Żelowate drożdże??

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: wisnia101 »

Przygotowałem jabłka na owocowe brandy i kilka dni temu zacząłem przygotowywać drożdże, takie jak te.

http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=2504

Tak jak w instrukcji, troszkę cukru, szczypta pożywki.
Drożdże zapewne się popsuły ponieważ zmiany temperatury były zbyt duże, dziwi mnie późniejsze zachowanie tej mieszanki. Po dwóch dniach drożdże zgęstniały, zrobił się żel (wiem ze to dziwne ale tak się właśnie stało). Trzeciego dnia wykipiały.

Tylko temperatura była przyczyna tego, czy może coś jeszcze mogło wpłynąć na końcowy efekt ?
P1020232_rs.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Żelowate drożdże??

Post autor: Zygmunt »

Ożyły:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Żelowate drożdże??

Post autor: wisnia101 »

Zygmunt pisze:Ożyły:)
No niby tak tylko bardziej przypomina to jakiś śluz niż drożdże :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Żelowate drożdże??

Post autor: Zygmunt »

Rozmnożyły się, zrobiła się zawiesina, a potem zaczęły pracować. Dlatego MD rób np. w słoiku.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Żelowate drożdże??

Post autor: wisnia101 »

Czyli co drożdże były w porządku??

Właśnie wylałem je do zlewu, konsystencja przypominały białko od jajka.
Ciężko było wylać to z tej butelki.

Co znaczy MD ??
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Żelowate drożdże??

Post autor: Zygmunt »

MD- matka drożdżowa. Jeżeli były bardzo śluzowate i śmierdziały, mogło to oznaczać, że na pożywce, jaką niewątpliwie był cukier i fosforany rozwinęły się zamiast drożdży (lub wspólnie z nimi) bakterie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”