Wino z samego soku

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Paulinkaaa
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 3 lut 2023, 20:42

Post autor: Paulinkaaa »

Nastawiłam wino z samego soku z jabłek ( z odrobiną wody tylko do rozrobienia cukru) wino na start miało 25blg przerobiło cukier do poziomu 5blg i stanęło. Robiłam wcześniej wina z jabłek z tymi drożdżami tyle że z normalna ilością wody i wypracowywało wtedy cukier do 0blg. Co mogło spowodować zatrzymanie przetwarzania cukru na 5blg?
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z samego soku

Post autor: jakis1234 »

Stanęło na 5 Blg, bo pewnie ma sporo cukrów niefermentowalnych, albo ilość alkoholu zabiła drożdże.
Nie podałaś, jakie drożdże użyłaś, chociaż z 20 Blg masz trochę ponad 10%, więc za dużo tego alkoholu nie ma.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 lut 2023, 22:47 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Wino z samego soku

Post autor: HeniekStarr »

A co dla Ciebie jest " normalną" ilością wody, dodaną do moszczu z jabłek? Mierzyłaś kwasowość i chciałaś osiągnąć konkretny poziom po fermentacji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”