Zacier ze słodu

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
ollimp
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2011, 16:00
Krótko o sobie: nudze sie
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Wynalazca

Post autor: ollimp »

Jestem nowicjuszem w zacierach zbożowych, zawsze robiłem coś mocniejszego z owoców.
Mam dostęp do słodu gotowego (używany do produkcji piwa) w nieograniczonej ilości.
Jak zrobić zacier do destylacji ze słodu? Z góry dziękuje.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Zacier z słodu

Post autor: Zygmunt »

Jaki to słód? Nie chcesz trochę sprzedać? :P
Zasadniczo zacier robisz jak piwo, ale bez chmielenia:
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Wark ... s%C5%82odu
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Zacier z słodu

Post autor: cafekot »

Ze słodu robię najprościej jak się da :
- 6 kilo słodu (jasny) rozdrabniam, wsypuję do wygrzanej lodówki turystycznej (30 litrów), zalewam wodą o temp. 75 st. C - 20 litrów (po zasypie temp. ustala się na ok 68 st. C), czekam 2 godzinki, cały wywarek razem ze słodem trafia do fermentora, drożdże do zacierów zbożowych i gotowe.

Autor tematu
ollimp
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2011, 16:00
Krótko o sobie: nudze sie
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Wynalazca
Re: Zacier z słodu

Post autor: ollimp »

Używany przez Lecha Pilzneński (jęczmienny)do piwa jasnego.
Jeśli jesteś z trójmiasta możemy pogadać.
cafekot pisze:Ze słodu robię najprościej jak się da :
- 6 kilo słodu (jasny) rozdrabniam, wsypuję do wygrzanej lodówki turystycznej (30 litrów), zalewam wodą o temp. 75 st. C - 20 litrów (po zasypie temp. ustala się na ok 68 st. C), czekam 2 godzinki, cały wywarek razem ze słodem trafia do fermentora, drożdże do zacierów zbożowych i gotowe.
Jak długo fermentuje?
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 lis 2011, 18:23 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Zacier z słodu

Post autor: cafekot »

Na długośc fermentacji mają wpływ takie czynniki :
- temp. fermentacji;
- jakiech użyliśmy drożdży (piwne - długo ; bayanusy - średnio ; gorzelniane - szybko), ja używam bayanusów około 14 dni fermentacj;
- Blg początkowe (czyli ile cukrów jest na starcie do przerobienia).

ineslik
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 12 lut 2012, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z słodu

Post autor: ineslik »

Mam zamiar zrobić słód z pszenicy . Na bazie tego słodu zacier wzbogacony ziołami (odpadki po destylacji olejków - goździki, jałowiec, tymianek, rozmaryn). Wiem, jak zrobić słód, przeczytałam również ten wątek. Mam pytania - na razie dwa
-czy dodatek ziołowej biomasy wpłynie jakoś na proporcje surowca, ilość drożdży?
-w jakim stopniu należy rozdrobnić słód na zacier?

Znalazłam fotorelację z przygotowania słodu. Na sicie rozstawionym na słoikach. http://www.piwo.org/topic/5357-slodowan ... torelacja/
ja też robię metodą słoikową, tyle, że pszenicę wsypuję DO słoików (w kiełkowaniu mam spore doświadczenie).

misiu36100
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 21:52
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z słodu

Post autor: misiu36100 »

Wyrabiam od kilku lat piwo, wyrabianie słodu w warunkach domowych mija się z celem.Otrzymany produkt jest niskiej jakości, słabo rozluźniony z niska zawartością enzymów.Do tego dochodzi koszt wytworzenia słodu w warunkach domowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”