Jestem nowicjuszem w zacierach zbożowych, zawsze robiłem coś mocniejszego z owoców.
Mam dostęp do słodu gotowego (używany do produkcji piwa) w nieograniczonej ilości.
Jak zrobić zacier do destylacji ze słodu? Z góry dziękuje.
Zacier ze słodu
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Zacier z słodu
Jaki to słód? Nie chcesz trochę sprzedać?
Zasadniczo zacier robisz jak piwo, ale bez chmielenia:
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Wark ... s%C5%82odu
Zasadniczo zacier robisz jak piwo, ale bez chmielenia:
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Wark ... s%C5%82odu
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Zacier z słodu
Ze słodu robię najprościej jak się da :
- 6 kilo słodu (jasny) rozdrabniam, wsypuję do wygrzanej lodówki turystycznej (30 litrów), zalewam wodą o temp. 75 st. C - 20 litrów (po zasypie temp. ustala się na ok 68 st. C), czekam 2 godzinki, cały wywarek razem ze słodem trafia do fermentora, drożdże do zacierów zbożowych i gotowe.
- 6 kilo słodu (jasny) rozdrabniam, wsypuję do wygrzanej lodówki turystycznej (30 litrów), zalewam wodą o temp. 75 st. C - 20 litrów (po zasypie temp. ustala się na ok 68 st. C), czekam 2 godzinki, cały wywarek razem ze słodem trafia do fermentora, drożdże do zacierów zbożowych i gotowe.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 20 lis 2011, 16:00
- Krótko o sobie: nudze sie
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Wynalazca
Re: Zacier z słodu
Używany przez Lecha Pilzneński (jęczmienny)do piwa jasnego.
Jeśli jesteś z trójmiasta możemy pogadać.
Jeśli jesteś z trójmiasta możemy pogadać.
Jak długo fermentuje?cafekot pisze:Ze słodu robię najprościej jak się da :
- 6 kilo słodu (jasny) rozdrabniam, wsypuję do wygrzanej lodówki turystycznej (30 litrów), zalewam wodą o temp. 75 st. C - 20 litrów (po zasypie temp. ustala się na ok 68 st. C), czekam 2 godzinki, cały wywarek razem ze słodem trafia do fermentora, drożdże do zacierów zbożowych i gotowe.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 lis 2011, 18:23 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Powód: kosmetyka
Re: Zacier z słodu
Mam zamiar zrobić słód z pszenicy . Na bazie tego słodu zacier wzbogacony ziołami (odpadki po destylacji olejków - goździki, jałowiec, tymianek, rozmaryn). Wiem, jak zrobić słód, przeczytałam również ten wątek. Mam pytania - na razie dwa
-czy dodatek ziołowej biomasy wpłynie jakoś na proporcje surowca, ilość drożdży?
-w jakim stopniu należy rozdrobnić słód na zacier?
Znalazłam fotorelację z przygotowania słodu. Na sicie rozstawionym na słoikach. http://www.piwo.org/topic/5357-slodowan ... torelacja/
ja też robię metodą słoikową, tyle, że pszenicę wsypuję DO słoików (w kiełkowaniu mam spore doświadczenie).
-czy dodatek ziołowej biomasy wpłynie jakoś na proporcje surowca, ilość drożdży?
-w jakim stopniu należy rozdrobnić słód na zacier?
Znalazłam fotorelację z przygotowania słodu. Na sicie rozstawionym na słoikach. http://www.piwo.org/topic/5357-slodowan ... torelacja/
ja też robię metodą słoikową, tyle, że pszenicę wsypuję DO słoików (w kiełkowaniu mam spore doświadczenie).
-
- Posty: 6
- Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 21:52
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz