witajcie.
Ostatnio ze sklepu "bimber hobby" zakupiłem enzymy na 200 l i drożdże whisky.
1 Pytanko jaka jest proporcja na nastaw 45 l, ponieważ taki był by jeden wsad do keg
2 Czy po przefiltrowaniu przez worek filtracyjny, nastaw nie będzie się przypalał.
3 Ile enzymów dodać na taki nastaw.
4 Co mam zrobić po przedestylowaniu? Aby wyszło mi naprawdę pyszne whisky.
5 Jak sądzicie czy dobry alkohol wyjdzie mi z tzw. mieszanki?
zabawa enzymami
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: zabawa enzymami
i takiej ilości bym użył. Nigdy nie stwierdzono "przeenzymowania" ZACIERÓW
więc "bitwa" o 5 litrów w tą czy tamtą stronę nie ma sensu.
Jeśli chodzi o śrutę lub mąkę, to użyj proporcji 1 : 4
Kilogram śruty / 4 litry wody.
Jeśli będziesz ZACIERAŁ mąkę, to raczej nie ma szansy odfiltrowania "szlamu".
Tu ryzyko przypalenia jest na 99%. Osobiście udało mi się przypalić
mąkę już w procesie zacierania. Do pierwszego psocenia polecam "bełkotkę".
a później zapomnieć gdzie schowałeś tak "spreparowaną" psotę.
Im dłużej nie będziesz mógł Sobie przypomnieć gdzie ja ukryłeś,
tym lepsze wrażenie na migdałach zrobi po znalezieniu
z zacieru, czy z nastawu, to alkohol z pewnością wyjdzie "dobry"
Pozdrawiam
Calyx
Skoro ilość w strzykawce jest na 200 litrów, to 1/4 tej ilości będzie na 50 litrówbogdan.wm pisze: Ostatnio ze sklepu "bimber hobby" zakupiłem enzymy na 200 l i drożdże whisky.
1 Pytanko jaka jest proporcja na nastaw 45 l, ponieważ taki był by jeden wsad do keg
i takiej ilości bym użył. Nigdy nie stwierdzono "przeenzymowania" ZACIERÓW
więc "bitwa" o 5 litrów w tą czy tamtą stronę nie ma sensu.
Jeśli chodzi o śrutę lub mąkę, to użyj proporcji 1 : 4
Kilogram śruty / 4 litry wody.
Jeśli ZACIER będzie ze śruty, to worek ją oddzieli i nie przypali się.bogdan.wm pisze: 2 Czy po przefiltrowaniu przez worek filtracyjny, nastaw nie będzie się przypalał.
Jeśli będziesz ZACIERAŁ mąkę, to raczej nie ma szansy odfiltrowania "szlamu".
Tu ryzyko przypalenia jest na 99%. Osobiście udało mi się przypalić
mąkę już w procesie zacierania. Do pierwszego psocenia polecam "bełkotkę".
Patrz odpowiedź do pytania z pkt. 1 i będziesz wiedział ile ich dać do ZACIERU.bogdan.wm pisze: 3 Ile enzymów dodać na taki nastaw.
Możesz wlać w beczkę dębową lub dodać "chipsy" dębowebogdan.wm pisze: 4 Co mam zrobić po przedestylowaniu? Aby wyszło mi naprawdę pyszne whisky.
a później zapomnieć gdzie schowałeś tak "spreparowaną" psotę.
Im dłużej nie będziesz mógł Sobie przypomnieć gdzie ja ukryłeś,
tym lepsze wrażenie na migdałach zrobi po znalezieniu
Nie wiem co masz na myśli pisząc o mieszance ale czy będziesz robiłbogdan.wm pisze: 5 Jak sądzicie czy dobry alkohol wyjdzie mi z tzw. mieszanki?
z zacieru, czy z nastawu, to alkohol z pewnością wyjdzie "dobry"
Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: zabawa enzymami
Na stronie bimberhobby jest gdzieś kalkulator enzymów ściągnij i przelicz sobie. Bo ważna jest ilość skrobi, którą scukrzasz, a ile dodajesz wody to już bardziej kwestia upodobań.1 Pytanko jaka jest proporcja na nastaw 45 l, ponieważ taki był by jeden wsad do keg
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Re: zabawa enzymami
Jeżeli chcesz dobrze przefiltrować zacier ze śruty polecam zrobić tak jak robi się to w browarnictwie domowym.
Poczytaj o filtratorze zrobionym z oplotu wężyka sanitarnego oraz o wysładzaniu brzeczki. Po takiej filtracji raczej dużo nie przypalisz tylko zrób dokładnie tak jak przy filtracji na browar.
Poczytaj o filtratorze zrobionym z oplotu wężyka sanitarnego oraz o wysładzaniu brzeczki. Po takiej filtracji raczej dużo nie przypalisz tylko zrób dokładnie tak jak przy filtracji na browar.