Wino ryżowe do mumina?

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 09:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska

Post autor: Stachy »

Witam.
Ostatnio zrobiłem 25l wina ryżowego.(5kg ryżu 5kg cukru(na 2 razy dany) drożdże Zamoyscy do win białych (sherry?).
Po około miesiącu ustała fermentacja i miałem b smaczne wytrawne winko o mocy ok 12%.
Część z tego wina niecni szubrawcy zachachmęcili mi i przerobili na samogon....
Mi łaskawie zostawili 5l owego zacnego trunku.
Jako , że nie lubię wina wytrawnego, postanowiłem je dosłodzić.
do 5l wina dodałem szklankę cukru rozrobioną z gorącą wodą i po przestygnięciu dodałem do baniaczka. Zatkałem całość rurka fermentacyjna (gdyż wino lekko jeszcze pracowało).
I tu pojawia się sedno sprawy, po ok 2 dniach od dodania cukru, otwieram ów trunek a tutaj coś nie tak... wino pachnie zgnilizną i w smaku jest ohydne....
Co się stało? czy mogę to odwrócić? czy już nic nie da się nic zrobić prócz puszczeniem na przysłowiowe "rury" , a może już trzeba nakarmić porcelanowego mumina?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino ryżowe do mumina?

Post autor: JanOkowita »

Czy aby na pewno zlałeś to winko znad osadu wcześniej, a już co najpóźniej przed dodaniem cukru ? Czy może po prostu dodałeś syrop i zabełtałeś razem z trupami drożdży na dnie ? Bo jak ma smakować padlina ? :womit:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 09:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Re: Wino ryżowe do mumina?

Post autor: Stachy »

Tak winko było zlane z nad osadu.
Dzień przed dodaniem cukru, winko smakowało bardzo dobrze. Wytrawnie.
Po zlaniu z nad osadu było trzymane w innym naczyniu niż przed zlaniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”