Prawda. Także dla żołądka z tym, że stosowany w celach zdrowotnych nie jest używany w "większych ilościach" a działanie prozdrowotne octu jabłkowego już dawno zostało potwierdzone. Przecież octu spirytusowego także używamy i nikt nie robi larum, że jest szkodliwy czy niebezpieczny w zastosowaniu codziennymKrzysztof63 pisze: Każdy "ocet" zawiera kwas octowy, a kwas octowy w większych ilościach jest szkodliwy dla wątroby.
Zaoctowany zacier - jak go uratować?
-
online
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 213
- Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Zaoctowany zacier - jak go uratować?
@Krzysztof Ad. 2 - soda oczyszczona to wodorowęglan sodu NaHCO3 a nie uwodniony węglan sodu, Ad. 3 - fosforan dwuamonowy stosowany jako pożywka dla drożdży może uwolnić amoniak po dodaniu sody. Przerabiałem to, rzeczywiście po dodaniu do nastawu sody czuć było amoniak w destylacie. Ja osobiście przedestylowałbym to bez sody, dodał sody do rozcieńczonego destylatu, poczekał parę godzin i jeszcze raz przedestylował.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy