Mam małą zagwozdkę odnosnie ilości uzyskanego soku z aronii Nastawiłem baniak 34L wina aroniowo-jabłkowego, proporcje były następujące(wszystko już zapisane sumarycznie, bez podziału na I i II partie):
-17 kg aronii
-13,6 L wody
-8,65 kg cukru * 0,6 L = 4,11 L
-10,9 L soku jabłkowego
nie wliczając aronii wychodzi mi 28,61 L objętości(wszystkie były dokładnie odmierzone), po napełnieniu baniaka wyszło mi ok. 35,3 L już po odciśnięciu owoców, zatem sok z aronii wyszedł w teorii 35,3 L - 28,61 L = 6,69 L, czyli wydajnośc uzyskiwania soku z 17 kg wyniosła ledwo 39%, coś strasznie mało
Owoce z aronii były mrożone, potem po rozmrożeniu je jeszcze trochę ugniotlem tłuczkiem do ziemniaków, a do samego nastawu dodałem jeszcze pektoenzym zgodnie z proporcjami wskazanymi przez producenta. Aronię trzymałem w moszczu 5 dni, potem odcisnąłem wszystko na prasie do owoców. Czy ja coś źle liczę, czy wydajność uzyskiwania soku z aronii serio jest taka mała? Inni pisali, że otrzymywali spokojnie 50-60% wydajności, a ja mam ledwo 40%?
Z samym winkiem jest wszystko w porzadku i bardzo ladnei pracuje, ale zastanawia mnie jak przyszłościowo podwyższyć wydajność uzyskiwania soku
Wino aronia-jabłko - mała wydajność ilości soku z aronii?
-
- Posty: 714
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Wino aronia-jabłko - mała wydajność ilości soku z aronii?
Możesz modlić się o deszcz, żeby owoce zawierały więcej wody. Moja aronia też w tym, zresztą jak i w zeszłym roku, miała suche, pomarszczone owoce. Ponieważ zarówno na nalewkę, jak i zaprawkę/syrop do herbaty gotuję aronię z liśćmi wiśni w wodzie - w ogóle mi ta suchość nie przeszkadza.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 wrz 2023, 13:05 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.