wino ryżowe po tygodniu

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
michal2000
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 8 sie 2015, 19:12

Post autor: michal2000 »

Witam wszystkich serdecznie. Pierwszy raz robiłem wino więc zupełnie nie mam doświadczenia. Zrobiłem wino ryżowe według przepisu znalezionego na forum.1kg ryżu,8litrów wody,12 dag rodzynek,8gdrożdży i jeden słoik kompotu z wiśni. Wino nastawiłem tydzień temu.Minęło 8 dni a wino już nie pracuje, brak piany,ma intensywny zapach i wyraźny smak alkoholu.Czy po tygodniu wino można już zlewać?
promocja

divastion
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 12 lut 2014, 20:31
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: wino ryżowe po tygodniu

Post autor: divastion »

Na ilu BLG stanęło, jakie jest w smaku na chwilę obecną? wytrawne, półsłodkie itp? Na jakich drożdżach robiłeś?
Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: wino ryżowe po tygodniu

Post autor: Raknor »

Wino nie zawsze się pieni, zależy od surowców/drożdży.
Nie wiem wg jakiego przepisu robiłeś ale wino ryżowe trzyma się ze wszystkim 4-6 tyg i dopiero odcedza, tak żeby wchłonęło wszystkie smaki/aromaty. Jak dodałeś goździków to dodaj też ciutke innych żeby wyszedł sensowny wermut:

Ryżowe wg Skrzycha:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=8121
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”