Też się pochwalę sobotnim wynikiem.
36kg jęczmienia w 120l wody. Rozgrzałem w zbiorniku 50l + 20l w normalnym garnku do ponad 95°C. Przelałem do beczki i od razu grzałem kolejne 50l. Śruta dodawana partiami i po wlaniu ostatniej parti wody i wsypaniu ostatniej parti temp wynosiła 78°C. Beczka ocieplona na czas zacierania. Przed scukrzajacym 50g kwasku. Ocieplenie zdjęte godzinę po dodaniu e. redukującego lepkość.
Dawki enzymów:
- e. upłynniający: 15ml
- 62°C e. scukrzajacy: 25ml
- 59°C e. redukujący: 10ml
- 35°C drożdże M1
Wynik 18 BLG przy około 50°C zacieru, w niższej temp nie udało mi się już zrobić odczytu...
Brak nieprzyjemnego zapachu mimo braku dodatkowego chłodzenia. Poleci odpęd i na gotowo na zasypowej na raz.
Jak dodałem drożdże to zamieszałem... z cukromierzem z gomaru w środku
Zacieranie metodą "na lenia".
-
- Posty: 229
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Pożywki do zboża nie dawałem. Miałem paczkę 50g i całą wsypałem. Nie uwadniam ich wcześniej po prostu rozsypuje je po wierzchu i po ~20min mieszam całość. Dekiel mam szczelny i po paru godzinach jak widzę że ruszyła fermentacja zaglądam nieufnie czy ładnie pachnie. Przy życie mnie odrzuciło na metr.
Problem jaki napotkałem to dwa razy musiałem przez śrutownik puścić ziarno bo po pierwszym razie widać było że jest trochę "kaszy".
Problem jaki napotkałem to dwa razy musiałem przez śrutownik puścić ziarno bo po pierwszym razie widać było że jest trochę "kaszy".
-
- Posty: 3868
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 284 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Oczywiście że się da. Wsypujesz śrutę jęczmienną do wody o temp. 90 stopni i mieszasz. Gdy temp mieszaniny osiągnie 65 stopni wsypujesz śrutę ze słodu i mieszasz.
Edit
Powinieneś dać przynajmniej 30% słodu w stosunku do ziarna niesłodowanego. Jeżeli mniej to można wspomóc się niewielka ilością enzymów.
Edit
Powinieneś dać przynajmniej 30% słodu w stosunku do ziarna niesłodowanego. Jeżeli mniej to można wspomóc się niewielka ilością enzymów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 maja 2024, 14:53 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek