Zapach banana

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
macko2570
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 22:44

Post autor: macko2570 »

Czy to normalne ze nastaw na drożdżach SpiritFerm T3 pachnie bananem ? :shock:
alembiki

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zapach banana

Post autor: we125 »

Jeszcze się nie spotkałem na tych drożdżach z takim posmakiem. Ale na Alcotec 48 Turbo PURE uzyskałem bananowy posmak.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Zapach banana

Post autor: klodek4 »

Można by rzec - lepiej że pachnie bananem niż starymi skarpetami najgorszego wroga :mrgreen: :hahaha:

Autor tematu
macko2570
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 22:44
Re: Zapach banana

Post autor: macko2570 »

Na razie nastaw jeszcze stoi, wiec mam nadzieje, że po przedestylowaniu zapach zniknie .
Bo wyjdzie bananówka bez banana. :D

Autor tematu
macko2570
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 22:44
Re: Zapach banana

Post autor: macko2570 »

Po chwili destylacji psota pachniała jak zmywacz lakieru do paznokci i miala 85 %.
Odlałem pierwsze 50ml i myślałem ze będzie już ok ale :dupa: i cały czas tak śmierdzi.
Wie ktoś może dlaczego tak się stało?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7349
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zapach banana

Post autor: radius »

Napisz coś więcej. Na jakim sprzęcie pracujesz, jak stabilizujesz kolumnę, jak i ile odbierasz przedgonów :?: Nie jesteśmy wróżkami ani jasnowidzami (do pewnego stopnia ;P ) więc trochę nas oświeć :idea:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
macko2570
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 22:44
Re: Zapach banana

Post autor: macko2570 »

Kolba szklana 4 L na dnie kawałki porcelany wyżej idzie rurka szklana około 80 cm znajduje się tam termometr i chłodnica podłączona za pomocą wężyka silikonowego.
Z tych 4 L odlewam pierwsze 50 ml. Zdjęcia nie dam rady zrobić.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7349
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zapach banana

Post autor: radius »

A rura pusta czy masz tam jakieś wypełnienie :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
macko2570
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 22:44
Re: Zapach banana

Post autor: macko2570 »

Pusta.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7349
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zapach banana

Post autor: radius »

Pusta rura nie spełnia żadnego zadania po za komplikacją aparatury :lol:
Wypełnij ją pociętymi zmywakami, potem grzej, nie za mocno. Pierwszą 50-kę odlej, a następne skropliny zbieraj do osobnych buteleczek 200 ml. Potem powąchaj każdą i będziesz wiedział ile masz przedgonów, tych najbardziej śmierdzących. Strzelam, że przy kolbie 4l, jakieś 200 ml. Następne buteleczki to już będzie serce, czyli to co nas najbardziej interesuje. Gdy moc destylatu będzie oscylowała w granicach 50%, traktuj resztę jako pogon (do następnej destylacji). Przy tak małym zbiorniku niewiele uzyskasz dobrego destylatu, ale od czegoś trzeba zacząć ;)
P.S.
Zapach lakieru do paznokci (aceton) to właśnie przedgony.
Życzę powodzenia :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
macko2570
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 22:44
Re: Zapach banana

Post autor: macko2570 »

Dzięki za naprawdę szybką odpowiedź. Sprawdzę czy jak dalej będę destylował czy będzie śmierdzieć acetonem i napisze na forum. :)

Zastanawia mnie jeszcze coś: jak to możliwe, że na tych samych drożdżach raz nastaw wyszedl mi koloru drożdży a drugim razem żółto-pomarańczowy ? :shock: Chodzi oczywisie o T3 Spiritferm. Proporcje takie same.

tomsg
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 12 sie 2012, 17:37
Podziękował: 2 razy
Re: Zapach banana

Post autor: tomsg »

radius pisze:Pierwszą 50-kę odlej, a następne skropliny zbieraj do osobnych buteleczek 200 ml. Potem powąchaj każdą i będziesz wiedział ile masz przedgonów, tych najbardziej śmierdzących. Strzelam, że przy kolbie 4l, jakieś 200 ml.
200ml z 4l? Nie za dużo? W takim razie ja musiałbym przy kolbie 10L odstawić 2,5 raza więcej czyli 0,5L? Osobiście zauważyłem, że śmierdzi pierwsze 100ml, ale nie wylewam. Wylewam dopiero przy trzeciej destylacji 100ml (łącznie z 30L nastawu), a psota jest pierwsza klasa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”