zacier zytni z piekarni

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
lysy05
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 5 sty 2013, 12:20

Post autor: lysy05 »

Czytam, czytam i się zastanawiam, czy taki zacier żytni z piekarni ma sens. Z tego co wiem wystarczy dodać do niego wody i rośnie w oczach, a może można by go użyć jako słodu? Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony środa, 23 sty 2013, 21:37 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: zacier zytni z piekarni

Post autor: Zygmunt »

Nie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
lysy05
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 5 sty 2013, 12:20
Re: zacier zytni z piekarni

Post autor: lysy05 »

A to szkoda, bo mam do niego dostęp i myślałem, że mozna coś z tym zrobić. Dzięki za odpowiedz.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 sty 2013, 09:23 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 792
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: zacier zytni z piekarni

Post autor: wolan »

Jak masz dostęp do zakwasu czy zaczynu (a nie zacieru) to masz dostęp i do mąki żytniej :) którą możesz wykorzystać i zatrzeć ja enzymami :) czy słodem.
Pozdro
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”