Wybór drożdży

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:

Post autor: mima »

A pro po cukru. Z czego u was ten cukier robią?,- o! Tego jestem ciekawy?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
promocja
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

@Mima

Cukier mamy wyłącznie z trzciny cukrowej. Północ Queensland'u, farmy chyba? setki tysięcy hektarów pod opieką Włochów. Cukru jest tu dużo i ciągle jest tani (3kg $2.15) no tani w naszej skali. A ile kosztuje cukier w Kraju?

Pmiętam byliśmy na wycieczce 'na górze' = północ i zatrzymaliśmy się na kawkę w parku. Od wielu kilometrów ciągnęły się uprawy trzciny. Poszedłem ułamać trochę trzciny i z niej leciał sok, prawie cukier, sama słodycz. Było to dawno i jeszcze wtedy nie wiedziałęm, co nastąpi...

Pozdr.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Ogólnie z trzciny to najlepszy na świecie. Nie wiem jak to się ma do naszego hobby.

Cukier kosztuje średnio 2.5 zł.
Wóda 0.5l. - najtańsza ok. 14 zł. lepsza 20zł, koniak 0.7l -najtańszy 30zł

Obecne kursy to- dolar ameryk. 3 zł. euro 4.2zł.
Ludzie zarabiają hm... jak bym nie napisał to zawsze ktoś podważy.
Oficjalnie średnia pensja to ok 2900zł., a tak naprawdę ok 1200- 2000 tys.
Ja jako dużo starszy gość od Ciebie ;) , jestem już od dawna na państwowej pensyjce, ale jak bym Ci napisał ile naprawde dostaję, to byś sobie wszystkie guziki ze śmiechu poobgryzał.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

Jakoś zawsze wydawało mi się że cukier to cukier. Czy z buraków, czy z trzciny czy np z cukierniczki... :)

Odnośnie wieku - hm wydaje mi się że jednak jesteś starszy choć obaj jesteśmy na zarobionym chlebie.

3kg cukru $2.15, 0.7 L taniej wodki $28.00, lepszej $32.00, marne brandy $30. JW $32. Uczciwa whiskey $60.

Tyle.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: bogdan »

No to Julek, Tobie się bardziej opłaca :D

pozdrawiam, też emeryt Bogdan :poklon;

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: Juliusz »

@Bogdan
No to Julek, Tobie się bardziej opłaca :D
No to wymówiłeś nie w porę. Dziś wzrosły ceny gaz butlowego o (uwaga) 100%!!! Miałem dobre ciche miejsce gdzie napełniali mi butle sporo taniej niż w innych miejscach. Dziś właściciel z przeprosinami powiedział, że niestety już nie może tak tanio jemu podnieśłi ceny o 80% i transport się dołożył i cena jest dwa razy wyższa...

:(

Julcio
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Spoko!
Przyjedziesz to zobaczysz jak u nas słodko.
Ceny gazu akurat u nas nie wzrosły, ale i nie spadły,
A powinny, bo ropa, fest staniała i gaz do aut sporo staniał.
Drożdże podrożały o 25%
Cukier jak kosztował 2.50 teraz 280.
A prąd drożał w tamtym roku 4x i nawet nie podawali
tego do publicznej wiadomości.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: KGB - pasjonat »

Po przeczytaniu dowiedziałem się ciekawej rzeczy.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.

Pozdrawiam.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Folia na pewno nie zatrzyma ci ciepła.

Można dodatkowo owinąć folią, najlepie streczem.
Ale nie po to żeby bylo więcej ciepła, tylko,
żeby nie zalewać izolacji.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: bogdan »

Oj Mirek, a widziałeś kiedyś w TV akcje ratownicze, nie? no to Ci powiem.
Poszkodowanych nakrywają właśnie taką folią (aluminiową, srebrną) nie czarną.
A może rury ciepłownicze widziałeś izolowane wełną minerarną z folia alu na zewnątrz.
Resztę sobie sam dośpiewaj

pozdrawiam Bogdan

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: mima »

Byłem pewien na 1000% że ten temat zostanie
poruszony. :D ;)

Powiem Ci krótko. Ja Cię przykryję taką folią
w zimę, zobaczymy czy nie zmarzniesz, :D
albo w upalne lato, zobaczymy czy nie
będzie Ci gorąco pod tą folią? :P

Jeszcze krócej. Owiń sobie tą folią alu, która
ma poniżej 1/100 mm. keg i zobaczymy czy Ci
ona zatrzyma ciepło? :o

A dlaczego używa się tych złotych czy srebrnych
foli aluminiowej w ratownictwie, albo na zewnątrz
przy wełnie mineralnej.

Może pomyślisz troszkę i Ty nam jednak na to
odpowiesz!? :D ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.

Post autor: bogdan »

KGB - pasjonat pisze:Po przeczytaniu dowiedziałem się ciekawej rzeczy.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.

Pozdrawiam.
Mirek, czy nie widzisz tam słowa "jeszcze" Wyraźnie chodzi o zatrzymanie ciepła pod folią, uzyskanego z koca grzewczego i w ten sposób ciepło trafi do środka a nie atmosfery
Folia aluminiowa nie grzeje, aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła, lecz również bardzo dobrze spełnia rolę ekranu i odbija promienie cieplne.
W ten właśnie sposób chronią się również strażacy, na wierzchu odzieży ochronnej mają warstwę z folii aluminiowej, tyle tylko, że folia chroni ich przed tempreaturą zawnętrzną.
Trochę to skomplikowane, ale tak właśnie jest.
Dodam jeszcze termos, zasada ta sama, samo szkło i próżnia to za mało.

pozdrawiam Bogdan

magik633
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 mar 2010, 13:55
Wybór drożdży

Post autor: magik633 »

Witam. Mam pewne pytanie co do przygotowania zastawu. Z góry przepraszam za moją niewiedze na temat pędzenia bimbru, ale na usprawiedliwienie mogę powiedzieć że jestem dopiero początkującym producentem domowego alkoholu. A więc, z tego co już wyczytałem na forum wiem, że najlepsze drożdże na zrobienie zastawu to drożdże winne. Zdobyłem owe. Ale podczas zakupu ekspedient uświadomił mnie że istnieją drożdże suche i mokre, oraz że są różne drożdże do wina białego i czerwonego. Które z nich są najlepsze do zacieru? Proszę o pomoc;]
Awatar użytkownika

Dines
50
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wybór drożdży

Post autor: Dines »

OK od początku. Z czego chcesz zrobić nastaw względnie zacier?
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wybór drożdży

Post autor: fredi007 »

Winne sa dobre do nastawów owocowych :czytaj: poczytaj temat
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... t1214.html

magik633
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 mar 2010, 13:55
Re: Wybór drożdży

Post autor: magik633 »

Dziękuje za zainteresowanie w mojej sprawie :poklon; Zacier zrobiony był na cukrze, ale w środku były jeszcze cytryny wkrajane. Dzisiaj już to zeszło wiec niebawem zrobiony będzie nowy zastaw, tym razem na drożdżach winnych suchych do czerwonego wina;D na razie tworzy się MD. Ale za 3-4 dni trzeba będzie to wlać do przygotowywanego zastawu. Głównie chodzi mi o to aby zlikwidować niesmaczny posmak. Jaki powinien być zastaw dla takiego MD?
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: Wybór drożdży

Post autor: czutka »

Magik633

Do cukrówek, najlepsze T3, lub Coobra8. A do owocówek, bayanus, lub enartis red fruit, aroma white.

Pozdrawiam Czutka

magik633
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 mar 2010, 13:55
Re: Wybór drożdży

Post autor: magik633 »

A jednak dalej muszę pociągnąć ten temat;D Jeśli zacier będzie zrobiony z cukru oraz dodane do tego parę cytryn aby poprawić walory smakowe, czy drożdże winne będą odpowiednie? Na moją skromną wiedzę raczej tak, ale wole się upewnić, w końcu nie można odwalić fuszerki;D
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: Wybór drożdży

Post autor: czutka »

Drożdże winne najlepsze do wina i nastawów owocowych, śliwowica, gruszkówka, calvados. Do cukrówek T3 albo Coobra8. Nastaw ma mieć określone ph, dlatego cytryny.
Dodaj słoiczek przecieru pomidorowego, witaminy też są potrzebne.

magik633
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 13 mar 2010, 13:55
Re: Wybór drożdży

Post autor: magik633 »

Dziękuję za pomoc i oświetlenie bimbrownictwa;D Obiecuje że wiedzę jaką zdobędę na forum i pomoc jaką tu otrzymałem będę krzewił wszystkim potrzebującym dookoła, a porady i informacje mi udzielone wdrożę w życie w imię ducha bimbrownictwa :poklon; :poklon; :poklon; :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”