Witam
Szukam informacji jak zrobić wino z dzikiego bzu (z kwiatów) i nigdzie nie mogę znaleźć. Robił może już ktoś coś takiego? Jutro mi się zwalnia balonik po cukrówce a kwiatów pełno w koło i chciał bym to wykorzystać
Wino z kwaitów dzikiego bzu...
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: środa, 9 mar 2011, 22:19
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...
Czyli ile mam dać tych kwiatów? Żona jak robi sok to daje 50 na litr wody i kg cukru, ale zawsze jej mówię że zapomina o drożdżach. Czy jak dam ze 250 na baniak będzie ok? Jakie wtedy proporcje cukru? A drożdże z Biowinu mogą być? (u mnie jest problem z jakimikolwiek innymi prócz babuni)
Dodam że jeśli winko nie będzie miało pożądanego smaku to pójdzie na maszynę procentową i najwyżej % poczekają do następnych kwiatów żeby zalać.
Mam balonik 54l i chce go całkowicie wykorzystać.macius pisze:10? Trochę mało wg mnie, co tu jest do ubijania?
Czyli ile mam dać tych kwiatów? Żona jak robi sok to daje 50 na litr wody i kg cukru, ale zawsze jej mówię że zapomina o drożdżach. Czy jak dam ze 250 na baniak będzie ok? Jakie wtedy proporcje cukru? A drożdże z Biowinu mogą być? (u mnie jest problem z jakimikolwiek innymi prócz babuni)
Dodam że jeśli winko nie będzie miało pożądanego smaku to pójdzie na maszynę procentową i najwyżej % poczekają do następnych kwiatów żeby zalać.
-
Autor tematu - Posty: 13
- Rejestracja: środa, 9 mar 2011, 22:19
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...
Trzeba pomnożyć 8 razy, bo musi być w baniaku trochę luzu. Ale i tak dam więcej kwiatów, a cukier dam na dwa razy. Dzisiaj zwolniłem baniak, więc jutro nastawię i zobaczymy co z tego wyjdzie czy czy raczej do kotła.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 cze 2011, 18:20 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Powód: kosmetyka