Witam wszystkich.
Moja aparatura to kolumna z zimnymi pacami i zaworem reflux. Oczywiście jest problem z dozowaniem odbioru, bo mam zastosowany zawór kulowy z nierdzewki, ale będzie przeróbka tego na zawór iglicowy, który wykombinowałem tylko nie wiem czy zda egzamin. Proszę więc o ew. uwagi na temat jego umiejscowienia i konstrukcji. Daję dwa rysunki jeden szczegółowy z zaworem oraz jeden schemat poglądowy.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Będę próbował użyć jeszcze jednego zaworu ogólnodostępnego, a mianowicie termostatycznego, ale bez głowicy. Jest to zawór w którym przepływ reguluje iglica i jest dość precyzyjny. Wada - oczywiście wykonany z mosiądzu. Zakończenie do spustu to rurka 1/2 cala więc zobaczę jak się sprawi. Piszcie jak macie jakieś pomysły.
Dzięki
zawór iglicowy wałsnej konstrukcji
Re: zawór iglicowy wałsnej konstrukcji
Witam wszystkich
Jak powiedziałem tak zrobiłem. Testowałem zawór termostatyczny. Sprawdza sie bardzo dobrze i można bardzo ładnie nim regulować. Zastosowałem 3/8 cala ponieważ taki znalazł kolega w swoich zapasach. Jest to starszy zawór Herz-a niklowany w środku wiec mniejszy kontakt psoty z mosiądzem. Zastanawiam sie nad moim patentem z zaworem iglicowym. Jak przetestuję opisze co wyszło.
Jak powiedziałem tak zrobiłem. Testowałem zawór termostatyczny. Sprawdza sie bardzo dobrze i można bardzo ładnie nim regulować. Zastosowałem 3/8 cala ponieważ taki znalazł kolega w swoich zapasach. Jest to starszy zawór Herz-a niklowany w środku wiec mniejszy kontakt psoty z mosiądzem. Zastanawiam sie nad moim patentem z zaworem iglicowym. Jak przetestuję opisze co wyszło.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
- Kontakt:
Re: zawór iglicowy wałsnej konstrukcji
Jeżeli dobrze rozumuje twój projekt to zamierzasz pracować na 2 systemach jednocześnie.
Temat był poruszany na forum i praca na dwóch systemach jest nie możliwa tak, że będziesz musiał jeden z nich.
Pozdrawiam
Temat był poruszany na forum i praca na dwóch systemach jest nie możliwa tak, że będziesz musiał jeden z nich.
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl