Zoctowany nastaw cukrowy?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Rewa »

Witajcie,

W jaki sposób sprawdzić czy nastaw się nie zepsuł? Tylko organoleptycznie?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3689
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 282 razy
Otrzymał podziękowanie: 450 razy
Re: Zoctowany nastaw cukrowy?

Post autor: Doody »

Nastaw cukrowy mający 22 Blg raczej nie ma szans na zaoctowanie. Taka ilość cukru go zabezpiecza. Wszystko powinno iść w kierunku pełnej fermentacji alkoholowej.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zoctowany nastaw cukrowy?

Post autor: Rewa »

Hej, dzięki za odpowiedź. Ten nastaw stoi już przerobiony ok 2-3 miesiące. Pytanie czy mógł się zepsuć?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2824
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 540 razy
Re: Zoctowany nastaw cukrowy?

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Odlej z pół szklanki i wsyp sody spożywczej jak zacznie się pienić to ocet.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zoctowany nastaw cukrowy?

Post autor: Rewa »

Dzięki, faktycznie dobry sposób. Nastaw jest dobry.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4734
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 556 razy
Otrzymał podziękowanie: 842 razy
Re: Zoctowany nastaw cukrowy?

Post autor: rozrywek »

No cóż.
Wujek dobra rada @Góral bagienny
Dobrze ci doradza.
Ja ci doradzę coś innego.

Nie ma muszek cukrówek. Są za to muszki owocówki.

Ale w fermentorze jest rurka fermentacyjna. I to musisz regularnie kontrolować.
Albo wypluje. Albo wyparuje. A ciekawe że potrafi zassać do środka.
Także zajżyj codziennie.
Nie gmeraj w tym. Tylko sprawdź czy nie dostaje się tam powietrze i czy w rurce jest płyn.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”