Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 06:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Załączniki
Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: Piotrek_scyzoryk » wtorek, 22 paź 2019, 10:22

Witam,
Wrzucam przepis na bardzo łatwe, szybkie i w miarę tanie winko, które można robić o dowolnej porze roku :D
Ktoś kto lubi białe, słodkie winka typu Tokay, na pewno w nim zasmakuje. Nazwa Prosek nawiązuje do tradycyjnych Chorwackich win, ale z oryginałem zbyt wiele wspólnego nie ma ;)

- torebka drożdży winiarskich TOKAY (lub TOKAY 22) (zanim zaczniesz cokolwiek innego przygotuj metkę drożdżową! Przepis jest na każdej torebce)
- 100 ml soku z cytryn (ok. 3 cytryny)
- 16 l wody źródlanej
- torebka pożywki do drożdży Kombi
- 3 kg cukru
- 1 kg rodzynek sułtańskich
- 1 kg suszonych moreli

Im lepszej jakości będziesz miał rodzynki owoce i wodę, tym smaczniejsze będzie winko

Jak już mamy gotową i rozmnożoną matkę drożdżową, rodzynki oraz suszone morele sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej (mam taką przy robocie kuchennym) i wrzucić do 20-litrowego balonu i zalać wodą (13l). Następnie zagotować w garnku 3 l wody z cukrem, sokiem cytrynowym i pożywką do drożdży. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dokładnie wymieszać, trochę przestudzone wlać do balonu. Wlać do balonu matkę drożdżową. Wszystko szczelnie zakryć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić do zakończenia fermentacji w pokojowej temperaturze. Po ustaniu fermentacji zlać z nad osadu. Po 2-3 miesiącach ponownie zlać znad osadu, wedle upodobań dosłodzić do smaku i zostawić do sklarowania na ok. 6 miesięcy.
Słodka pychotka do deserów :lol:
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 124
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: czamnian » środa, 6 lis 2019, 08:49

Wygląda prosto i ciekawie, jak tylko zwolni mi się Kruczek to chyba nastawię dla próby 10l, bo mam w planach winko ryżowe to nastawił bym dwa naraz.


W_TG
500
Posty: 532
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: W_TG » czwartek, 7 lis 2019, 15:34

Kiedyś, tak ze trzy lata temu,kupiłem 2 kartony 10 kg pięknych ciemnych rodzynek.
Wyśmienite w smaku, a na ich powierzchni był wykrystalizowany cukier.
Nastawiłem wino. Wyszło ciężkie słodkie wino bardzo aromatyczne.
Wypicie 3 większych kieliszków daje fajny szmerek w głowie.
I tyle dobrego. Bo następny dzień na dynie rozwalić jak beczkę prochu.
Czasami jak sobie o nim przypomnę, wypiję szklankę rozrobioną wodą mineralną 1/4
I tak się zraziłem do wina z rodzynek
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 06:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: Piotrek_scyzoryk » piątek, 8 lis 2019, 07:29

Z tego przepisu takie sensacje Ci nie grożą. To przede wszystkim kwestia składników i proporcji. Po pierwsze zalecam rodzynki sułtańskie. Mają mniej tanin od ciemnych rodzynek, a podejrzewam, że to właśnie ich nadmiar w połączeniu z alkoholem mógł być powodem wyrzutu serotoniny do krwiobiegu co skutkowało bólem głowy (Red Wine Headache). Zwróć uwagę, że na 16l wody dajesz tylko 1kg rodzynek i 1kg moreli. To w zupełności wystarczy, przy założeniu, że wino ma być w rodzaju Tokay. Nie napisałeś wprawdzie jakich proporcji Ty użyłeś, ale jeśli miałeś do dyspozycji 20kg ciemnych rodzynek a wino wyszło ciężkie, bardzo aromatyczne i pijalne dopiero po rozcieńczeniu z wodą, to przypuszczam, że po prostu trochę przedobrzyłeś z proporcjami. Koleją sprawą jest to jak długo rodzynki były w tym nastawie. Świerze winogrona fermentuję w miazdze tylko kilka dni - dlatego uważam, że rodzynki też nie powinny być w nastawie zbyt długo. Po ustaniu fermentacji (oczywiście tej widocznej gołym okiem w rurce), zlewam młode winko i dopiero takie zostawiam do dofermentowania i ułożenia się.
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 06:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: Piotrek_scyzoryk » wtorek, 12 lis 2019, 12:27

Efekt końcowy :D :
IMG_20191110_232630.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.


W_TG
500
Posty: 532
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: W_TG » wtorek, 12 lis 2019, 14:53

Piotrek_scyzoryk pisze: …...Nie napisałeś wprawdzie jakich proporcji ……... przypuszczam, że po prostu trochę przedobrzyłeś z proporcjami. Koleją sprawą jest to jak długo rodzynki były w tym nastawie.

Rozgryzłeś mnie :klaszcze: :poklon;
Chciałem zbliżyć się do "prosku" więc wody było stosunkowo mało - robiłem na oko
Pierwszy zlew poszedł do osobnej butli po kilku dniach fermentacji.
Potem zalałem ponownie rodzynki bo były jeszcze słodkie i smaczne. I dłuuugo pozwoliłem im postać zanim zlałem oba nastawy.
Spontan nie zawsze popłaca.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 12 lis 2019, 17:11

Ładnie wygląda, nie długo nastawiam:D
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 lis 2019, 17:12 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: artur.sukiennik » poniedziałek, 25 lis 2019, 09:53

Winko nastawione;-) ;-)Tylko moje młode wino ma kolor błota, @Piotrek_scyzoryk czy u Ciebie wyglądało podobnie?;-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 06:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: Piotrek_scyzoryk » wtorek, 26 lis 2019, 07:45

artur.sukiennik pisze:Winko nastawione;-) ;-)Tylko moje młode wino ma kolor błota, @Piotrek_scyzoryk czy u Ciebie wyglądało podobnie?;-)

:smiech: Raczej jakby ktoś puścił pawia do wiadra z wodą po myciu podłogi :womit:
Znaczy, że wszystko jest w jak najlepszym porządku :ok:
Daj mu spokojnie pracować. Kontroluj zawartość cukru i w razie potrzeby dodawaj z pożywką rozpuszczonego w części tego błota.
U mnie burzliwa fermentacja takiego nastawu trwa ok. miesiąca i cały czas wygląda paskudnie.
Też mam teraz nastawione. Jestem po pierwszym obciągu. Fermentacja bardzo, bardzo zwolniła, ale zaczyna się już klarować.
Niech Cię nie zniechęci też zapach na początku, bo może być dosyć intensywny i mało przyjemny.
Koniecznie odezwij się za jakiś czas i napisz jak postępy... :!:
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Wino Prosek - łatwe i szybkie

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 26 lis 2019, 10:09

Oczywiście, ze opisze wrażenia;-) ;-) Twoje porównanie jest zdecydowanie bardziej trafne;-) ;-) ;-)


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości