Żywność wysokoprzetworzona.

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)

Moderator: amator

Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2923
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Może ktoś rozwinąć określenie z tytułu? Czy np. kiełbasa zrobiona na Gubałówce jest bardziej przetworzona niż ta z Elbląga? :)
Czy posolenie mięsa i uwędzenie, to wysoka przetwórczość? A suszenie, nie tylko mięsa? I wiele innych wątpliwości mam.
Czy dany produkt może być w jednym przypadku wysoko, a w innym nisko przetworzony?
Pozdrawiam,
Waldek
alembiki
Awatar użytkownika

Twonk_2
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: Twonk_2 »

Jak upieczesz w domu chleb i użyjesz tylko mąki, wody, drożdży, soli itp to będzie to produkt przetworzony. Tak jak ugotowane mięso, domowa wędlina itd.
Jak kupisz podobny chleb w sklepie i będzie miał w składzie oprócz wyżej wymienionych np. emulgatory, wzmacniacze smaku, konserwanty itp., to będzie to produkt wysoko przetworzony. Tak samo np. z szynką. Zrobisz sam - produkt przetworzony. Kupisz z dodatkiem chemii utrzymującej wodę, wzmacniaczami smaku to będzie to produkt wysoko przetworzony.
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2024, 13:22 przez Twonk_2, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7364
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: radius »

Wg mnie, bardziej pasowałyby określenia, żywność lekko/słabo przetworzona i mocno/bardzo przetworzona. Bardziej by pasowały do rzeczywistości :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2923
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: wawaldek11 »

A czy jest żywność nieprzetworzona? Bo owoce, warzywa, jaja na surowo i inne tego typu chyba będą?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Twonk_2
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: Twonk_2 »

Tak, jeśli dobrze pamiętam to procesy jak suszenie, mielenie, filtrowanie, prażenie, gotowanie, fermentacja, pasteryzacja, zamrażanie, pakowanie próżniowe a nawet użycie soli ale do poprawy smaku a nie w celach konserwujących (czyli do ok. 10-12 g / kg masy całkowitej), nie powodują, że żywność staje się "przetworzona" wg definicji.

Ale już peklowanie, solenie w ilościach np. 25g/kg mięsa (wędliny dojrzewające) czy dodatek cukru powoduje, że produkt jest określany jako przetworzony (nie "wysoko przetworzony").
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2773
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 436 razy
Kontakt:
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: JanOkowita »

To wszystko co jest w konserwach jest na pewno "wysokoprzetworzone". Obrobione termicznie, zakonserwowane i przygotowane do długiego przechowywania.
wawaldek11 pisze: niedziela, 14 kwie 2024, 14:51 Bo owoce, warzywa
Zielony groszek, marchewka, szparagi w puszkach, itp.- pewnie wchodzą do tej kategorii.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7364
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: radius »

Klasyfikacja NOVA stworzona przez jednostkę Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), dzieli żywność na cztery główne grupy w zależności od stopnia przetworzenia i właściwości produktu: żywność nieprzetworzona i minimalnie przetworzona, przetworzone dodatki kulinarne, żywność przetworzona i żywność wysoko przetworzona.
Resztę doczytacie tutaj - https://www.maczfit.pl/blog/czym-jest-z ... etworzona/
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2923
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: wawaldek11 »

To już trochę więcej wiem na temat przetworzonej żywności - dziękuję koledzy :poklon;
JanOkowita pisze: niedziela, 14 kwie 2024, 16:53 To wszystko co jest w konserwach jest na pewno "wysokoprzetworzone". Obrobione termicznie, zakonserwowane i przygotowane do długiego przechowywania.
Zielony groszek, marchewka, szparagi w puszkach, itp.- pewnie wchodzą do tej kategorii.
O produktach z puszki nawet nie myślałem, bo sama puszka dla mnie jest be. Bardzo rzadko i w ostateczności korzystam. Teraz praktycznie przez cały rok mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców nie mówiąc o mrożonkach. Ich jakość, to następny dylemat :bezradny:
Robię trochę przetworów z dziczyzny, ryb, warzyw i mógłbym pakować je w puszki, ale wybrałem słoiki, bo mają mniejszą powierzchnię pokrytą plastikiem - wieczko. Teraz na moje tereny wchodzi ASF i będzie trudniej o dzikie mięso - stąd m. in. ten temat.
Pasza z marketów mnie przeraża, może trzeba się przyzwyczaić.
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 kwie 2024, 21:31 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

drgranatt
1950
Posty: 1958
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: drgranatt »

Wysoko przetworzona żywność poddawana jest zaawansowanej obróbce technologicznej, aby uzyskać wyjątkowe walory smakowe. W jej składzie nie brakuje więc wzmacniaczy i ulepszaczy smaku i zapachu. Do tego dochodzą sztuczne barwniki, konserwanty, stabilizatory, aromaty i wiele, wiele innych.

Najbardziej przetworzone produkty to m.in. słodycze, słone przekąski (chipsy, paluszki), zupy w proszku, gotowe sosy, płatki śniadaniowe, słodkie napoje gazowane, mrożone fast foody, parówki i pasztety. Ich częste spożywanie może doprowadzić do rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym otyłości.

Żywność nieprzetworzoną stanowią produkty naturalne – jadalne części roślin, takie jak warzywa, owoce, nasiona itp. oraz pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, podroby, jaja, mleko. Do tej grupy zalicza się także glony, grzyby oraz wodę.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

mienho
150
Posty: 154
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: mienho »


wawaldek11 pisze:... Teraz na moje tereny wchodzi ASF i będzie trudniej o dzikie mięso - stąd m. in. ten temat....
Z tego co mówił mi znajomy myśliwy to ASF nie szkodzi ludziom i nie każdy dzik musi to mieć. Dodatkowo w takim regionie możesz kupić całego dzika za 1 zł plus koszty badania na włośnicę. Nie jestem czynnym myśliwym, ale skoro mówił i nawet miał takie dziki to chyba to jest prawda.

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2923
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: wawaldek11 »

Ludziom może i nie szkodzi, ale dzikom na pewno - zdychają. A wcześniej władze zapobiegawczo nakazały mocno zredukować pogłowie płacąc wysokie premie za odstrzał loch - 600 zł. Odstrzał był możliwy przez cały rok bez okresu ochronnego. Do tego wilki swoje biorą i dzika ni ma :bezradny:
Myśleliśmy, że ASF do nas nie dojdzie, ale posuwa się na północ i są nowe przypadki w kolejnych gminach.
Pozdrawiam,
Waldek

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Kilka lat temu po internecie chodziły zdjęcia martwych dzików wiszące w koronach drzew. Jedna z teorii mówiła, że zakażone ASF martwe zwierzęta zrzucała Rosja ze śmigłowców/samolotów aby uwalić polski rynek wieprzowiny. Oczywiście każdy się śmiał jakie to durne spiskowe teorie, hehe. Dzisiaj nie brzmi to tak śmiesznie biorąc pod uwagę działania hybrydowe chociażby na Białorusi - a ruska/ukraińska rakieta doleciała aż do Poznania i władze to olały więc śmigłowce nad Podlasiem to pikuś. Ostatni śmigłowiec został wykryty tylko dlatego, że ktoś we wsi zadzwonił na policję, takie to PLOT mamy.

Wracając do tematu - nawet żywność niskoprzetworzona to obecnie gówno niszczące zdrowie. Dlaczego? Bo absolutnie wszędzie nawet nie dają a j**ią na potęgę cukier. Osoba z mojej rodziny absolutnie nie może jeść nic z cukrem i wszyscy dokładnie analizujemy składy. Na 8-10 marek kabanosów tylko w jednej nie ma cukru, tak samo z szynką, keczupem i wszystkim innym. Jedyna dostępna w Polsce marka musztardy bez cukru w składzie to jakaś droga francuska marka dostępna tylko w Auchan i Leclerc.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2617
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: jakis1234 »

tanczacy-z-drozdzami pisze: środa, 17 kwie 2024, 12:30 Jedyna dostępna w Polsce marka musztardy bez cukru w składzie to jakaś droga francuska marka dostępna tylko w Auchan i Leclerc.
No nie taka droga ;) https://www.frisco.pl/pid,129831/n,role ... tn,product
Ostatnio zmieniony środa, 17 kwie 2024, 13:38 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7364
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

A ktoś widział jedną z tych musztard na półce w fizycznym sklepie? Bo ja jeszcze nie :D Na półkach jest gówno co ma rotować szybko.

Ironią jest to, że producenci muszą się reklamować że nie ma cukru w produkcie który k*a siłą rzeczy nie powinien mieć cukru.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2617
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: jakis1234 »

W Auchan są te musztardy cały czas.
Cukier poprawia smak musztardy i to jest najważniejsze. Co tam kalorie.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Żywność wysokoprzetworzona.

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Dobrze wiedzieć :).

Kabanos z cukrem, musztarda z cukrem, itp. A potem idziesz na USG wątroby i dowiadujesz się, że został Ci rok życia, za to ze smakiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”