Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 122
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
Załączniki
Wino z ryżu na koji

Postautor: kokornik » czwartek, 14 sty 2021, 22:05

Czy próbował ktoś puścić wino z ryżu na ulubionych na naszym forum drożdżach koji?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jakis1234
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji

Postautor: jakis1234 » czwartek, 14 sty 2021, 22:12

A kto Ci powiedział, że są ulubione. Do pewnych zadań się nadają, ale ani wina, ani piwa bym na nich nie nastawił.
Nie ten typ pracy, nie te temperatury. Z drugiej strony, spróbuj i podziel się wynikami, wszystkie doświadczenia są cenne :)
Pozdrawiam z opolskiego :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 122
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji

Postautor: kokornik » czwartek, 14 sty 2021, 23:00

Piszę że ulubione, bo mają jeden z dłuższych wątków na forum.

Jak mi się zwolni jakiś mały baniaczek to spróbuję.

Widzę że Chińczycy robią czerwone wino ryżowe na tych drożdżach Koji f-my Angel, ale dodają też tajny składnik czyli czerwony fermentowany ryż (Red Yest Rice). Ten ryż jest traktowany jakimś specjalnym grzybkiem Monascus purpureus, nie do dostania u nas.
Ogólnie przepis wygląda tak, że parowany i schłodzony biały ryż mieszany jest z czerwonym fermentowanym ryżem, drożdżami koji i wodą. To się fermentuje przez 2-3 tygodnie jest odciskane klarowane i wychodzi czerwono-pomarańczowe winko.

U nas raczej myślałem o zwykłym ryżu, rodzynkach, cukrze i drożdżach koji typu angel. Nie mam pojęcia jakie proporcje dać? Jak tu wyliczyć docelowe Blg i czy stosować jakieś dodatkowe zabiegi np. parowanie lub gotowanie ryżu? Czy ew. zrezygnować z cukru?

Awatar użytkownika

jakis1234
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji

Postautor: jakis1234 » piątek, 15 sty 2021, 08:42

Nastawiałem wino z ryżu kilkakrotnie, nie robiłem żadnych cudów, ryż, rodzynki, woda, cukier i drożdże :).
Nic z ryżem (oprócz dokładnego wypłukania, nie robię).
Obliczenia nie są problemem, ryż traktujesz jako surowiec nie dający cukru, czyli Blg obliczasz z cukru i rodzynek.
Wino wychodzi takie średnie, pijalne, ale nie powala.
Natomiast dodatek ziół i zrobienie z tego coś w rodzaju wermutu, daje bardzo fajne rezultaty :).
Tutaj masz cały wątek na ten temat:https://alkohole-domowe.com/forum/przepisy-na-wino-z-ryzu-t718.html
Spróbuj na koji, ciekawe jakie uzyskasz rezultaty. Tutaj faktycznie może być problem z Blg, trudno ocenić czy i ile koji wyciągną z ryżu, ale zawsze można dać mniej cukru i sprawdzać.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 sty 2021, 08:47 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego :)

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji

Postautor: psotamt » piątek, 15 sty 2021, 09:51

jakis1234 pisze:trudno ocenić czy i ile koji wyciągną z ryżu
No nie tak trudno wcale :D Mój ostatni nastaw z mąki ryżowej dał ~ 15% alkoholu. Wlałem do kotła 44 litry, nakapało mi całego alkoholu w przeliczeniu na spirytus 6,5 litra. Oczywiście pokusiłem się by tego "winka" spróbować; czuć tę moc, smak jest bardzo wytrawny, ale smakowo :dupa: nie urywa. Traktuję to w ramach ciekawostki, bo celem ne było wino, a mocniejszy alkohol.
Także dodatek cukru do ryżu dla podniesienia % jest całkowicie zbędny, dodatki smakowe jak najbardziej tak. Pozostaje jeszcze decyzja: mąka, czy pokruszone/zmielone ziarno?
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell

Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 122
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji

Postautor: kokornik » sobota, 16 sty 2021, 14:50

jakis1234 pisze:... ryż, rodzynki, woda, cukier i drożdże :)...
Obliczenia nie są problemem, ryż traktujesz jako surowiec nie dający cukru, czyli Blg obliczasz z cukru i rodzynek.

A jak policzyć Blg z rodzynek?

Awatar użytkownika

jakis1234
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji

Postautor: jakis1234 » sobota, 16 sty 2021, 18:23

Przyjmuje się, że średnio 1 kg rodzynek zastępuje 0,6 kg cukru.
Pozdrawiam z opolskiego :)


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości