Zapach banana
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Zapach banana
Pusta rura nie spełnia żadnego zadania po za komplikacją aparatury
Wypełnij ją pociętymi zmywakami, potem grzej, nie za mocno. Pierwszą 50-kę odlej, a następne skropliny zbieraj do osobnych buteleczek 200 ml. Potem powąchaj każdą i będziesz wiedział ile masz przedgonów, tych najbardziej śmierdzących. Strzelam, że przy kolbie 4l, jakieś 200 ml. Następne buteleczki to już będzie serce, czyli to co nas najbardziej interesuje. Gdy moc destylatu będzie oscylowała w granicach 50%, traktuj resztę jako pogon (do następnej destylacji). Przy tak małym zbiorniku niewiele uzyskasz dobrego destylatu, ale od czegoś trzeba zacząć
P.S.
Zapach lakieru do paznokci (aceton) to właśnie przedgony.
Życzę powodzenia
Wypełnij ją pociętymi zmywakami, potem grzej, nie za mocno. Pierwszą 50-kę odlej, a następne skropliny zbieraj do osobnych buteleczek 200 ml. Potem powąchaj każdą i będziesz wiedział ile masz przedgonów, tych najbardziej śmierdzących. Strzelam, że przy kolbie 4l, jakieś 200 ml. Następne buteleczki to już będzie serce, czyli to co nas najbardziej interesuje. Gdy moc destylatu będzie oscylowała w granicach 50%, traktuj resztę jako pogon (do następnej destylacji). Przy tak małym zbiorniku niewiele uzyskasz dobrego destylatu, ale od czegoś trzeba zacząć
P.S.
Zapach lakieru do paznokci (aceton) to właśnie przedgony.
Życzę powodzenia
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Zapach banana
Dzięki za naprawdę szybką odpowiedź. Sprawdzę czy jak dalej będę destylował czy będzie śmierdzieć acetonem i napisze na forum.
Zastanawia mnie jeszcze coś: jak to możliwe, że na tych samych drożdżach raz nastaw wyszedl mi koloru drożdży a drugim razem żółto-pomarańczowy ? Chodzi oczywisie o T3 Spiritferm. Proporcje takie same.
Zastanawia mnie jeszcze coś: jak to możliwe, że na tych samych drożdżach raz nastaw wyszedl mi koloru drożdży a drugim razem żółto-pomarańczowy ? Chodzi oczywisie o T3 Spiritferm. Proporcje takie same.
Re: Zapach banana
200ml z 4l? Nie za dużo? W takim razie ja musiałbym przy kolbie 10L odstawić 2,5 raza więcej czyli 0,5L? Osobiście zauważyłem, że śmierdzi pierwsze 100ml, ale nie wylewam. Wylewam dopiero przy trzeciej destylacji 100ml (łącznie z 30L nastawu), a psota jest pierwsza klasa.radius pisze:Pierwszą 50-kę odlej, a następne skropliny zbieraj do osobnych buteleczek 200 ml. Potem powąchaj każdą i będziesz wiedział ile masz przedgonów, tych najbardziej śmierdzących. Strzelam, że przy kolbie 4l, jakieś 200 ml.