Wielkość pojemnika(beczki) na nastaw
Witam wszystkich. Szukałem po forum ale zbyt wiele postów mi się wyświetla więc zapytam wprost. Mam następujący problem... Posiadam dwie beczki(pojemniki fermentacyjne), jedna ma 120 l, taka jak można spotkać na bazarach, druga dostałem od znajomego z mleczarni po jakiś tam produktach spożywczych... 200l, Średnica dużo większą od poprzedniej... I teraz moje pytanie poparte osobistymi doświadczenieniami... Do obu beczek stosuje taki sam nastaw(30 kg cukru, 4 paki drożdży moscva style, 70 l wody) i teraz powstaje problem... Z nastawu z beczki 200 l wyciągam z keg 50 l 5 l surówki i ani kropli więcej natomiast z beczki 120 l za każdym razem wychodzi ok 6,5-7 l surówki... Proces tworzenia nastawu jak i pozyskiwania surówki taki sam w obu przypadkach. Proszę o pomoc i jakieś rady bo ja zglupialem...
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wielkość pojemnika(beczki) na nastaw
Według mnie dajesz za mało wody. Z obliczeń alkocalciem wychodzi że przy 30 kg cukru i 70 litrach wody blg wynosi 30. Wg mnie trochę za dużo.
Przy 4 paczkach drożdży w beczce 120 l nastaw może się przegrzewać i dlatego mniej urobku. W 200 większa powierzchnia oddawania ciepła
Tak jak mówi ralphinistrator sprawdź blg. Dodatkowo na początku fermentacji mierz temperaturę w beczkach. Przy takiej ilości drożdży na bank jest większa niż 30 stopni.
No i straszne marnotrawstwo drożdży. Ja na nastaw 28 kg cukru i 98 l wody (blg 22-23) daję 1 paczkę ALCOTEC 24 TURBO PURE, 25 g pożywki ACTIVIT i w tydzień dają radę. Na czasie mi nie zależy bo i tak nastawy stoją przynajmniej 3 miesiące do samoczynnego sklarowania.
Przy 4 paczkach drożdży w beczce 120 l nastaw może się przegrzewać i dlatego mniej urobku. W 200 większa powierzchnia oddawania ciepła
Tak jak mówi ralphinistrator sprawdź blg. Dodatkowo na początku fermentacji mierz temperaturę w beczkach. Przy takiej ilości drożdży na bank jest większa niż 30 stopni.
No i straszne marnotrawstwo drożdży. Ja na nastaw 28 kg cukru i 98 l wody (blg 22-23) daję 1 paczkę ALCOTEC 24 TURBO PURE, 25 g pożywki ACTIVIT i w tydzień dają radę. Na czasie mi nie zależy bo i tak nastawy stoją przynajmniej 3 miesiące do samoczynnego sklarowania.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 502
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wielkość pojemnika(beczki) na nastaw
Blg początkowego nie mierze... Problemu z opróżnianie wysokiej beczki też nie mam, posiadam pompę więc bez problemu wszystko wysysa. I to właśnie z tej wyższej beczki wychodzi lepiej, blg końcowe - 4, też sugerował bym się większym spadkiem temp. w szerokiej beczce, nie wiem ale to nie pierwszy raz i dlatego pytam czy ktoś miał podobny przypadek?
-
- Posty: 502
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wielkość pojemnika(beczki) na nastaw
Blg początkowe masz ok 30. Szanse na przerobienie całego cukru też marne ale są, wtedy Blg powinno być niższe niż -5 lub mniej przy takim ulepku. Widząc po uzyskach marnujesz dużo cukru. Na innym forum jest guru ulepów co ciśnie 17 czy18l surówki z takiego nastawu (z kega100l). A Ty 14 l surówki tak jak z około 25 kg. Moja rada obniż Blg startowe do powiedzmy 24-25Blg widze lubisz mocne np 25/75 90l wsad na 2 kegi natleń nastaw i zadaj grzyby max 2 paczki po 130-140 gram w niższej temperaturze np 24-25*C . I pilnuj temperatury nastawu optymalnej podanej na opakowaniu grzybów.