Wino z kwaitów dzikiego bzu...

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
gladiator_86
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 9 mar 2011, 22:19

Post autor: gladiator_86 »

Witam
Szukam informacji jak zrobić wino z dzikiego bzu (z kwiatów) i nigdzie nie mogę znaleźć. Robił może już ktoś coś takiego? Jutro mi się zwalnia balonik po cukrówce a kwiatów pełno w koło i chciał bym to wykorzystać ;)
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...

Post autor: Diesel »

Witam ja znalazłem taki:
-10 kwiatów czarnego bzu(lekko ubitych)
-5l wody
-1,5kg cukru
-2 cytryny
- i drożdże np. riesling
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...

Post autor: macius »

10? Trochę mało wg mnie, co tu jest do ubijania? :D
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...

Post autor: Diesel »

Bez podobno jest bardzo esencjonalny, także 10 powinno wystarczyć.

Autor tematu
gladiator_86
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 9 mar 2011, 22:19
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...

Post autor: gladiator_86 »

macius pisze:10? Trochę mało wg mnie, co tu jest do ubijania?
Mam balonik 54l i chce go całkowicie wykorzystać. ;)
Czyli ile mam dać tych kwiatów? Żona jak robi sok to daje 50 na litr wody i kg cukru, ale zawsze jej mówię że zapomina o drożdżach. ;) Czy jak dam ze 250 na baniak będzie ok? Jakie wtedy proporcje cukru? A drożdże z Biowinu mogą być? (u mnie jest problem z jakimikolwiek innymi prócz babuni)
Dodam że jeśli winko nie będzie miało pożądanego smaku to pójdzie na maszynę procentową ;) i najwyżej % poczekają do następnych kwiatów żeby zalać. ;)
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...

Post autor: Diesel »

No wiesz co trudno mi powiedzieć, bo ja sam jeszcze tego nie robiłem, ale tak na oko to podałem ci proporcje na jakieś 6l czyli musiał byś to wszystko pomnożyć razy 9.

Autor tematu
gladiator_86
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 9 mar 2011, 22:19
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...

Post autor: gladiator_86 »

Trzeba pomnożyć 8 razy, bo musi być w baniaku trochę luzu. ;) Ale i tak dam więcej kwiatów, a cukier dam na dwa razy. ;) Dzisiaj zwolniłem baniak, więc jutro nastawię i zobaczymy co z tego wyjdzie czy :pije: czy raczej do kotła. ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 10 cze 2011, 18:20 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino z kwaitów dzikiego bzu...

Post autor: Diesel »

No skoro wiesz co z tym zrobić jeśli by ci nie wyszło, to można popróbować, tak po rozumie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”