-
Autor tematu - Posty: 122
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
- Załączniki
Wino z ryżu na koji
Czy próbował ktoś puścić wino z ryżu na ulubionych na naszym forum drożdżach koji?
-
- Posty: 299
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji
A kto Ci powiedział, że są ulubione. Do pewnych zadań się nadają, ale ani wina, ani piwa bym na nich nie nastawił.
Nie ten typ pracy, nie te temperatury. Z drugiej strony, spróbuj i podziel się wynikami, wszystkie doświadczenia są cenne
Nie ten typ pracy, nie te temperatury. Z drugiej strony, spróbuj i podziel się wynikami, wszystkie doświadczenia są cenne

Pozdrawiam z opolskiego 

-
Autor tematu - Posty: 122
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
- Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji
Piszę że ulubione, bo mają jeden z dłuższych wątków na forum.
Jak mi się zwolni jakiś mały baniaczek to spróbuję.
Widzę że Chińczycy robią czerwone wino ryżowe na tych drożdżach Koji f-my Angel, ale dodają też tajny składnik czyli czerwony fermentowany ryż (Red Yest Rice). Ten ryż jest traktowany jakimś specjalnym grzybkiem Monascus purpureus, nie do dostania u nas.
Ogólnie przepis wygląda tak, że parowany i schłodzony biały ryż mieszany jest z czerwonym fermentowanym ryżem, drożdżami koji i wodą. To się fermentuje przez 2-3 tygodnie jest odciskane klarowane i wychodzi czerwono-pomarańczowe winko.
U nas raczej myślałem o zwykłym ryżu, rodzynkach, cukrze i drożdżach koji typu angel. Nie mam pojęcia jakie proporcje dać? Jak tu wyliczyć docelowe Blg i czy stosować jakieś dodatkowe zabiegi np. parowanie lub gotowanie ryżu? Czy ew. zrezygnować z cukru?
Jak mi się zwolni jakiś mały baniaczek to spróbuję.
Widzę że Chińczycy robią czerwone wino ryżowe na tych drożdżach Koji f-my Angel, ale dodają też tajny składnik czyli czerwony fermentowany ryż (Red Yest Rice). Ten ryż jest traktowany jakimś specjalnym grzybkiem Monascus purpureus, nie do dostania u nas.
Ogólnie przepis wygląda tak, że parowany i schłodzony biały ryż mieszany jest z czerwonym fermentowanym ryżem, drożdżami koji i wodą. To się fermentuje przez 2-3 tygodnie jest odciskane klarowane i wychodzi czerwono-pomarańczowe winko.
U nas raczej myślałem o zwykłym ryżu, rodzynkach, cukrze i drożdżach koji typu angel. Nie mam pojęcia jakie proporcje dać? Jak tu wyliczyć docelowe Blg i czy stosować jakieś dodatkowe zabiegi np. parowanie lub gotowanie ryżu? Czy ew. zrezygnować z cukru?
-
- Posty: 299
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji
Nastawiałem wino z ryżu kilkakrotnie, nie robiłem żadnych cudów, ryż, rodzynki, woda, cukier i drożdże
.
Nic z ryżem (oprócz dokładnego wypłukania, nie robię).
Obliczenia nie są problemem, ryż traktujesz jako surowiec nie dający cukru, czyli Blg obliczasz z cukru i rodzynek.
Wino wychodzi takie średnie, pijalne, ale nie powala.
Natomiast dodatek ziół i zrobienie z tego coś w rodzaju wermutu, daje bardzo fajne rezultaty
.
Tutaj masz cały wątek na ten temat:https://alkohole-domowe.com/forum/przepisy-na-wino-z-ryzu-t718.html
Spróbuj na koji, ciekawe jakie uzyskasz rezultaty. Tutaj faktycznie może być problem z Blg, trudno ocenić czy i ile koji wyciągną z ryżu, ale zawsze można dać mniej cukru i sprawdzać.

Nic z ryżem (oprócz dokładnego wypłukania, nie robię).
Obliczenia nie są problemem, ryż traktujesz jako surowiec nie dający cukru, czyli Blg obliczasz z cukru i rodzynek.
Wino wychodzi takie średnie, pijalne, ale nie powala.
Natomiast dodatek ziół i zrobienie z tego coś w rodzaju wermutu, daje bardzo fajne rezultaty

Tutaj masz cały wątek na ten temat:https://alkohole-domowe.com/forum/przepisy-na-wino-z-ryzu-t718.html
Spróbuj na koji, ciekawe jakie uzyskasz rezultaty. Tutaj faktycznie może być problem z Blg, trudno ocenić czy i ile koji wyciągną z ryżu, ale zawsze można dać mniej cukru i sprawdzać.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 sty 2021, 08:47 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego 

-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji
Mój ostatni nastaw z mąki ryżowej dał ~ 15% alkoholu. Wlałem do kotła 44 litry, nakapało mi całego alkoholu w przeliczeniu na spirytus 6,5 litra. Oczywiście pokusiłem się by tego "winka" spróbować; czuć tę moc, smak jest bardzo wytrawny, ale smakowo
nie urywa. Traktuję to w ramach ciekawostki, bo celem ne było wino, a mocniejszy alkohol.
Także dodatek cukru do ryżu dla podniesienia % jest całkowicie zbędny, dodatki smakowe jak najbardziej tak. Pozostaje jeszcze decyzja: mąka, czy pokruszone/zmielone ziarno?
No nie tak trudno wcalejakis1234 pisze:trudno ocenić czy i ile koji wyciągną z ryżu


Także dodatek cukru do ryżu dla podniesienia % jest całkowicie zbędny, dodatki smakowe jak najbardziej tak. Pozostaje jeszcze decyzja: mąka, czy pokruszone/zmielone ziarno?
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
Autor tematu - Posty: 122
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
- Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji
A jak policzyć Blg z rodzynek?
jakis1234 pisze:... ryż, rodzynki, woda, cukier i drożdże...
Obliczenia nie są problemem, ryż traktujesz jako surowiec nie dający cukru, czyli Blg obliczasz z cukru i rodzynek.
A jak policzyć Blg z rodzynek?
-
- Posty: 299
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Załączniki
Re: Wino z ryżu na koji
Przyjmuje się, że średnio 1 kg rodzynek zastępuje 0,6 kg cukru.
Pozdrawiam z opolskiego 

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości