Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 06:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Załączniki
Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: Piotrek_scyzoryk » wtorek, 22 paź 2019, 10:22

Witam,
Wrzucam przepis na bardzo łatwe, szybkie i w miarę tanie winko, które można robić o dowolnej porze roku :D
Ktoś kto lubi białe, słodkie winka typu Tokay, na pewno w nim zasmakuje. Nazwa Prosek nawiązuje do tradycyjnych Chorwackich win, ale z oryginałem zbyt wiele wspólnego nie ma ;)

- torebka drożdży winiarskich TOKAY (lub TOKAY 22) (zanim zaczniesz cokolwiek innego przygotuj metkę drożdżową! Przepis jest na każdej torebce)
- 100 ml soku z cytryn (ok. 3 cytryny)
- 16 l wody źródlanej
- torebka pożywki do drożdży Kombi
- 3 kg cukru
- 1 kg rodzynek sułtańskich
- 1 kg suszonych moreli

Im lepszej jakości będziesz miał rodzynki owoce i wodę, tym smaczniejsze będzie winko

Jak już mamy gotową i rozmnożoną matkę drożdżową, rodzynki oraz suszone morele sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej (mam taką przy robocie kuchennym) i wrzucić do 20-litrowego balonu i zalać wodą (13l). Następnie zagotować w garnku 3 l wody z cukrem, sokiem cytrynowym i pożywką do drożdży. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dokładnie wymieszać, trochę przestudzone wlać do balonu. Wlać do balonu matkę drożdżową. Wszystko szczelnie zakryć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić do zakończenia fermentacji w pokojowej temperaturze. Po ustaniu fermentacji zlać z nad osadu. Po 2-3 miesiącach ponownie zlać znad osadu, wedle upodobań dosłodzić do smaku i zostawić do sklarowania na ok. 6 miesięcy.
Słodka pychotka do deserów :lol:
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

czamnian
50
Posty: 86
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: czamnian » środa, 6 lis 2019, 08:49

Wygląda prosto i ciekawie, jak tylko zwolni mi się Kruczek to chyba nastawię dla próby 10l, bo mam w planach winko ryżowe to nastawił bym dwa naraz.


W_TG
500
Posty: 510
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: W_TG » czwartek, 7 lis 2019, 15:34

Kiedyś, tak ze trzy lata temu,kupiłem 2 kartony 10 kg pięknych ciemnych rodzynek.
Wyśmienite w smaku, a na ich powierzchni był wykrystalizowany cukier.
Nastawiłem wino. Wyszło ciężkie słodkie wino bardzo aromatyczne.
Wypicie 3 większych kieliszków daje fajny szmerek w głowie.
I tyle dobrego. Bo następny dzień na dynie rozwalić jak beczkę prochu.
Czasami jak sobie o nim przypomnę, wypiję szklankę rozrobioną wodą mineralną 1/4
I tak się zraziłem do wina z rodzynek
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 06:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: Piotrek_scyzoryk » piątek, 8 lis 2019, 07:29

Z tego przepisu takie sensacje Ci nie grożą. To przede wszystkim kwestia składników i proporcji. Po pierwsze zalecam rodzynki sułtańskie. Mają mniej tanin od ciemnych rodzynek, a podejrzewam, że to właśnie ich nadmiar w połączeniu z alkoholem mógł być powodem wyrzutu serotoniny do krwiobiegu co skutkowało bólem głowy (Red Wine Headache). Zwróć uwagę, że na 16l wody dajesz tylko 1kg rodzynek i 1kg moreli. To w zupełności wystarczy, przy założeniu, że wino ma być w rodzaju Tokay. Nie napisałeś wprawdzie jakich proporcji Ty użyłeś, ale jeśli miałeś do dyspozycji 20kg ciemnych rodzynek a wino wyszło ciężkie, bardzo aromatyczne i pijalne dopiero po rozcieńczeniu z wodą, to przypuszczam, że po prostu trochę przedobrzyłeś z proporcjami. Koleją sprawą jest to jak długo rodzynki były w tym nastawie. Świerze winogrona fermentuję w miazdze tylko kilka dni - dlatego uważam, że rodzynki też nie powinny być w nastawie zbyt długo. Po ustaniu fermentacji (oczywiście tej widocznej gołym okiem w rurce), zlewam młode winko i dopiero takie zostawiam do dofermentowania i ułożenia się.
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 06:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: Piotrek_scyzoryk » wtorek, 12 lis 2019, 12:27

Efekt końcowy :D :
IMG_20191110_232630.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.


W_TG
500
Posty: 510
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: W_TG » wtorek, 12 lis 2019, 14:53

Piotrek_scyzoryk pisze: …...Nie napisałeś wprawdzie jakich proporcji ……... przypuszczam, że po prostu trochę przedobrzyłeś z proporcjami. Koleją sprawą jest to jak długo rodzynki były w tym nastawie.

Rozgryzłeś mnie :klaszcze: :poklon;
Chciałem zbliżyć się do "prosku" więc wody było stosunkowo mało - robiłem na oko
Pierwszy zlew poszedł do osobnej butli po kilku dniach fermentacji.
Potem zalałem ponownie rodzynki bo były jeszcze słodkie i smaczne. I dłuuugo pozwoliłem im postać zanim zlałem oba nastawy.
Spontan nie zawsze popłaca.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 12 lis 2019, 17:11

Ładnie wygląda, nie długo nastawiam:D
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 lis 2019, 17:12 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości