zacier z winogron - drugi raz te same owoce

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
sroka33
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:34

Post autor: sroka33 »

witam mam problem zrobiłem zacier z winogron:
-12kg winogron<cale owoce zmiażdżone ze skorka>
-10l wody
-5,2kg cukru
bez żadnych dodatkowych drożdży.
i tak sobie to chodziło w temp. ok 15oC około 7tygoni i efekt końcowy był zadowalający.
postanowiłem zrobić powtórkę na tych samych owocach a mianowicie resztkach które zostały. dodałem
-5kg cukru
-około 15l wody
-bez żadnych dodatkowych drożdży
i to był chyba największy błąd, minęło jakieś 5 tygodni i jest 16blg ale już nie chodzi.
proszę o pomoc co najlepiej dodać żeby cukier został przerobiony w całości<szkoda go trochę> ale żeby smak się za bardzo nie zmienił na gorszy, najlepiej jeśli trzeba dodać jakieś <drożdże, pożywkę> prosiłbym o jakiś link ze sklepu, niestety w moim mieście nie ma sklepów z tymi rzeczami. a może lepiej byłoby dodać jakiś owoców żeby poprawić smak.
liczę na wasza wiedzę ponieważ wyjazd w góry się zbliża i by się coś przydało ugotować.
z góry dzięki za odpowiedz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: zacier z winogron - drugi raz te same owoce

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”