cukru w dwóch ratach i do tego tyle wody aby mieć 50l. Sok kupuję po 3 zł/l bezpośrednio od sadownika. Smak calvadosu jest ok. Gdy robię z jabłek, destylat ma więcej aromatu, ale filtrowanie nastawu przed gotowaniem (nie mam płaszcza wodnego) męczy mnie już trochę
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Robiłem calvados z soku z tłoczni, kupiłem 60 litrów za bodajże 100zl, poprosiłem żeby nie pasteryzowali i taki soczek zaszczepiłem drożdżami do cydru. Potem destylacja dwukrotna i dodanie płatków dębowych, pierwsze kilka tygodni jabłko było super intensywne w zapachu lecz po pół roku zmieniło się w typowe brandy z bardziej owocowym niż jabłkowym aromatem. Ogólnie trunek fajny lecz mało wydajny proces.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 33
- Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Wczoraj destylowałem dość stary (sprzed paru miesięcy) nastaw z soku jabłkowego, cukru i kilku jabłek (pokrojonych na drobne kawałki). Kiedy kapał pogon (pod koniec, nie czuć było alkoholu), miał on dobry, kwaśny smak (nie ocet) - wcześniej mi się to nie zdarzało. Po wystudzeniu i otwarciu garnka okazało się, że to, co w nim zostało, smakuje tak samo. Czy powinienem dzisiaj jeszcze odpędzić więcej tej frakcji i zmieszać ją z pozostałym produktem?
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Cena wygląda zachęcająco. Jeżeli to sok tylko tłoczony i pasteryzowany to się nadaje. Nawet jeżeli destylat nie jest tak aromatyczny jak z samych jabłek, jego smak nie odbiega znacząco od destylatów z owoców. Robię taki nastaw (z jabłek lub z samego soku) co około miesiąc (50l). Fermentuje drożdżami turbo fruit. Zawsze się udaje!
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 56
- Rejestracja: środa, 28 sie 2013, 20:37
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Ja do tego soku z Auchan w Komornikach dwa lata temu starłem kilka jabłek ze skórkami i dodałem nieco cukru (sok zawiera ok. 10% cukru) - wyszedł fajny calvados - polecam.
Cena była podobna. Opis wyrobu z sezonu 2015 (odkopałem zapiski)
Nastaw z soku jabłkowego na Calvados - 11 listopada 2015
sok kupny tłoczony mętny "Auchan", zaw. cukru 9,7 %
do 23 litrów soku dodane zostało 4 kg cukru białego rafinowanego
dodane zostało kilka startych ze skórką świeżych jabłek, fosforan dwuamonowy i drożdże bayanus G995
Po fermentacji niespecjalnie dobrze się chciało klarować - destylacja 5 grudnia 2015
Po rozrobieniu wyszło 5,85 litra 45% Calvadosa.
W grudniu 2015 zostały dodane mocno pieczone czipsy dębowe w ilości 1 g/ litr
w marcu 2016 - towar rewelacyjny w zapachu ! - płatki dębowe zostały wyjęte
Cena była podobna. Opis wyrobu z sezonu 2015 (odkopałem zapiski)
Nastaw z soku jabłkowego na Calvados - 11 listopada 2015
sok kupny tłoczony mętny "Auchan", zaw. cukru 9,7 %
do 23 litrów soku dodane zostało 4 kg cukru białego rafinowanego
dodane zostało kilka startych ze skórką świeżych jabłek, fosforan dwuamonowy i drożdże bayanus G995
Po fermentacji niespecjalnie dobrze się chciało klarować - destylacja 5 grudnia 2015
Po rozrobieniu wyszło 5,85 litra 45% Calvadosa.
W grudniu 2015 zostały dodane mocno pieczone czipsy dębowe w ilości 1 g/ litr
w marcu 2016 - towar rewelacyjny w zapachu ! - płatki dębowe zostały wyjęte
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
To główny problem. Faktem jest też, że soki powstają że słodkich odmian głównie a mi wina miody wchodziły najlepsze z odmian typu szara reneta, antonowka a teraz ta nowsza Idared..sądzę że na calvadosa też to będzie miało podobny efekt.mariusz19029 pisze: Lucent, mówisz, że na wino te soki się nie nadają tylko że względu na trudne klarowanie, czy w smaku jest coś nie tak?
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy