Wino z samego soku
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 3 lut 2023, 20:42
Nastawiłam wino z samego soku z jabłek ( z odrobiną wody tylko do rozrobienia cukru) wino na start miało 25blg przerobiło cukier do poziomu 5blg i stanęło. Robiłam wcześniej wina z jabłek z tymi drożdżami tyle że z normalna ilością wody i wypracowywało wtedy cukier do 0blg. Co mogło spowodować zatrzymanie przetwarzania cukru na 5blg?
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z samego soku
Stanęło na 5 Blg, bo pewnie ma sporo cukrów niefermentowalnych, albo ilość alkoholu zabiła drożdże.
Nie podałaś, jakie drożdże użyłaś, chociaż z 20 Blg masz trochę ponad 10%, więc za dużo tego alkoholu nie ma.
Nie podałaś, jakie drożdże użyłaś, chociaż z 20 Blg masz trochę ponad 10%, więc za dużo tego alkoholu nie ma.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 lut 2023, 22:47 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy