wino ryżowe po tygodniu
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: sobota, 8 sie 2015, 19:12
Witam wszystkich serdecznie. Pierwszy raz robiłem wino więc zupełnie nie mam doświadczenia. Zrobiłem wino ryżowe według przepisu znalezionego na forum.1kg ryżu,8litrów wody,12 dag rodzynek,8gdrożdży i jeden słoik kompotu z wiśni. Wino nastawiłem tydzień temu.Minęło 8 dni a wino już nie pracuje, brak piany,ma intensywny zapach i wyraźny smak alkoholu.Czy po tygodniu wino można już zlewać?
-
- Posty: 48
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: wino ryżowe po tygodniu
Wino nie zawsze się pieni, zależy od surowców/drożdży.
Nie wiem wg jakiego przepisu robiłeś ale wino ryżowe trzyma się ze wszystkim 4-6 tyg i dopiero odcedza, tak żeby wchłonęło wszystkie smaki/aromaty. Jak dodałeś goździków to dodaj też ciutke innych żeby wyszedł sensowny wermut:
Ryżowe wg Skrzycha:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=8121
Nie wiem wg jakiego przepisu robiłeś ale wino ryżowe trzyma się ze wszystkim 4-6 tyg i dopiero odcedza, tak żeby wchłonęło wszystkie smaki/aromaty. Jak dodałeś goździków to dodaj też ciutke innych żeby wyszedł sensowny wermut:
Ryżowe wg Skrzycha:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=8121