zabawa enzymami

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: bogdan.wm »

witajcie.
Ostatnio ze sklepu "bimber hobby" zakupiłem enzymy na 200 l i drożdże whisky.
1 Pytanko jaka jest proporcja na nastaw 45 l, ponieważ taki był by jeden wsad do keg
2 Czy po przefiltrowaniu przez worek filtracyjny, nastaw nie będzie się przypalał.
3 Ile enzymów dodać na taki nastaw.
4 Co mam zrobić po przedestylowaniu? Aby wyszło mi naprawdę pyszne whisky.
5 Jak sądzicie czy dobry alkohol wyjdzie mi z tzw. mieszanki?
promocja
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: zabawa enzymami

Post autor: Calyx »

bogdan.wm pisze: Ostatnio ze sklepu "bimber hobby" zakupiłem enzymy na 200 l i drożdże whisky.
1 Pytanko jaka jest proporcja na nastaw 45 l, ponieważ taki był by jeden wsad do keg
Skoro ilość w strzykawce jest na 200 litrów, to 1/4 tej ilości będzie na 50 litrów
i takiej ilości bym użył. Nigdy nie stwierdzono "przeenzymowania" ZACIERÓW
więc "bitwa" o 5 litrów w tą czy tamtą stronę nie ma sensu.
Jeśli chodzi o śrutę lub mąkę, to użyj proporcji 1 : 4
Kilogram śruty / 4 litry wody.
bogdan.wm pisze: 2 Czy po przefiltrowaniu przez worek filtracyjny, nastaw nie będzie się przypalał.
Jeśli ZACIER będzie ze śruty, to worek ją oddzieli i nie przypali się.
Jeśli będziesz ZACIERAŁ mąkę, to raczej nie ma szansy odfiltrowania "szlamu".
Tu ryzyko przypalenia jest na 99%. Osobiście udało mi się przypalić
mąkę już w procesie zacierania. Do pierwszego psocenia polecam "bełkotkę".
bogdan.wm pisze: 3 Ile enzymów dodać na taki nastaw.
Patrz odpowiedź do pytania z pkt. 1 i będziesz wiedział ile ich dać do ZACIERU.
bogdan.wm pisze: 4 Co mam zrobić po przedestylowaniu? Aby wyszło mi naprawdę pyszne whisky.
Możesz wlać w beczkę dębową lub dodać "chipsy" dębowe
a później zapomnieć gdzie schowałeś tak "spreparowaną" psotę.
Im dłużej nie będziesz mógł Sobie przypomnieć gdzie ja ukryłeś,
tym lepsze wrażenie na migdałach zrobi po znalezieniu :)
bogdan.wm pisze: 5 Jak sądzicie czy dobry alkohol wyjdzie mi z tzw. mieszanki?
Nie wiem co masz na myśli pisząc o mieszance ale czy będziesz robił
z zacieru, czy z nastawu, to alkohol z pewnością wyjdzie "dobry" :) :) :)

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: zabawa enzymami

Post autor: artaks »

1 Pytanko jaka jest proporcja na nastaw 45 l, ponieważ taki był by jeden wsad do keg
Na stronie bimberhobby jest gdzieś kalkulator enzymów ściągnij i przelicz sobie. Bo ważna jest ilość skrobi, którą scukrzasz, a ile dodajesz wody to już bardziej kwestia upodobań.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

Autor tematu
bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: zabawa enzymami

Post autor: bogdan.wm »

A co sądzicie abym przefiltrował nastaw przez worek filtracyjny, a te cząsteczki najmniejsze wyklarować np. klarowinem?? Co wy na to?

mostek
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 22 maja 2011, 18:44
Lokalizacja: Chorzów
Re: zabawa enzymami

Post autor: mostek »

Jeżeli chcesz dobrze przefiltrować zacier ze śruty polecam zrobić tak jak robi się to w browarnictwie domowym.
Poczytaj o filtratorze zrobionym z oplotu wężyka sanitarnego oraz o wysładzaniu brzeczki. Po takiej filtracji raczej dużo nie przypalisz tylko zrób dokładnie tak jak przy filtracji na browar.
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: zabawa enzymami

Post autor: szwistaq »

Troszkę odświerzę temat, trochę offtop, ale nie bedę otwierał nowego tematu. Nie mieszkam w Polscę, więc proszę was o pomoc. Gdzie można kupić enzymy?? Czy któraś z sieci typu Obi psiada takowe?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”